Τη διαβεβαίωση ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση της Γεωργίας έδωσε η Α.Ε. Maka Botchorishvili, Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, στη συζήτηση που είχε με τον Φάνη Παπαθανασίου, Ανώτερο Διπλωματικό Συντάκτη της ΕΡΤ στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Η ευρωπαϊκή ένταξη είναι η πρώτη προτεραιότητα στην εξωτερική μας πολιτική. Η Γεωργία πάντα κοιτούσε προς τη Δύση και στόχευε στην ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» είπε. «H Γεωργία είναι πρωτοπόρος στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων και έχει εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά στάνταρ» προσέθεσε τονίζοντας παράλληλα ότι η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί μέρος του Συντάγματος της Γεωργίας. «Δυστυχώς σήμερα στη Γεωργία η ευρωπαϊκή ένταξη χρησιμοποιείται ως μέσο για πολιτική αστάθεια» είπε.«Δεν θέλουμε να πληγεί αυτή η διαδικασία από πολιτικούς παίκτες που την χρησιμοποιούν για εσωτερικούς σκοπούς».
Η Maka Botchorishvili εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η ΕΕ και η Γεωργία πρέπει να μάθουν πώς θα ζούν μαζί». «Απαιτείται ένας πολύ ανοιχτός διάλογος. Δεν πρέπει να κρύβουμε το γεγονός ότι η γειτονιά της Γεωργίας είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Ο διάλογος είναι απαραίτητος, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα βήματα που πρέπει να πάρουμε για να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.»
«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών μας υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και πολλοί από αυτούς τους πολίτες είναι ψηφοφόροι μας» τόνισε. «Στη Γεωργία υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δεν αναγνωρίζουν τα αποτελέσματα των δημοκρατικών εκλογών και υπάρχουν παράγοντες που βοηθούν αυτή την κατάσταση. Είναι σημαντικό να σέβεται κανείς τη θέληση των πολιτών. Οι Γεωργιανοί έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν την κυβέρνηση που επιθυμούν. Οι πολιτικές διαδικασίες και η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνονται στο κοινοβούλιο και όχι στους δρόμους».
Αναφερόμενη στις αναταράξεις που προκαλεί η επιβολή δασμών από την ηγεσία των ΗΠΑ, η Maka Botchorishvili ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι «σημαντικός εταίρος» της Γεωργίας. Σημείωσε όμως παράλληλα ότι η χώρα έχει προχωρήσει σε 60 εμπορικές συμφωνίες με διαφορετικούς εταίρους, ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνίες στρατηγικής συνεργασίας με όλους τους γείτονες της -εκτός από τη Ρωσία- και ότι διατηρεί πολύ καλή συνεργασία με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. «Όλα μας επηρεάζουν. Θεωρούμε τον εαυτό μας μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Μας ανησυχούν οι τελευταίες εξελίξεις και προσπαθούμε να αναπτύξουμε συνεργασίες για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις στην Γεωργία» είπε.
Η Maka Botchorishvili μίλησε επίσης για τις «παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα», αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε ότι η Γεωργία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Από το 2022 αντιμετωπίζουμε αυξημένες πιέσεις, προπαγάνδα και παραπληροφόρηση κατά της Γεωργίας, ενέργειες που θέλουν να μας καταστήσουν μία ασταθή χώρα. Για εμάς είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη σταθερότητα.»