Η Δημοκρατία στην Ελλάδα αποκαταστάθηκε τον Ιούλιο του 1974, και ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, που πέθανε την Τετάρτη (02/12), είχε διαδραματίσει τον δικό του ρόλο σε αυτό.
Φτωχότερη είναι η ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή από την Τετάρτη (02/12), καθώς ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών.
Ο Γάλλος πολιτικός έπαιξε καίριο ρόλο τόσο στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα όσο και στην ένταξη της χώρας μας στην -τότε- Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).
Με το αεροπλάνο του επέστρεψε ο Καραμανλής στην Ελλάδα
Η Δικτατορία των Συνταγματαρχών (1967-1974) ώθησε μερικές από τις πολιτικές και καλλιτεχνικές προσωπικότητες της χώρας μας να βρουν καταφύγιο στη Γαλλία, όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Ωστόσο, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, κλυδώνισε τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών και έτσι οι στρατιωτικοί αποφάσισαν την παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη: Η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας» του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, «το πρωί της 23ης Ιουλίου, η στρατιωτική ηγεσία αποφάσισε να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς».
Το εν λόγω απόσπασμα συνεχίζει ως εξής: «Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο “Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, συγκάλεσε σε σύσκεψη ορισμένους πολιτικούς αρχηγούς στην Αθήνα. Ύστερα από διαβουλεύσεις και επίμονες ενέργειες του Ευάγγελου Αβέρωφ, αποφασίστηκε να προσκληθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να επανέλθει στην Ελλάδα και να αναλάβει αμέσως τη διακυβέρνηση της χώρας. Παράλληλα, στην Κύπρο κατέρρευσε το βραχύβιο δικτατορικό καθεστώς του Νικόλαου Σαμψών, ενώ καθήκοντα προεδρεύοντος της Δημοκρατίας ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γλαύκος Κληρίδης».
Εκείνη την εποχή, ο Καραμανλής βρισκόταν στο Παρίσι και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ο Ντ’ Εσταίν, ο οποίος παραχώρησε το αεροπλάνο του και έτσι ο Έλληνας πολιτικός επέστρεψε στην Αθήνα και η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε.
Χαρακτηριστικά, στο ίδιο βιβλίο τονίζεται: «Τη νύχτα της 23ης προς 24η Ιουλίου 1974, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επέστρεψε στην Ελλάδα με το αεροπλάνο του Γάλλου Προέδρου, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εσταίν. Τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουλίου ορκίστηκε πρωθυπουργός. Η έλευσή του προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στον λαό, καθώς σηματοδοτούσε τη λήξη, επιτέλους, του ταπεινωτικού τυραννικού καθεστώτος».
Υπέρμαχος της ένταξης Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας στην ΕΟΚ
Κατά την επταετή παραμονή του στο Μέγαρο των Ηλυσίων (1974-1981), ο Ντ’ Εσταίν ακολούθησε ιδιαίτερη και φιλελεύθερη πολιτική και, κατά τη διάρκεια της θητείας του σε υψηλά αξιώματα, η Γαλλία σταθεροποιήθηκε ως οικονομική δύναμη.
Όπως και ο Σαρλ Ντε Γκωλ, ο Ντ’ Εσταίν προώθησε τη σύσφιξη των σχέσεων Γαλλίας-Γερμανίας, αλλά, σε αντίθεση με εκείνον, υποστήριζε την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην -τότε- Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).
Μάλιστα, ο Ντ’ Εσταίν υποστήριξε την ένταξη και της Ελλάδας στην ΕΟΚ και, μεταξύ άλλων, είχε υποδεχθεί στο Παρίσι, τον Ιανουάριο του 1978, τον Καραμανλή, που ήταν -τότε- πρωθυπουργός.
Εντέλει, η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος της ΕΟΚ, προδρόμου της Ε.Ε., το 1981 ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ενταχθεί στον οργανισμό από το 1973, αλλά αποχώρησε από αυτόν, την 1η Φεβρουαρίου 2020.
O Ντ’ Εσταίν δεν εγκατέλειψε την ιδέα της Ε.Ε. και, μάλιστα, είχε παρευρεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής, που είχε γίνει το 2003, στη Χαλκιδική, όταν προεδρεύουσα χώρα ήταν η Ελλάδα, πρωθυπουργός της οποίας -τότε- ήταν ο Κωνσταντίνος Σημίτης.
Πηγή: Sputniknews, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος