«Η επιλογή της κυβέρνησης, η απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε στη διεύρυνση της εφαρμογής και από 1/1/2019, τις πρώτες ημέρες του επόμενου έτους θα επεκταθεί και θα γίνει καθολική η ρύθμιση του μεταφορικού ισοδύναμου» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.
«Σε κάθε περίπτωση ήταν απόλυτη επιτυχία που έχει καταγραφεί από την εφαρμογή του και από τις πρώτες ημέρες του 2019 θα διευρυνθεί και θα εφαρμόζεται για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση επί του παρόντος την Κρήτη» υπογράμμισε ο υπουργός.
Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Κουβέλης είπε πως «για την Αλεξανδρούπολη πράγματι υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και βεβαίως μόλις ψηφιστεί ο νόμος θα ανοίξουν οι διαδικασίες προκειμένου -με διεθνή διαγωνισμό- να εκδηλωθεί το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον». Πρόσθεσε πως, εκτός από το λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν και άλλα λιμάνια (Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Βόλος, Ελευσίνα, Λαύριο, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα) για τα οποία προβλέπεται, στη νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε στη Βουλή, η δυνατότητα των υποπαραχωρήσεων (διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων από ιδιώτες).
«Εκείνο το οποίο θα συμβεί σε λίγες μέρες, διότι έχω καταθέσει σχετικό νομοθέτημα στη Βουλή -και υπολογίζω θα ψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο- είναι η δυνατότητα των υποπαραχωρήσεων, δηλαδή, συγκεκριμένες δραστηριότητες των λιμανιών (που προανέφερε ο υπουργός) με διεθνή διαγωνισμό, είναι δυνατό να ανατεθούν για εκμετάλλευση σε συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα είτε από τη χώρα μας, είτε από την αλλοδαπή. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που παλαιότερα προωθούνταν, το οποίο απέτρεψε η κυβέρνηση, να παραχωρηθεί το σύνολο του λιμανιού» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, ο υπουργός επισήμανε πως μέσα στον Νοέμβριο εγκαινιάζεται και μια νέα σχολή στην ακριτική Κάλυμνο. Πρόσθεσε πως το υπουργείο έχει προχωρήσει, κατά προτεραιότητα, σε μέτρα στήριξης της ναυτικής εκπαίδευσης στη Μηχανιώνα, στον Ασπρόπυργο, στα Χανιά, στις Οινούσσες και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τόσο με εκπαιδευτικό προσωπικό, όσο και με τις όποιες επισκευές κρίνονται απαραίτητες προκειμένου οι σχολές να μπορούν να υποδέχονται με επάρκεια τους σπουδαστές.
Ερωτηθείς για τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Κουβέλης είπε, μεταξύ άλλων, ότι αναμφισβήτητα θα πρέπει να οδηγήσει και στην κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, (η γνωστή ρύθμιση για την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης). Αλλά – πρόσθεσε- υπάρχουν και άλλα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως για παράδειγμα η εκλογή, η ανάδειξη ακριβέστερα του Προέδρου της Δημοκρατίας, βασικό στοιχείο της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, το οποίο πρέπει να αποκτήσει περαιτέρω δημοκρατικό περιεχόμενο.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό -και στοιχείο που υπηρετεί τον εκδημοκρατισμό σε βάθος του πολιτικού συστήματος- η καθιέρωση της απλής αναλογικής και μάλιστα με συνταγματική πρόβλεψη, έτσι ώστε να μπορεί να εξασφαλίζεται η ισότητα της ψήφου και ταυτόχρονα να διαμορφώνονται συνθήκες για ουσιαστικές πολιτικές συνθέσεις».
Τόνισε δε, ότι «η ΝΔ δυστυχώς θέλει να εργαλειοποιήσει – κατά το κοινώς λεγόμενο – και αυτό το ζήτημα προκειμένου να υπηρετήσει όπως πιστεύει, λαθεμένα εκτιμώ, τον αντιπολιτευτικό της λόγο και την επίθεση κατά της κυβέρνησης».
Για τον θάνατο του 35χρονους ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως «πέρα από την οδύνη που μου προκαλεί ο θάνατος ενός συνανθρώπου μας, πρέπει να αξιολογήσουμε ως εξαιρετικά αρνητική τη δημόσια τοποθέτηση του (Αλβανού πρωθυπουργού) Ράμα, αλλά και όλες οι διαδικασίες, οι οποίες φαίνεται – και λέω φαίνεται, γιατί παραμένουν αδιευκρίνιστα πάρα πολλά στοιχεία – να έχουν προσδιορίσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε αυτός ο νέος άνθρωπος. Από εκεί και πέρα, οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας δεν πρέπει να κλονιστούν, δεν πρέπει να ρηγματωθούν, διότι δεν είναι και στην καλύτερη φάση τους, με βάση το θλιβερό αυτό γεγονός το οποίο συνέβη. Η Αλβανία έχει μια κυμαινόμενη, όσο και αντιφατική, πολιτική σε σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα και πάρα πολλές φορές η Αλβανία λειτουργεί με έναν τρόπο ο οποίος δεν αναδεικνύει τις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο όταν η Ελλάδα είναι εκείνη που κρατάει στα χέρια της τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αλβανίας για τον οποίο ο κ. Ράμα δείχνει πάρα πολύ να κόπτεται».
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Σοφία Παπαδοπούλου, Κώστας Παπαδάκης