Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση «πυραύλου που πιστεύεται πως ήταν βαλλιστικός» προς τη θάλασσα, τα ανατολικά της χερσονήσου, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την προηγούμενη δοκιμή, αυτού που η Πιονγκγιάνγκ διαβεβαίωσε πως ήταν υπερηχητικός πύραυλος.
Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε καθώς συνεδρίαζε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει τη δοκιμή της περασμένης εβδομάδας.
Απογειώθηκε στις 07:27 (σ.σ. τοπική ώρα· 00:27 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το γενικό επιτελείο στη Σεούλ. Έπεσε στη θάλασσα, έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο Τόκιο.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ο Φουμίο Κισίντα, επιβεβαίωσε ότι εκτοξεύθηκε πύραυλος από τη Βόρεια Κορέα που «θα πιθανόν είναι βαλλιστικός».
Μερικές ώρες πριν από τη νέα δοκιμή, έξι χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, καλούσαν τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από κάθε «αποσταθεροποιητική ενέργεια» κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αφιερωμένης στη δοκιμή της περασμένης εβδομάδας.
ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιρλανδία, Αλβανία κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από οποιαδήποτε νέα αποσταθεροποιητική ενέργεια (…) και να εμπλακεί σε εποικοδομητικό διάλογο προς τον κοινό μας σκοπό να υπάρξει πλήρης αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου.
«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να εκτοξεύει πυραύλους», είπε ο κ. Κισίντα σε δημοσιογράφους.
Κατά την άποψη ορισμένων ειδικών, η Πιονγκγιάνγκ ήθελε να στείλει μήνυμα προγραμματίζοντας τη χθεσινή δοκιμή ώστε να συμπέσει με τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ.
«Η εκτόξευση είχε πολιτικό όσο και στρατιωτικό σκοπό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σιμ Μπομ-τσουλ, ερευνητής του Κορεατικού Ινστιτούτου Ερευνών για την Εθνική Στρατηγική.
«Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει τις δοκιμές (…) για να διαφοροποιήσει το οπλοστάσιό της, αλλά σχεδίασε η εκτόξευση να γίνει την ημέρα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μεγιστοποιήσει τον πολιτικό της αντίκτυπο», επέμεινε.
Ενίσχυση του στρατού
Σύμφωνα με τον Παρκ Γουόν-γκον, καθηγητή σε πανεπιστήμιο θηλέων της Σεούλ, η συχνότητα των δοκιμών βορειοκορεατικών οπλικών συστημάτων αφήνει να εννοηθεί πως η Πιονγκγιάνγκ μπορεί να προχωρήσει και σε άλλες εκτοξεύσεις πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, τον επόμενο μήνα.
Η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας απαγορεύθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, ενώ αρνήθηκε να συμμετάσχει στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που έγιναν με έναν χρόνο καθυστέρηση το 2021, εξαιτίας της πανδημίας.
Από την άνοδο στην εξουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν από δέκα χρόνια, η Πιονγκγιάνγκ έχει σημειώσει ταχεία πρόοδο σε ό,τι αφορά το πεδίο της στρατιωτικής τεχνολογίας, με τίμημα ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα.
Παρά την περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ο κ. Κιμ διαβεβαίωσε τον Δεκέμβριο ότι θα προχωρήσει στην ενίσχυση των δυνατοτήτων των βορειοκορεάτικων ένοπλων δυνάμεων.
Το 2021, η Βόρεια Κορέα, χώρα που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, ανακοίνωσε πως δοκίμασε με επιτυχία νέο τύπο βαλλιστικού πυραύλου, εκτοξευόμενου από υποβρύχια, νέο πύραυλο Κρουζ μεγάλου δραστικού βεληνεκούς, ένα όπλο που βάλλεται από τρένο, καθώς και έναν υπερηχητικό πύραυλο.
Η Σεούλ αμφισβητεί το κατά πόσον η Πιονγκγιάνγκ έχει αναπτύξει υπερηχητικούς πυραύλους. Διαβεβαιώνει ότι η δοκιμή της περασμένης εβδομάδας δεν αποτελούσε μείζονα πρόοδο.
Η σημερινή δοκιμή καταγράφηκε ενώ η Βόρεια Κορέα αρνείται να ανταποκριθεί στις αμερικανικές προτροπές να αρχίσουν συνομιλίες.
Οι διαπραγματεύσεις της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον βρίσκονται σε νεκρό σημείο μετά την αποτυχία, το 2019, της συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Ανόι.
Αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η Ουάσινγκτον έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα ότι είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις οπουδήποτε και χωρίς προαπαιτούμενα με τη Βόρεια Κορέα. Η Πιονγκγιάνγκ όμως απορρίπτει μέχρι σήμερα την προσφορά αυτή, κατηγορώντας την άλλη πλευρά πως ασκεί «εχθρική» πολιτική.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ