Καθοριστικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τα αποτελέσματα της χ συνεδρίασης του Eurogroup, ενημερώνοντας σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Oπως τόνισε ο πρωθυπουργός δόθηκε ένα σαφές σήμα εμπιστοσύνης προς τις αγορές και ταυτόχρονα δόθηκε μια σαφής δέσμευση για το οριστικό τέλος των προγραμμάτων, των μνημονίων, με το τέλος του τρίτου προγράμματος σε έναν χρόνο από σήμερα.
«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και όχι να χαλαρώσουμε, ώστε να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που όμως θα μεταφραστεί και στο επίπεδο της ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών, σε μια προοπτική δίκαιης ανάκαμψης, δίκαιης ανάπτυξης και επούλωσης των μεγάλων πληγών της κρίσης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί, με ιώβεια υπομονή και ψυχραιμία, μεγάλες θυσίες.
Στάθηκε, επίσης, και στην εικόνα που διαμορφώνεται, όχι μόνο από τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά από την πορεία του τελευταίου διαστήματος, που, όπως ανέφερε, δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη φορά με πάρα πολλούς συμμάχους και υποστηριχτές στο διεθνές στερέωμα. «Μετά από πολύ καιρό και αυτό είναι κρίσιμο, καθώς, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη γειτονιά, με εντάσεις γύρω μας, καταφέραμε να κρατηθούμε στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης και αυτό είναι σημαντικό. Και βλέπουμε ότι, όχι μόνο, παραδοσιακοί σύμμαχοί μας στηρίζουν τις προσπάθειές μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Εχουμε μπροστά μας την προσπάθεια να διεκδικήσουμε δίκαια αιτήματα δεκαετιών. Στη Γενεύη -στο τέλος του μήνα- έχουμε μια ακόμη κρίσιμη διάσκεψη για το Κυπριακό» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Σημείωσε, επίσης, ότι το πιο σημαντικό συμπέρασμα, πέραν της χθεσινής θετικής εξέλιξης, είναι το γεγονός ότι «πατάμε ξανά στα πόδια μας και έχουμε ισχυρές και σημαντικές συμμαχίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν τον ελληνικό λαό πρωτίστως αλλά και τον Ελληνισμό ευρύτερα».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συμφώνησε απολύτως με τον πρωθυπουργό ότι τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup πρέπει να την εκλάβουμε ως την αφετηρία της τελικής μεγάλης προσπάθειας για την οριστική έξοδο της χώρας μας από αυτή τη βαθιά κρίση, που έχει ταλανίσει τον τόπο μας και τον λαό μας με τόσες θυσίες και με τόσες άδικες θυσίες.
«Θέλω όμως να τονίσω και τούτο, πέραν του ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια, την οποία η κυβέρνηση και τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα θα φέρουν σε πέρας και είναι δικό τους θέμα – εγώ δεν πρόκειται ποτέ να αναμιχθώ, ξέρετε τον χαρακτήρα μου στα ζητήματα αυτά. Αλλά θέλω να σας τονίσω ότι είμαι εδώ, παρών, στο πλαίσιο του ρόλου μου και είναι υποχρέωσή μου να στηρίξω όλη αυτή την προσπάθεια μέχρι το τέλος. Σε αυτό, το ξέρετε, το ξέρουν όλοι, θα είμαι συμπαραστάτης, πάντοτε στο πλαίσιο του συνταγματικού μου ρόλου» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, επισήμανε ότι με βάση τη χθεσινή απόφαση, με αφορμή την Ελλάδα και την ελληνική κρίση, αποδείχθηκε ότι στην Ευρώπη η αρχή της Αλληλεγγύης, βασική αξιακή αρχή του πολιτισμού μας, αλλά και βασική νομική αρχή, με όλα τα προβλήματα που πάντα είχε η Ευρώπη, και θα έχει ως την τελική της ολοκλήρωση.
Σημείωσε, επίσης, ότι το 2017 είναι ένας χρόνος εκλογών, όπου οι ευρωπαϊκοί λαοί αποδεικνύουν – και είμαι βέβαιος ότι θα το αποδείξει και ο γερμανικός λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου – ότι αντέχουν για να στηρίξουν το ευρωπαϊκό όραμα. Αντέχουν απέναντι σε όλες εκείνες τις δυνάμεις του λαϊκισμού που επιβουλεύονται το ευρωπαϊκό όραμα και την Ευρώπη του μέλλοντος. Μια Ευρώπη που δεν έχει μόνο ρόλο για τους λαούς της. Έχει ένα πανανθρώπινο, πλανητικό ρόλο να διαδραματίσει.
Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, σημείωσε ότι πρέπει ν’ αναλογισθούμε ότι η Ευρωζώνη στηρίζεται στην οικονομική και νομισματική Ένωση. Δεν είναι μόνο νομισματική Ενωση επισήμανε και πρόσθεσε ότι δεν νοείται πραγματική νομισματική Ένωση και ισχυρό νόμισμα χωρίς οικονομική Ένωση. «’Αρα πρέπει να προχωρήσουμε και εδώ, πέρα από τη θεσμική πορεία που αφορά το σύνολο της Ευρώπης, και στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Πρέπει να υπάρξουν και σημαντικές αλλαγές ως προς τα εργαλεία που έχουμε και τα αρμόδια όργανα ιδίως, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να μπορέσουν να διαδραματίσουν αυτό τον ρόλο» υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι η Ελλάδα απέδειξε, πέρα από τη δική της προσπάθεια, ότι θέλει κι εκείνη να διαδραματίσει τον δικό της ρόλο.
«Δεν μεγαλοπιανόμαστε, δεν είμαστε αλαζόνες. Δεν λέμε ότι εμείς θ’ αλλάξουμε μόνοι την Ευρώπη. Όμως λέμε προς όλους τους εταίρους μας ότι είμαστε εδώ, με αφορμή και την τραυματική αυτή εμπειρία της ελληνικής κρίσης, να παλέψουμε όλοι μαζί γι’ αυτήν την Ευρώπη. Που πρέπει να την φτιάξουμε, όπως την οραματίσθηκαν οι ιδρυτές της. Είναι ένα χρέος μας. Και νομίζω ότι η δική μας κρίση, το δικό μας μεγάλο πρόβλημα είναι ένα μεγάλο δίδαγμα και για μας και για τους λαούς της Ευρώπης, αλλά και για τις ηγεσίες της Ευρώπης» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Δήμητρα Κατσιμεντέ