«Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με μεγάλη ορμή», δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και έκανε λόγο για «πανδημία των ανεμβολίαστων», ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ αναφέρθηκε σε «τρομακτικούς αριθμούς» κρουσμάτων. Οι δύο αξιωματούχοι απηύθυναν για μία ακόμη φορά έκκληση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού – και για τον ενισχυτικό εμβολιασμό – και τόνισαν την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των κανονισμών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και δραστηριότητες. Τάχθηκαν μάλιστα υπέρ του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένες δραστηριότητες, ειδικά για τις περιοχές έξαρσης του κορονοϊού.
Αναφερόμενος στον χαμηλό ρυθμό εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας περιέγραψε την κατάσταση ως «πανδημία των ανεμβολίαστων» και ζήτησε από όλους να δείξουν αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. «Αν όλοι εμβολιαστούν και ακολουθούμε τους κανόνες, μπορούμε να σώσουμε πολλές ζωές. Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο λιγότεροι θα βρεθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε. «Παρακαλώ εμβολιαστείτε. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. Δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε. Το 4ο κύμα εξελίσσεται ακριβώς όπως το φοβόμασταν και, αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, θα μας φέρει πολύ πόνο», είπε από την πλευρά του ο κ. Βίλερ και τάχθηκε υπέρ της όσο το δυνατόν ευρύτερης εφαρμογής της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους και δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες (Κανόνας 2G) , με αυστηρό έλεγχο των σχετικών πιστοποιητικών. Ο Κανόνας 3G (που επιτρέπει την πρόσβαση και σε όσους προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ) «μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά ακόμη περισσότερο τον περιορίζει ο Κανόνας 2G», δήλωσε ο επικεφαλής του «Ρόμπερτ Κοχ» και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό η συμμόρφωση προς τους κανόνες να είναι τεκμηριωμένη και ελεγμένη». Όπως ανέφερε μάλιστα, «κατά τον τελευταίο χειμώνα της πανδημίας», πρέπει ο κόσμος να τηρήσει με πειθαρχία τους κανόνες.
Τον Κανόνα 2G προκρίνει και ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος επισήμανε ότι ειδικά σε περιοχές έξαρσης της πανδημίας απαιτείται επιπλέον περιορισμός και έλεγχος από τις αρχές – με την επιβολή προστίμων. «Είμαι βέβαιος ότι έτσι θα περάσει και το μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά και υπέδειξε την Ιταλία ως πρότυπο για το αντίστοιχο σύστημα. Απέρριψε δε τον ισχυρισμό ότι ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων συνιστά «εμβολιαστικό εκφοβισμό». «Πρόκειται όμως για αποφυγή υπερφόρτωσης του συστήματος Υγείας», αντέτεινε.
Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19, ο Γενς Σπαν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του από την ταχύτητα εξέλιξης του εμβολιασμού και επανέλαβε ότι «υπάρχει η δυνατότητα», όποιος συμπληρώνει έξι μήνες από τον βασικό εμβολιασμό, να λαμβάνει και την αναμνηστική δόση. «Αυτή η δόση θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τη διαφορά στην εξέλιξη της πανδημίας», πρόσθεσε και παρέπεμψε στο παράδειγμα του Ισραήλ. Όπως είπε όμως, από τις αρχές Αυγούστου, οπότε και δόθηκε η δυνατότητα για χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε άτομα άνω των 70 ετών και στο προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, μόνο δύο εκατομμύρια άτομα έχουν εμβολιαστεί. «Αυτό είναι πολύ λίγο», σημείωσε.
Ο Γενς Σπαν έκανε όμως και την αυτοκριτική του, αναφερόμενος στη σύγχυση που προκάλεσε πρόσφατη δήλωσή του περί εκπνοής της τρέχουσας απόφασης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου στις 25 Νοεμβρίου για «κατάσταση επιδημίας» σε όλη τη χώρα και μη ανανέωσής της. «Μάλλον οι δηλώσεις μου παρεξηγήθηκαν. Η πανδημία δεν τελείωσε ούτε τελειώνει στις 25 Νοεμβρίου. Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με μεγάλη ορμή. Η αλλαγή αφορά μόνο το νομικό πλαίσιο λήψης αποφάσεων για μέτρα προστασίας», η οποία επιστρέφει σταδιακά στις κρατιδιακές κυβερνήσεις, διευκρίνισε ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι, «αν κάποιες δηλώσεις παρερμηνεύθηκαν, τότε μάλλον δεν ήταν αρκετά σαφείς». Ήδη πάντως τα κόμματα που διαπραγματεύονται για τον σχηματισμό κυβέρνησης (SPD, Πράσινοι, FDP) έχουν προαναγγείλει μεταβατική περίοδο έως τις 22 Μαρτίου του 2022.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ