14.3 C
Athens
Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΖήτημα ισότιμης πρόσβασης σε χρηματοδότηση

Ζήτημα ισότιμης πρόσβασης σε χρηματοδότηση

Η ανάγκη επενδύσεων στην τεχνολογία βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης για την ψηφιακή εξέλιξη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Μάρκος Βερέμης, εταίρος της Big Pi Ventures ανέφερε: «Ενισχύουμε εταιρείες να φτιαχτούν και μετά δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν για την ανάπτυξή τους οπότε έχουμε πρώιμες εξαγορές. Είναι κρίμα να βλέπεις εταιρείες να πουλιούνται στα 50 – 100 εκατομμύρια ευρώ γιατί δεν μπορούν να γίνουν εταιρείες του ενός ή δύο δισ. ευρώ. Και σε ποιους πωλούνται; Σε αμερικανικές εταιρείες – κολοσσούς όπως η Microsoft και η META. Η μεγάλη μάχη στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι να αλλάξουμε λίγο τον τρόπο που δανείζουν οι τράπεζες, το RRF δεν ακούμπησε τις εταιρείες τεχνολογίας».

Ο ίδιος σημείωνε πως «υπάρχει σοβαρό χρηματοδοτικό κενό. Πρέπει να είμαστε πρωτότυποι για να το κλείσουμε. Εκτός από το κατά κεφαλήν εισόδημα σε μια χώρα, κριτήριο είναι και τι ποσοστό του ΑΕΠ είναι στην τεχνολογία. Η Ρουμανία έχει φτάσει στο 12%. Στην Ελλάδα είναι το 1%. Ελπίζω να μην πούμε σε λίγα χρόνια «too little too late».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Επαγγελματικών Σπουδών Αθηνών, σημείωσε πως: «Όταν οι εταιρείες κάνουν επενδύσεις στην τεχνολογία, προσπαθούν να επενδύσουν το ποσό που πρέπει, αποδοτικά. Εμείς επικεντρωθήκαμε σε μεγάλες, μεσαίες και οργανωμένες. Ενώ τα ποσοστά χρήσης των τεχνολογιών είναι υψηλά, όταν μιλάμε για αξιοποίηση, τα αποτελέσματα ξεφεύγουν τελείως. Μόνο το 50% αρχίζει και έχει μια αίσθηση ότι αυτό που κάνω είναι κομμάτι οργανωμένου πλάνου. Το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίσαμε είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Το 50% λέει ότι κάνει. Όταν πας όμως λίγο πιο βαθιά, πρέπει να έχεις στόχο να διαμορφώσεις διαδικασίες, την εμπειρία του πελάτη ή επιχειρηματικό μοντέλο. Με βάση αυτά που μας είπαν τα επόμενα 3 χρόνια κατά μέσο όρο οι εταιρείες πρέπει να επενδύσουν 300.000 ευρώ. Όταν τους ρωτάμε τι θα επενδύσετε, είναι περίπου στο 40% αυτού του ποσού. Η μελέτη λέει ότι με βάση τις ανάγκες πρέπει να επενδυθούν 2,5 δις. Εκείνοι υπολογίζουν γύρω στο 1,1 δις. Το συζητάμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το συζητήσουμε».

Από την πλευρά του ο Νίκος Βογιατζής, εταίρος της Corallia Ventures, έθεσε το ζήτημα της «ισότιμης πρόσβασης σε χρηματοδότηση», το οποίο χαρακτήρισε «φλέγον και με πολλές διαστάσεις». «Η Αθήνα είναι ο μόνος κόμβος καινοτομίας που έχουμε στη χώρα. Ενώ έχουμε μεγάλη παραγωγή καινοτομίας στην περιφέρεια δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές – γιατί η χρηματοδότηση δεν έρχεται από τον ουρανό – λείπουν στην περιφέρεια δομές στήριξης αυτών των βημάτων. Λείπουν και στοχευμένα εργαλεία χρηματοδότησης για την περιφέρεια με αποτέλεσμα να υπάρχει ανισότητα. Μια δεύτερη ανισότητα έχει να κάνει με το φύλο. Υπάρχει θέμα άνισων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών σαν startupers. Η χρηματοδότηση που σηκώνουν νεοφυείς επιχειρήσεις με γυναίκες επικεφαλής είναι δυσανάλογα χαμηλότερη. Εκεί υπάρχει ένας μεγάλος πλούτος που μπορεί και πρέπει να τονιστεί», πρόσθεσε.

Τέλος, η Στέλλα Αγγελοπούλου, Εταίρος και Επικεφαλής Τεχνολογίας στην Grant Thornton, ανέφερε πως η δύναμη που έχει η τεχνητή νοημοσύνη είναι να υπερδιπλασιάσει τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» και συμπλήρωσε: «Για μένα πρόκληση δεν είναι η τεχνολογία, η πρόκληση είναι πόσο γρήγορα θα καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να ενσωματώσουν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία τους. Το κατανοώ κι το αναγνωρίζω ότι είναι ακριβό σπορ βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα όμως είναι εξαιρετικά αποδοτικό. Πλέον δεν είμαστε στο αν αλλά στο πόσο γρήγορα θα κάνουμε αυτό το άλμα. Αυτό πρέπει να είναι το ερώτημα σήμερα για όλες τις επιχειρήσεις».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Κώνστας, οικονομικός συντάκτης στο Newmoney.gr/Banks.com.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ