11.4 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΒόρεια Μακεδονία: Ο μακρύς… δρόμος προς την ΕΕ

Βόρεια Μακεδονία: Ο μακρύς… δρόμος προς την ΕΕ

Η διαδρομή των Σκοπίων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση διαφαίνεται μακρινή, με τη χώρα να έχει να αντιμετωπίσει εσωτερικά σημαντικά ζητήματα ενώ η Συμφωνία των Πρεσπών ακόμα δεν έχει επικυρωθεί στα επιμέρους διατάγματά της και πρωτόκολλα.
Στις 17 Ιουνίου 2018 υπογράφτηκε η Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία επιλύθηκε το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας με την Ελλάδα και η οποία θα άνοιγε τον δρόμο στα Σκόπια προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τέσσερα χρόνια μετά η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει ολοκληρωθεί όσον αφορά την επικύρωση επιμέρους διαταγμάτων της, ενώ η γειτονική χώρα παλεύει για πολιτική σταθερότητα, διαφάνεια, ανάπτυξη και κυρίως για την είσοδο στην Ε.Ε. που όμως, όπως φαίνεται, είναι μακριά ακόμα.
«Η πορεία της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη είχε να αντιμετωπίσει δυσκολία με δύο εταίρους, με την Ελλάδα και με τη Βουλγαρία. Κάποια στιγμή η Ελλάδα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν πιο θετική, πιο βοηθητική προς τη γειτονική χώρα προκειμένου να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως εκεί άσκησε βέτο η Βουλγαρία, η οποία έχει και αυτή προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του όρου Μακεδονία και σχετικά με το πως αυτός ο όρος οικειοποιείται από τη γειτονική χώρα» είπε στο Sputnik ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Η ενταξιακή πορεία της χώρας στην Ε.Ε., όπως είναι γνωστό, εξετάζεται μαζί με την Αλβανία και, όπως επισήμανε ο κ. Δεσποτόπουλος, χώρες όπως η Γαλλία έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά τη διεύρυνση της Ευρώπης με βαλκανικές χώρες αλλά και γιατί υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως το Κόσοβο.
«Πέρα από τα περιφερειακά προβλήματα υπάρχει και ανησυχία από μεγάλες δυνάμεις όπως η Γαλλία αλλά και άλλες, ότι μία προώθηση βαλκανικών χωρών στην Ευρώπη όπως της Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της ΕΕ και γιατί πρώτα πρέπει να προχωρήσει η εμβάθυνση και γιατί στα Βαλκάνια θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα ανοικτά μέτωπα με κύριο αυτό του Κοσόβου. Εκτιμώ ότι έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας ακόμα, πριν δούμε την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία να εντάσσονται πλήρως στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» τόνισε.


Πολιτική αστάθεια και διαφθορά
Η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει ζητήματα πολιτικής αστάθειας, διαφθοράς και οικονομικής ανάπτυξης ενώ εντέλει η Συμφωνία των Πρεσπών παραμένει στο… κενό.
«Το ένα θέμα είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να υλοποιηθεί πλήρως στη γειτονική χώρα γιατί για κάποια διατάγματα απαιτείται πλειοψηφία 2/3. Δεν είναι τυχαίο ότι στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στη γείτονα χώρα είχαμε διάφορα έγγραφα που υπογράφονταν ως Δημοκρατία της Μακεδονίας κι όχι με το νέο όνομα ακριβώς επειδή ο νέος νόμος που πρέπει να αλλάξει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απαιτεί πλειοψηφία 2/3. Αυτή τη στιγμή πλειοψηφία τέτοια για την κύρωση περαιτέρω συμφωνιών δεν υπάρχει στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για αυτό και η Ελλάδα από την πλευρά της δεν επικυρώνει κάποιες εκκρεμότητες από τη Συμφωνία στο Κοινοβούλιο. Το VMRO είναι κάθετο ως προς την επικύρωση κάποιων πρωτοκόλλων και η Συμφωνία των Πρεσπών αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί γιατί δεν έχουμε μόνο το κυρίως κείμενο της Συμφωνίας, έχουμε και δευτερογενές δίκαιο, διάφορα πρωτόκολλα που πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια των δύο χωρών. Να το πούμε απλά, με τη σημερινή σύνθεση του Κοινοβουλίου στη Βόρεια Μακεδονία τα πρωτόκολλα αυτά δεν περνούν γιατί δεν συγκεντρώνουν τα 2/3 που απαιτείται βάση του Συντάγματός τους» είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Ανέφερε ότι η Κομισιόν διαπιστώνει μια κάποια πρόοδο στην προσπάθεια της γείτονος χώρας, ωστόσο «δεν τη βρίσκει ακόμα έτοιμη να ενταχθεί στους θεσμούς».
«Και για λόγους διαφθοράς -θεωρώντας ότι ο συγκεκριμένος δείκτης είναι ακόμα υψηλός στη Βόρεια Μακεδονία- και για κάποια άλλα θέματα όπως ζητήματα δημοκρατίας και εκδημοκρατισμού των θεσμών κ.λπ. Ακόμα κι αν διά μαγείας αύριο όλες οι χώρες έλεγαν “ας ενταχθεί η Β. Μακεδονία και η Αλβανία” -γιατί έχει αποφασιστεί η είσοδος στην Ευρώπη να γίνει από κοινού- η Κομισιόν θα έλεγε ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη για πολλούς λόγους» είπε και πρόσθεσε ότι στη χώρα «υπάρχει και πολιτική αστάθεια, υπάρχει και εσωτερική κόντρα στο κόμμα του Ζάεφ ο οποίος δεν είναι πια πρωθυπουργός αλλά ασκεί μεγάλη επιρροή».
«Υπάρχει πίεση και από το εθνικιστικό VMRO. Γενικώς νομίζω ότι έχει δύσκολο δρόμο μπροστά της η Βόρεια Μακεδονία όχι μόνο για την εισδοχή της στην ΕΕ αλλά γενικά και για την περαιτέρω ανάπτυξή της και ισχυροποίηση της θέσης της στον χάρτη» κατέληξε ο κ. Δεσποτόπουλος.
Πηγή Sputniknews.gr/Φανή Χαρίση

 

Η Βουλγαρία άσκησε βέτο σχετικά με τη χρήση του όρου Μακεδονία και πως αυτός ο όρος οικειοποιείται από τη γειτονική χώρα.
Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος/διεθνολόγος

Στις δημοτικές εκλογές της Β. Μακεδονίας διάφορα έγγραφα υπογράφονταν ως Δημοκρατία της Μακεδονίας κι όχι με το νέο της όνομα, επειδή ο νέος νόμος που πρέπει να αλλάξει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απαιτεί πλειοψηφία 2/3.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ