Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι ανέθεσε σήμερα το μεσημέρι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) Ζόραν Ζάεφ, το κόμμα του οποίου ήρθε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουλίου.
Πλέον, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός έχει στη διάθεσή του 20 ημέρες (σύμφωνα με το Σύνταγμα) προκειμένου να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και να προτείνει το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η νέα κυβέρνηση πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών.
Ο Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση, για την οποία, όπως είπε, θα είναι σταθερή και σύγχρονη και θα σεβαστεί πλήρως τις τρεις συμφωνίες-κλειδιά για τη χώρα: Τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία για Σχέσεις Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας και την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας.
Σε περίπτωση που εντός 20 ημερών ο Ζόραν Ζάεφ δεν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ο Πρόεδρος της χώρας θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του κόμματος που ήρθε δεύτερο στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι του VMRO-DPMNE.
Ο Ζόραν Ζάεφ είχε το προηγούμενο διάστημα δύο συναντήσεις με τον Αλί Αχμέτι, αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, σχετικά με το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης, από τις οποίες δεν προέκυψε αποτέλεσμα.
Τα κόμματα των Ζάεφ και Αχμέτι αποτελούν τα μεγαλύτερα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας και σε όλες τις κυβερνήσεις της χώρας συμμετέχει πάντοτε τουλάχιστον ένα αλβανικό κόμμα, μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση των εύθραυστων διεθνοτικών ισορροπιών στη χώρα.
Στις εκλογές της 15ης Ιουλίου 2020, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ αναδείχτηκε πρώτο, καταλαμβάνοντας 46 έδρες στη νέα Βουλή, η οποία απαρτίζεται από 120 βουλευτές. Δεύτερο ήρθε το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο κατέλαβε 44 έδρες, τρίτο το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η αντιπολιτευόμενη «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, πέμπτο το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» (Αριστερά) με 2 έδρες και έκτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ