13.1 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΝ/σ «EastMed Act» στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Ν/σ «EastMed Act» στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ

Μέρος του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης των ΗΠΑ αποτελεί πλέον το ελληνικού ενδιαφέροντος νομοσχέδιο «EastMed Act», καθώς έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο κατανομής κονδυλίων (appropriations bill), η επικύρωση του οποίου αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας εντός της εβδομάδας. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ρυθμίζει τη χρηματοδότηση του μεγαλύτερου εύρους των λειτουργιών της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης στην πορεία του «EastMed Act», καθώς αν ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης υπερψηφιστεί από το Κογκρέσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα τον υπογράψει ως νόμο του κράτους. Το γεγονός αυτό θα αποτελεί ουσιαστικά επικύρωση του «EastMed Act» και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να διεξαχθούν ξεχωριστές ψηφοφορίες στο Κογκρέσο για την έγκρισή του.
Καλωσορίζοντας την ενσωμάτωση του «EastMed Act» στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης, σημείωσε ότι «στη σημερινή Ουάσιγκτον, όπου η πολιτική διχόνοια έχει παραλύσει το Κογκρέσο, είναι ίσως περισσότερο σημαντικό από ποτέ να γνωρίζουμε πως παίζεται το νομοθετικό παιχνίδι για να προσαρμόζουμε καταλλήλως την στρατηγική μας. Και κάναμε ακριβώς αυτό σε αυτή την περίπτωση».

Τί σημαίνει η εν λόγω ψήφιση
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσπαθεί να ορίσει την πολιτική των ΗΠΑ την Ανατολική Μεσόγειο. Οι εισηγητές του επιμένουν ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και σε ότι αυτό ορίζει έναν άξονα συνεργασίας για την ασφάλεια στην περιοχή. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την υπενθύμιση της συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος της Κύπρου αλλά και τα προβλήματα που έχουν υπάρξει με τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το νομοσχέδιο επιμένει στην ανάγκη να αναβαθμιστεί η συνεργασία των ΗΠΑ για ζητήματα ασφαλείας με την Δημοκρατία της Κύπρου, ενώ επισημαίνει και την ανάγκη να αποκρουστεί η προσπάθεια ρωσικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ανάγκη βοήθειας στην Κύπρο, ώστε το τραπεζικό της σύστημα να μην χρησιμοποιείται για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παράλληλα, επιμένει στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην περίπτωση που επιμείνει στην αγορά των συστοιχιών S400 από τη Ρωσία και ορίζει συγκεκριμένα βήματα σε περίπτωση που η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση.
Με πληροφορίες από vima.gr

Tί λέει η «άλλη» πλευρά
Τα ελληνικά ΜΜΕ φρόντισαν να τονίσουν ότι η τουρκική δραστηριότητα στην Ελλάδα θα βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των ΗΠΑ.
Τα ίδια ΜΜΕ, όμως, «ξέχασαν» να αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει, ταυτόχρονα, την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση Ελλάδας και Κύπρου, τη στενότερη πρόσδεσή τους στο «άρμα» των ΗΠΑ και βέβαια την «καταπολέμηση» του μεγάλου εχθρού, της Ρωσίας – ακόμη και μέσω προώθησης του παροπλισμού στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν αγοραστεί από τη Μόσχα και αντικατάστασης τους από νατοϊκά όπλα!
Sputnik.gr

Τα «Must Pass» νομοσχέδια για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου
Η χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου στηρίζεται κάθε χρόνο σε δύο βασικά νομοσχέδια προϋπολογισμού, τα όποια πρέπει να είναι προϊόν διακομματικής συναίνεσης. Στην περίπτωση που υπάρχει αδυναμία να επιτευχθεί συμβιβασμός έρχεται το «shutdown» που οδηγεί στην αναστολή των λειτουργιών του κρατικού μηχανισμού. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα συγκεκριμένα νομοσχέδια χαρακτηρίζονται «must pass bills», με δεδομένο ότι η επικύρωσης τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη λειτουργία του κράτους.
Το νομοσχέδιο κατανομής κονδυλίων (appropriations bill) ρυθμίζει το μεγαλύτερο εύρος των λειτουργιών της κυβέρνησης, ενώ αντιστοίχως ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου (National Defense Authorization Act) καθορίζει τις αμυντικές δαπάνες και την λειτουργία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο, το «EastMed Act» ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill) και ειδικότερα στην υποενότητα που ρυθμίζει τη χρηματοδότηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (State and Foreign Operations Bill).
Η ενσωμάτωση σχετικών νομοσχεδίων στον προϋπολογισμό αποτελεί μια πάγια τακτική που ακολουθείται συνήθως για νομοσχέδια τα οποία χαρακτηρίζονται ως προτεραιότητα και χαίρουν διακομματικής στήριξης. Σημειώνεται ότι το «EastMed Act» είχε κατατεθεί και στα δύο νομοθετικά σώματα, έχοντας εξασφαλίσει ισχυρή διακομματική υποστήριξη.
Μάλιστα, πρόκειται μια διακομματική πρωτοβουλία, καθώς οι βασικοί εισηγητές του στη Γερουσία ήταν ο Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και ο Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και εκλέγεται ως Ρεπουμπλικάνος στη Φλόριντα. Αντιστοίχως, οι εισηγητές του νομοσχεδίου στη Βουλή ήταν οι Δημοκρατικοί βουλευτές Ντέιβιντ Σίσιλιν και Τεντ Ντόιτς σε συνδυασμό με τον Ρεπουμπλικάνο, Γκας Μπιλιράκη.
Στην προσπάθεια προώθησης του «EastMed Act» είχε πρωτοστατήσει το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) σε συνεργασία με την Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) και την χριστιανική οργάνωση «Christians United for Israel». Μάλιστα, ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC, Εντι Ζεμενίδης, εκτιμά ότι το εύρος αυτού του συνασπισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχημένη μέχρι τώρα πορεία του νομοσχεδίου.
«Στη Γερουσία, ένα σώμα που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους, καταφέραμε να έχουμε περισσότερους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που στήριζαν το νομοσχέδιο λόγω της κινητοποίησης των ευαγγελικών ομάδων που έχουν στενή συνεργασία με το HALC», εξήγησε ο κ. Ζεμενίδης.
Πως το «EastMed Act» ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ
* Το πρώτο βήμα έγινε όταν τα προεδρία της επιτροπής Διάθεσης Κονδυλίων της Βουλής και της Γερουσίας δέχθηκαν να ενσωματωθεί το «EastMed Act» στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης (appropriations bill).
* Στο επόμενο στάδιο, οι ηγέτες του Κογκρέσου (Νάνσι Πελόζι, Κέβιν ΜακΆρθι, Μιτς Μακόνελ, Τσακ Σούμερ) έδωσαν και αυτή με τη σειρά τους το πράσινο φως για την ενσωμάτωση του νομοσχεδίου. Η μόνη τροπολογία στην εκδοχή του νομοσχεδίου που τελικώς εισήχθη αφορά τις προβλέψεις για την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35, καθώς υπάρχει αντίστοιχη τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (NDAΑ). Μάλιστα, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο NDAA είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς όταν είχε συνταχθεί το «EastMed Act» η Αγκυρα δεν είχε παραλάβει ακόμα το ρωσικό σύστημα S-400.
* Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας. Αν τελικώς υπερψηφιστεί, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού θα υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο και το «EastMed Act» θα είναι νόμος του κράτους.
– Τελικό στάδιο αυτή την εβδομάδα (μάλλον Τετάρτη-Πέμπτη), ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής και της Γερουσίας και στη συνέχεια στο Οβάλ Γραφείο για να υπογραφεί από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, του ανταποκριτή Π. Κασφίκη Ουάσινγκτον

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ