14.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΕυρεία συμμαχία Πολιτείας, πολιτών και επιχειρηματιών, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, προτείνει...

Ευρεία συμμαχία Πολιτείας, πολιτών και επιχειρηματιών, για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, προτείνει το ΕΒΕΠ

Κόμβος, η Ελλάδα, για δύο από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων απομίμησης γνησίων που διοχετεύονται στην Ευρωπαϊκή αγορά

 

Αυστηρούς ελέγχους ζητάει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά για την καταπολέμηση του εμπορίου των προϊόντων «μαϊμούδων», με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUIPO).
Το ΕΒΕΠ, αν και θεωρεί εξωπραγματικό το ποσό των 200 δισ. ευρώ του τζίρου αυτών των προϊόντων, που διακινούνται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της διακίνησης των προϊόντων παρεμπορίου και λαθρεμπορίου στη πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας ότι για να καταπολεμηθεί το φαινόμενο απαιτείται λήψη αποτελεσματικών μέτρων περιορισμού, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογικών μέσων. Ωστόσο το επιμελητήριο, «ευχαριστεί και αναγνωρίζει το φιλότιμο και δύσκολο έργο των τελωνειακών αρχών της χώρας μας, που με ελάχιστα μέσα, έχουν σημειώσει μεγάλες επιτυχίες στο κυνήγι του παγκόσμιου λαθρεμπορίου» όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα πρόσφατα στοιχεία για τη διακίνηση προϊόντων παραποίησης/απομίμησης είναι εντελώς αποθαρρυντικά. Η Λερναία Υδρα της παραβατικότητας, σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, παραμένει σε πλήρη δράση. Το ότι όμως η χώρα μας κατατάσσεται στις 10 πρώτες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά στις επιπτώσεις στην οικονομία της από την παραβατικότητα αυτή, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Απομίμηση προϊόντων, παραποίηση, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, παραοικονομία, παρεμπόριο και εισφοροδιαφυγή, είναι μια αλυσίδα παρανομίας και αιμορραγίας της οικονομία μας, παρεμποδίζοντας την εξυγίανση της αγοράς. Το υγιές εμπόριο έχει στρατευθεί στην καταπολέμηση των παραοικονομικών και παραεμπορικών δραστηριοτήτων, απαιτώντας τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πάταξής τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προτείνει επανειλημμένως ότι απαιτείται η διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε τρία πεδία και συγκεκριμένα στις πύλες εισόδου, τις αποθήκες και το πεζοδρόμιο.
Είναι καιρός, αναλαμβάνοντας ο καθένας μας τις ευθύνες που του αναλογούν, να δώσουμε την αποφασιστική μάχη ενάντια σε ένα πρόβλημα, που αφορά όλους μας».
Τα στοιχεία
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι κόμβος για δύο από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων απομίμησης γνησίων, που διοχετεύονται στην Ευρωπαϊκή αγορά. Ειδικά για τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τα ιατρικά μηχανήματα, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται και τα γυαλιά ηλίου, η Ελλάδα είναι στην έβδομη θέση της κατάταξης των χωρών προέλευσης απομιμήσεων. Αντίστοιχα, για τα αθλητικά είδη και παιχνίδια, η Ελλάδα είναι στη δωδέκατη θέση των χωρών προέλευσης και στην όγδοη για την ευρωπαϊκή αγορά.
Οι άλλες οκτώ κατηγορίες προϊόντων, που αποτελούν στόχο της βιομηχανίας απομιμήσεων, είναι τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά-αρώματα, δερμάτινα είδη-τσάντες, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη. Κατηγορίες, στις οποίες η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στη λίστα των χωρών προέλευσης ή των ενδιάμεσων σταθμών διακίνησης.
Στις εννέα από τις δέκα κατηγορίες απομιμήσεων, η Κίνα είναι η κύρια χώρα παραγωγής και ακολουθούν Ινδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μαλαισία, Πακιστάν και Βιετνάμ. Στον τομέα της διακίνησης, διεθνώς, οι σημαντικότεροι κόμβοι είναι το Χονγκ-Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη, ενώ για την ευρωπαϊκή αγορά οι πύλες εισόδου, εκτός από την Ελλάδα είναι η Αλβανία, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ουκρανία.
Την ίδια στιγμή, προσθέτει το ΕΒΕΠ, ανεξέλεγκτο και αυξανόμενο παραμένει το παρεμπόριο-λαθρεμπόριο των καπνικών προϊόντων. Ενδεικτικά, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα το 2017 θα αγγίξει το 30% της αγοράς, ενώ η χώρα μας κατέχει τα πρωτεία της υψηλότερης φορολογίας στη ΕΕ, που φτάνει το 90% της λιανικής τιμής πώλησης. Επιπλέον, το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων απειλεί άμεσα περίπου 60.000 οικογένειες που απασχολούνται στη νόμιμη αλυσίδα του καπνού στη χώρα μας, από τον καπνοπαραγωγό μέχρι τον περιπτερά και η αρνητική επίδραση στα έσοδα του κράτους είναι τεράστια, με τους κρατικούς πόρους, στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, να υστερούν κατά 800 εκ. ευρώ από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Το ΕΒΕΠ με την ευκαιρία, συγχαίρει την εταιρία «Παπαστράτος» που μετά τη δωρεά του Χ-RAY Scanner για ελέγχους στο λιμάνι του Πειραιά, διαθέτει δωρεάν για χρήση σε όλες τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας την πρωτοποριακή εφαρμογή Check Now, που ελέγχει τη γνησιότητα των προϊόντων της τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά και εάν πράγματι προορίζονταν για την ελληνική αγορά.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ