Στον απόηχο των νέων προκλητικών ενεργειών της τουρκικής κυβέρνησης στη συνοριογραμμή του Έβρου, ο Λευτέρης Αβραμάκης, βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε στο Sputnik, για τους μηχανισμούς που πρέπει να ενεργοποιήσει η Ευρώπη, προκειμένου να «φρενάρει» τον Τούρκο πρόεδρο.
Για απροθυμία λήψης αποφασιστικών μέτρων, κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκης, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik, υπογράμμισε ότι η στάση αυτή θα γίνει προάγγελος νέων προβλημάτων. Κατέδειξε, μάλιστα, ως καθοριστική για τις εξελίξεις, την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να διαχειριστεί το μείζον θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.
«Η Τουρκία σε αυτή τη φάση εκμεταλλεύεται την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί ένα τεράστιο πρόβλημα και επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη χώρα. Αν ο σκοπός της είναι να περάσουν στην Ελλάδα όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τότε, προς το παρόν, δεν έχει πετύχει. Φοβάμαι, όμως, ότι οι σχεδιασμοί της είναι άλλοι και δυστυχώς ο τρόπος που αντιδρά σε αυτή την προκλητική και επιθετική πολιτική η ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση μάλλον υπηρετούν τις επιδιώξεις της. Αυτό που έχει πετύχει η Τουρκία είναι να συνωστίζονται άνθρωποι και, δυστυχώς, γυναίκες με μωρά και μικρά παιδιά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, να εκταμιεύει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι, έχει καταργήσει μονομερώς τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας. Η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναλάβει αποφασιστικές πρωτοβουλίες, η ρητορική μόνο καταδίκη των ενεργειών της Τουρκίας και η σταδιακή έκπτωση από τις αρχές, που επιβάλλουν την ανθρώπινη μεταχείριση όσων αιτούνται διεθνούς προστασίας, φοβάμαι ότι θα προκαλέσει πολλά περισσότερα προβλήματα».
«Εξαιρετικά αδύναμη η Ευρώπη απέναντι στον διεθνή ταραξία»
Ερωτηθείς, πώς δύναται να υποχρεωθεί η Άγκυρα στην τήρηση της ισχύουσας συμφωνίας με την ΕΕ, ο κύριος Αβραμάκης, αναφέρθηκε πρωτίστως σε σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, αλλά και στον τερματισμό κάθε χρηματοδότησης.
«Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αποδεχτούν ότι η Τουρκία κατήργησε αυτή την συμφωνία στην πράξη και να αναλάβουν την ευθύνη για ότι πρόκειται να συμβεί. Απαιτούνται άμεσα σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, σαφής και απερίφραστη καταδίκη της, τερματισμός κάθε διμερούς χρηματοδότησης προς την Τουρκία και, βέβαια, περιορισμοί στην κίνηση ανθρώπων και προϊόντων από και προς την Τουρκία. Η Άγκυρα είναι ένας κοινός εκβιαστής στη διεθνή σκηνή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Τα μισόλογα και οι παλινωδίες δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Από τη μία, η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει ενεργό διπλωματικό ρόλο σε αυτή τη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα, όπως δήλωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, να έχει ενιαία εθνική γραμμή, να απαιτήσει την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Κορυφής και, μέσα από εκεί, την ενεργοποίηση σκληρών οικονομικών κυρώσεων, αλλά και ισότιμη αναλογική κατανομή μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών των πληθυσμών που αιτούνται διεθνούς προστασίας και σήμερα βρίσκονται στη χώρα μας. Από την άλλη, η διακοπή κάθε χρηματοδότησης της Τουρκίας από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, από μόνο του, ένα αποτελεσματικό εργαλείο.
Ταυτόχρονα, μπορούν να τεθούν περιορισμοί που θα πλήξουν την οικονομία της Τουρκίας, όπως ο περιορισμός κάθε τύπου οικονομικής δραστηριότητας, η έξοδος ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από την Τουρκία, η απαγόρευση εισαγωγής αγροτικών προϊόντων από την Τουρκία. Επίσης, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να σταματήσουν την οποιαδήποτε πώληση όπλων στην Άγκυρα, να απαιτήσουν την άμεση αποχώρηση της Τουρκίας από τη Λιβύη και τη Συρία. Η εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία οφείλεται αποκλειστικά στη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας σε συριακά εδάφη».
Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για απαιτητή αλλαγή στάσης της Ευρώπης, που θα αποδεικνύει ότι δεν εκβιάζεται.
«Αυτή η ηγεσία της Ευρώπης, και κυρίως η Γερμανία, εμφανίζονται εξαιρετικά αδύναμοι να αντιμετωπίσουν ένα διεθνή ταραξία. Η Ελλάδα οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει συγκεκριμένες αποφάσεις. Εάν η Τουρκία αλλάξει πολιτική, θα μπορούσε να εξεταστεί στο μέλλον μια άλλη σχέση. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πολιτικές κατευνασμού και χρηματοδότησης απέτυχαν. Τώρα είναι η ώρα των πιέσεων και του οικονομικού συνετισμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ανδρονίκη Τσατσαρώνη