11 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑλ.Τσίπρας: Αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση 820 εκατ. από αναδρομικές κρατήσεις

Αλ.Τσίπρας: Αποκατάσταση της αδικίας με την απόδοση 820 εκατ. από αναδρομικές κρατήσεις

 

Το “πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο” που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά την 21η Αυγούστου ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
“Προχωράμε δια νόμου στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, σε έναν μήνα από σήμερα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς”, ανήγγειλε ο πρωθυπουργός από την εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Μέγαρο Μουσικής.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον “σαφή συμβολισμό” αυτού του μέτρου που αφορά, όπως είπε, “στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα στον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας”.
Απευθυνόμενος στους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν με σθένος και αυταπάρνηση τη πατρίδα, από άκρη σε άκρη της επικράτειας της χώρας μας, είπε ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύσκολων χρόνων της κρίσης υπέστησαν αδικίες ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές απολαβές τους. “Αλλά ούτε μια στιγμή δεν υποστείλατε τη σημαία, ούτε μια στιγμή δεν κάνατε πίσω από το υπέρτατο καθήκον, παρά τις αδικίες αυτές”, συνέχισε και τόνισε ότι για αυτή τους τη στάση η πολιτεία τους χρωστά βαθιά ευγνωμοσύνη και την έγνοια της να είναι “από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών”.
Σχολίασε ότι “είναι επιλογή και καθήκον μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας” και ότι “δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε δικαστικές αποφάσεις”. Επισήμανε ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες δεν υιοθετήθηκαν, για να προσθέσει πως “είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης και αυτήν ακριβώς τη βούληση, να άρουμε σταδιακά τις μεγάλες αδικίες που έλαβαν χώρα τον καιρό των μνημονίων, μπορούμε να τις αποδείξουμε στην πράξη”.
Γατί, όπως τόνισε, “η οικονομία ανακάμπτει, η ανάκαμψη δημιουργεί για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό περιθώρια δημοσιονομικά και γιατί μετά το τέλος των μνημονίων έχουμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία να επιλέξουμε πώς θα αξιοποιούμε το δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε, μέσα από τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Από το κόψιμο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης. Από την πάταξη της φοροασυλίας του πλούτου και τη σύγκρουση με ένα καθεστώς διαπλοκής και διαφθοράς”.
“Αυτή είναι λοιπόν η απόφαση μας. Αυτή είναι η δέσμευση μας. Η δικαιοσύνη να επιστρέψει σε αυτό τον τόπο. Και θα επιστρέψει”, είπε ο κ. Τσίπρας.
Μιλώντας για τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ανθρώπους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδας, που υπηρετούν για δεκαετίες με αυταπάρνηση, αλλά και ιδιαίτερη μνεία στους επόμενους, τους Ίκαρους. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο σεβασμός στην ζωντανή ιστορία είναι η κινητήριος δύναμη και πως αυτή την συλλογική αρχή ο λαός ακολούθησε κάθε φορά που βρέθηκε απέναντι σε δυσκολίες και κακοτοπιές, αντιμετωπίζοντάς τις και βγαίνοντας πιο δυνατός.
“Σε ένα τέτοιο σημείο βρισκόμαστε συλλογικά και σήμερα. Με την Ελλάδα να αφήνει πίσω της μια σκληρή περίοδο, της οικονομικής κρίσης”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι “τώρα, στα πρώτα βήματα της ανασυγκρότησης της, έχουμε επιλέξει και πρέπει να κάνουμε τολμηρά βήματα. Να αναλάβουμε δράση. Να ξεκολλήσουμε από την αδράνεια, να τολμήσουμε να καταπιαστούμε με τα προβλήματα και τις χρόνιες εκκρεμότητες που μας κρατάνε καθηλωμένους”. Και αυτό, όπως είπε, “όχι μόνο για να ξαναπατήσει η χώρα στα πόδια της μετά από 8 σκληρά χρόνια μνημονίων και οικονομικής καθήλωσης, αλλά για να μπορέσει να τροχοδρομήσει με ταχύτητα και να απογειωθεί”. Σημείωσε ότι και στη πολιτική, χρειάζεται τόλμη και αντανακλαστικά, αποφάσεις άμεσες και δραστικές και αποφάσεις, από εκείνον που “κρατά το πηδάλιο της χώρας”, που “πρέπει να βελτιώνουν άμεσα τη ζωή των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια υπέστησαν τις μεγαλύτερες αδικίες”.
“Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια”
Ο πρωθυπουργός είπε ότι πέραν από τις μάχες της οικονομίας, “δε πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε πάντα το πιο άρτια εκπαιδευμένο και ετοιμοπόλεμο έμψυχο δυναμικό και για τις πραγματικές μάχες, ακριβώς επειδή θέλουμε αυτές να συμβούν ποτέ.” “Πρέπει να έχουμε άριστη αποτρεπτική ικανότητα, άριστα εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό και έχουμε”, σημείωσε.
Επισήμανε ότι ζούμε σε περίοδο πολλαπλών εντάσεων και προκλήσεων στην περιοχή μας και τόνισε ότι γι’ αυτό “έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή, η Ελλάδα να μην είναι ο παρίας της διεθνούς κοινότητας και παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά να ανακτήσει ξανά το κύρος και το ρόλο που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή”. “Να ξαναγίνει πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Πόλος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Πρωτοπόρος δύναμη για τη συνεργασία και τη σταθερότητα σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή”, σημείωσε.
Είπε ότι μια τέτοια στρατηγική πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής “δεν θα μπορούσαμε ποτέ να υλοποιήσουμε και να ανακτήσουμε έναν τόσο κρίσιμο ρόλο στη περιοχή, δίχως να είμαστε βέβαιοι ότι διαθέτουμε Ένοπλες Δυνάμεις με υψηλό φρόνημα, επαγγελματισμό, αίσθηση του δημοκρατικού και πατριωτικού τους καθήκοντος”.
“Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά και δεν απειλείται από κανέναν”
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι “η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, με αποκλειστικό σκοπό τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας”. “Δεν παρασύρεται σε διενέξεις. Σέβεται και επιδιώκει άριστες σχέσεις γειτονίας με τις χώρες που συνορεύει. Δεν απειλεί κανένα αλλά και δεν απειλείται από κανέναν”, υπογράμμισε.
Σημείωσε ότι ο ρόλος που διαδραματίζει η Πολεμική Αεροπορία είναι κομβικός και τους ευχαρίστησε για όσα προσφέρουν στην πατρίδα, εκφράζοντας την απέραντη ευγνωμοσύνη της ελληνικής Πολιτείας.
Η προσφορά της Πολεμικής Αεροπορίας στο κοινωνικό σύνολο
Ο πρωθυπουργός επίσης στάθηκε και στην προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, τη συνεισφορά στον τομέα της αεροδιακομιδής ασθενών (μόνο φέτος με την έγκαιρη μεταφορά από μέσα της Αεροπορίας, σώθηκαν 914 άνθρωποι από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας), στον καθοριστικό ρόλο στους τομείς της εναέριας επιτήρησης και της δασοπυρόσβεσης, στον τομέα έρευνας και διάσωση (φέτος με μέσα της Αεροπορίας σε συνεργασία με άλλους φορείς των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, διασώθηκαν 175 συνάνθρωποι μας).
Διαβεβαίωσε όλους ότι η Πολιτεία αναγνωρίζει στο έπακρο το έργο και την προσφορά τους “και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας, με τιμή και σεβασμό έναντι της αποστολής που έχετε αναλάβει για τη διαρκή υπεράσπιση της πατρίδας”.
Κατά την έναρξη του χαιρετισμού του, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία, αποτίοντας φόρο τιμής, στους ανθρώπους που έπεσαν στο καθήκον, τον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο και τον επισμηναγό Νικόλαο Βασιλείου, “που βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων”.
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στους γιατρούς του ΕΣΥ, τους ιατρούς Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, τους επίκουρους ιατρούς καθώς και ειδικευόμενους ιατρούς, τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων της χώρας , τα μέλη Ε.Π των ΤΕΙ , τους δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε εναρμόνιση με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Επίσης προβλέπει την καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού στους συνταξιούχους των ανωτέρω κατηγοριών προσωπικού.
Η προκαλούμενη δαπάνη από την καταβολή των αναδρομικών ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ σε μεικτούς όρους και 820 εκατ. ευρώ καθαρά και θα καλυφθεί από πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ