Κομμάτι γνάθου ενός Ντενίσοβαν, που είναι ένας από τους στενότερους εξαφανισμένους συγγενείς του ανθρώπου, βρέθηκαν μέσα σε σπηλιά σε θιβετιανό οροπέδιο. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται λείψανα του εξαφανισμένου αυτού είδους ανθρώπων, εκτός του ρωσικού σπηλαίου της Ντενίσοβα, στους πρόποδες των βορειοδυτικών ορέων Αλτάι της νότιας Σιβηρίας.
Πρόκειται για ένα κομμάτι γνάθου ηλικίας 160.000 ετών. Είναι το πρώτο λείψανο Ντενίσοβαν που έχει βρεθεί και είναι μεγαλύτερο από ένα δόντι ή ένα κόκκαλο. Τί πιστεύουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Nature, το κομμάτι της γνάθου ανακαλύφθηκε το 1980 και πέρασαν σχεδόν 40 χρόνια έως ότου να επιβεβαιώσουν οι επιστήμονες ότι άνηκε σε έναν Ντενίσοβαν.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το οστό που βρέθηκε σε υψόμετρο 3.280 μέτρων, είναι 160.000 ετών. Είναι το πρώτο λείψανο Ντενίσοβαν που έχει βρεθεί και είναι μεγαλύτερο από ένα δόντι ή ένα κόκκαλο.
Το εύρημα αυτό υποδεικνύει ότι υπάρχει η πιθανότητα οι Ντενίσοβανς και οι Νεάτερνταλς να προέρχονταν από έναν κοινό πρόγονο.
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι υπάρχει η θεωρία πως το γονιδίωμα των Ντενίσοβαν έχει «περάσει» στους Θιβετιανούς του σήμερα και στην φυλή Σέρπα των Ιμαλαΐων, που ζουν σε υψηλά υψόμετρα σε συνθήκες μειωμένου οξυγόνου.
Λείψανα των Ντενίσοβαν, ανακαλύφθηκαν πρώτη φορά στα όρη Αλτάι το 2010.
Πηγή Sputniknews
Συγγενής 160.000 ετών στο Θιβέτ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ