Η GALLERY ERSI (Γκαλερί Ερση) αποτελεί έναν σταθμό για την Ελληνική Τέχνη και την Παγκόσμια του παρόντος, σε συνομιλία με το παρελθόν της παρουσίασης καλλιτεχνών που έχουν αφήσει δυναμικά και με σημειολογική προσωπική άποψη την αισθητική και πνευματική τους υπόσταση.
Ενας αξιόλογος εν δυνάμει χώρος που επί σειρά ετών αγκαλιάζει την καλώς εννοούμενη τέχνη και την εξέλιξή της με επιλογές που άπτονται την εικαστική και εμπορική αξία των καλλιτεχνών. Με πολύ ενδιαφέρον είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μέσα από τις ερωτήσεις μου με την Διευθύντρια και καλλιτεχνική επιμελήτρια του χώρου κα Κάλλια Αϊδίνη.
Μάγδας Μυστικού: Κα Κάλλια Αϊδίνη πότε ξεκίνησε το ταξίδι της GALLERY ERSI (Γκαλερί Ερσης) στην καρδιά της Αθήνας και με τι ερείσματα για την Ελληνική Τέχνη η και για την Παγκόσμια Τέχνη?
Κάλλια Αϊδίνη: Η Γκαλερί Ερση ιδρύθηκε το 1985 από την μητέρα μου Αϊδίνη Γιάννα. Η πρωταρχική ιδέα σε συμφωνία και των δύο, ήταν η παρουσίαση σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών και ταυτόχρονα ένα μικρό κατάστημα με αντικείμενα τέχνης αρχών του 20ου αιώνα και παλαιότερα. Το πιο ουσιαστικό έρεισμα και των δυο ιδρυτών, πιστεύω, ότι ήταν η αγάπη για την τέχνη.
Μ.Μ.: Εσείς προσωπικά τι σας ώθησε να αναλάβετε την ευθύνη ενός τόσο σοβαρού και παράλληλα δύσκολου εγχειρήματος?
Κ.Α.: Από την απαρχή της λειτουργίας του χώρου με ενδιέφερε το αντικείμενο και ως εκ τούτου καταναλίσκοντας παράλληλα με τις σπουδές μου χρόνο στη γκαλερί, άρχισα να αγαπώ τον χώρο αυτόν και να συμβάλλω ως βοηθός στις αντίστοιχες εργασίες.
Μ.Μ.: Με τι κριτήρια επιλέγετε τους καλλιτέχνες που προβάλετε μέσα από τις εκθέσεις που διοργανώνετε?
Κ.Α.: Αυτή είναι μία πολύ σημαντική ερώτηση. Το κριτήριο επιλογής, αναπτύσσεται και αυτό εξελίσσεται παράλληλα με τη γνώση του χώρου και του αντικειμένου που εκπροσωπεί ο γκαλερίστας. Ενώ λοιπόν στην απαρχή της λειτουργίας της γκαλερί, υπήρχε μια πολυμορφία και πληθωριστική άποψη ως αναφορά τις επιλογές, με την πάροδο του χρόνου σιγά σιγά, οι επιλογές καλλιτεχνών περιορίστηκαν σε αυτούς που καλύπτουν με το έργο τους έναν εσωτερικό διάλογο μεταξύ εμού και αυτών. Αυτή η στόχευση με βοήθησε στο να επιμείνω στις αισθητικές επιλογές μου, πράγμα το οποίο, οδηγεί, στο να χαρακτηρίζεσαι από ένα πολύ συγκεκριμένο στίγμα.
Μ.Μ.: Σήμερα η Ελληνική Τέχνη εκπροσωπείται σωστά από Ελληνες Καλλιτέχνες ή και από ξένους που υιοθετούν την Ελληνική πραγματικότητα ως προσωπικό και αντικειμενικό προσδιορισμό της σύγχρονης πραγματικότητας της Ελλάδας?
Κ.Α.: Η σύγχρονη ελληνική τέχνη, εκπροσωπείται βεβαίως από έλληνες, όχι με την έννοια του σοβινισμού αλλά με την έννοια του βιώματος. Βεβαίως με την παγκοσμιοποίηση και το άνοιγμα των συνόρων, η ελληνική τέχνη θα πρέπει να εκπροσωπείται από τους σύγχρονους καλλιτέχνες που ζουν σε αυτόν τον τόπο.
Μ.Μ.: Για την GALLERY ERSI (Γκαλερί Ερσης) τι σημαίνει η επικοινωνία με τους επισκέπτες των εκθέσεων σας και πως την διαχειρίζεστε ώστε να σας παρακολουθούν και να αντιλαμβάνονται την εξέλιξη της τέχνης που κάθε φορά προβάλετε?
Κ.Α.: Για την γκαλερί μου η επικοινωνία με το κοινό είναι το οξυγόνο που αναπνέει και αναπτύσσεται ως επιχείρηση και ως καλλιτεχνικός χώρος.
Μ.Μ.: Θα μπορούσε το κράτος να συνεισφέρει με κάποιον τρόπο ώστε η Τέχνη να έχει την συμπαράσταση σε μια μεγαλύτερη έκθεση του σύγχρονου πολιτισμού μέσα από καλλιτεχνικές δραστηριότητες εντός και εκτός των Γκαλερί?
Κ.Α.: Ζούμε στο 2019-20 που το ελληνικό κράτος επιχειρεί την οικονομική του ανασύσταση στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χάρτη. Ελπίζω με την πάροδο του χρόνου και με την προσπάθεια καλών υπουργών πολιτισμού θα οργανωθεί ως αναφορά τη στήριξη πρωτίστως των καλλιτεχνών και των σοβαρών δρώμενων της τέχνης.
Μ.Μ.: Πόσο η οικονομική κρίση στην Ελλάδα επηρέασε την Τέχνη στο σύνολό της και εννοώ εικαστικά και εμπορικά?
Κ.Α.: Οπως είπα και πριν ζούμε μια αργή αναγέννηση της ελληνικής τέχνης μετά από 10 χρόνια παρακμής και του εμπορίου και της τέχνης, αλλά και της ίδιας της καλλιτεχνικής αξίας των έργων τέχνης. Η κρίση βέβαια ενδυνάμωσε και δίδαξε πολλά στους ανθρώπους που ανήκουν στο χώρο αυτό.
Μ.Μ.: Ποιο είναι το μέλλον των Σύγχρονων Ελλήνων Καλλιτεχνών στην Παγκόσμια Αγορά της Τέχνης?
Κ.Α.: Η παγκόσμια αγορά είναι ένας χώρος ανοικτός για καλλιτέχνες από παντού, αρκεί απόλυτης μίμησης ενός στυλ. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν η τέχνη γίνεται μόδα καταλήγει στο επίπεδο του design.
Μάγδα Μυστικού – Καραγιαννιώτου, Δημοσιογράφος – Εκπρόσωπος FIJET www.mystikou-karagianniotou.com
Στην Γκαλερί Ερση από 20 Νοεμβρίου2019 έως 11 Ιανουαρίου 2020 εκθέτουν σε Ομαδική έκθεση Ζωγραφική, Γλυπτική Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Λάππας, Κωνσταντίνος Ξενάκης, Δημήτρης Χιωτόπουλος με θέμα «Ιχνη» με την καλλιτεχνική επιμέλεια από την Κάλλια Αϊδίνη. Πρόκειται για ένα πάντρεμα που όπως ανέφερε η Κάλλια Αϊδίνη είναι απόλυτα προσωπική της υπόθεση, και έχει την πολυτέλεια μιας αξιόλογης παρουσίας καλλιτεχνών που αφήνουν ο καθένας από αυτούς την ποιότητα της δουλειάς του και του προσωπικού του χαρακτήρα έμπνευσης.