Στα 600.000 δολάρια, λίγο περισσότερα από 490.000 ευρώ, έφτασε η χρηματοδότηση των ΗΠΑ στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν για περίοδο πέντε ετών και με στόχο να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί των νυχτερίδων μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο μετά και τη νόσο SARS του 2000.
Στην αποκάλυψη αυτή προχώρησε ο Αμερικανός επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής της κρατικής ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) που διερευνά και καθορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες.
Η δωρεά της ΝIAID κατευθύνθηκε στην ομάδα με την επωνυμία EcoHealth Alliance, η οποία στη συνέχεια την κατέβαλε στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.
«Θα ήταν σχεδόν παράβαση καθήκοντος εάν δεν το μελετούσαμε και ο μόνος τρόπος να διεξάγεις τέτοιες έρευνες είναι πας στην πηγή των γεγονότων» είπε ο Φάουτσι, αφού εξήγησε ότι ο SARS το 2002, 2003 είχε που είχε εξαπλωθεί από νυχτερίδες και μέσω ξενιστή σε ανθρώπους προκαλώντας 8.000 κρούσματα και περίπου 800 θανάτους.
Ο Άντονι Φάουτσι που έχει γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό, καθώς είναι ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος των ενοίκων του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό, μίλησε σχετικά στην κοινοβουλευτική υποεπιτροπή που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και απαντώντας σε ερώτηση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Mark Pocan.
«Δεν μπορείς να μελετήσεις τις νυχτερίδες στο Φέρφαξ της Βιρτζίνια, γι’ αυτό είχαμε μία συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες που είναι παγκοσμίως ειδήμονες για τον κορονοϊό και το πράξαμε μέσω μίας δωρεάς προς την EcoHealth», ανέφερε.
Συνέχισε αναφέροντας ότι τα 600.000 δολάρια ήταν η μεγαλύτερη δωρεά που έγινε για περίοδο πέντε ετών, ενώ χαρακτήρισε τη χρηματοδότηση μέτριου μεγέθους.
«Ο στόχος ήταν να μελετηθεί η αλληλοεπίδραση ανθρώπου και ζώου και να καθοριστεί εάν αυτές οι νυχτερίδες είναι δυνατόν να μολύνουν ανθρώπινα όντα» σημείωσε σύμφωνα με τη «New York Post».
Ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά ότι η δωρεά αφορούσε με οποιοδήποτε τρόπο την αποκόμιση κερδών.
Χθες, ο Άντονι Φάουτσι ανέφερε ότι θεωρεί την ανάπτυξη της COVID-19 ως κάτι που έγινε με φυσικό τρόπο, ωστόσο, τόνισε ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα το ζήτημα της προέλευσης του κορονοϊού.
Το Σαββατοκύριακο, η «Wall Street Journal» είχε αναφέρει ότι οι τρεις ερευνητές του εργαστηρίου της Γουχάν νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευθούν τον Νοέμβριο του 2019. Παρότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ερευνητές κόλλησαν κορονοϊό, η περίοδος νοσηλείας τους συμπίπτει με την περίοδο που οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως ο ιός εξαπλωνόταν στην πόλη της Γουχάν.
Πηγή: Sputniknews