Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΙΝΕΜΥ, οι κυριότερες οικονομικές εξελίξεις για το μήνα Οκτώβριο του 2017, τόσο στον κλάδο του Εμπορίου όσο και στην ελληνική οικονομία εν γένει, συνοψίζονται ως εξής:
> Μείωση του τζίρου – εκτός καυσίμων – στο Λιανικό Εμπόριο, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
> Καταγραφή θετικού ισοζυγίου ροών μισθωτής απασχόλησης (Εργάνη) στον ιδιωτικό τομέα.
> Αύξηση του ελλείμματος ισοζυγίου αγαθών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
> Μείωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
> Περαιτέρω αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.
> Ενίσχυση σε μηνιαία και ετήσια βάση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή/επιπέδου τιμών.
Επιδείνωση σημαντικών δεικτών του Εμπορίου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2017 (μήνας αναφοράς: Αύγουστος 2017), μετριάζοντας τη θετική εικόνα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής κατέγραψαν υποχώρηση τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση, μία εξέλιξη εκ διαμέτρου αντίθετη με την τάση των δύο πρώτων μηνών του καλοκαιριού. Παράλληλα, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στο Λιανικό Εμπόριο κατέγραψαν αρνητικό ισοζύγιο, την ίδια στιγμή που η τάση για το σύνολο της οικονομίας κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση (θετικό ισοζύγιο). Εκείνη όμως η παράμετρος που προκαλεί το μεγαλύτερο προβληματισμό αφορά στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών, το οποίο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα εμφανίζει διεύρυνση του μηνιαίου αλλά και του ετήσιου ελλείμματός του. Η αδυναμία ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής και η έντονη εξάρτηση από τις εισαγωγές σε συνδυασμό με την επιβράδυνση των εξαγωγών, εξαιτίας και της ανατίμησης της ισοτιμίας του ευρώ, συνιστούν ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων. Αντιθέτως, η αύξηση των καταθέσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA, τη συρρίκνωση της αξίας των ακάλυπτων επιταγών/απλήρωτων συναλλαγματικών αλλά και τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας, αντισταθμίζουν, έως ένα βαθμό, την προαναφερθείσα αρνητική εικόνα.
Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία
Με αφορμή τα εγκαίνια της 1ης Eκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) – Athens Expo ’17, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Βασίλης Κορκίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
Είναι γεγονός ότι η περίοδος της κρίσης μετέβαλε σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο οργανωνόταν η οικονομική δραστηριότητα τα προηγούμενα χρόνια και υποχρέωσε όλους τους οικονομικούς δρώντες να αναζητήσουν νέους τρόπους δραστηριοποίησης. Ταυτόχρονα η κρίση ενίσχυσε τους δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα σε ευρύτερες ομάδες ανθρώπων και ενδυνάμωσε τα διάφορα συναισθήματα αλληλοβοήθειας και μέριμνας. Oλοι όσοι εκπροσωπούμε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας διαμέσου οργανωμένων συλλογικών μορφών, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινωνική επιχειρηματικότητα και το ελληνικό εμπόριο στηρίζει ένθερμα και ολόπλευρα της ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας στη χώρα μας. Η 1η Eκθεση ΚΑΛΟ (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) αναδεικνύει την εμπειρία 150 ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις) οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα εντυπωσιακό εύρος κλάδων της οικονομίας. Με το Ν. 4430/2016 διαμορφώθηκαν οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης μορφών κοινωνικής οικονομίας, αφού ιδρύονται κάθε μήνα πάνω από 40 τέτοια είδους εγχειρήματα, ενώ πάνω από χίλιες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στο νέο Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας από νέες επιχειρήσεις και από φορείς του παλαιού Μητρώου. Να υπενθυμίσω ότι η ΕΣΕΕ είχε τοποθετηθεί επί της αρχής υπέρ της εν λόγω ρύθμισης θεωρώντας ότι η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας τομέας ο οποίος έχει προοπτική μπροστά του, δεδομένου ότι αποφέρει διπλή χρησιμότητα στον πληγέντα από την κρίση ελληνικό λαό. Ωστόσο και αυτό είναι κάτι που θέλω να επαναλάβω, αυτό θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο καλής και σταθερής λειτουργίας με κανόνες, οι οποίοι θα γίνονται σεβαστοί από τους συμμετέχοντες και θα λαμβάνουν υπόψη τις λοιπές συνισταμένες της αγοράς και της κοινωνίας.