«Η πρώτη ανάγνωση της έκθεσης του νομπελίστα οικονομολόγου, Χ. Πισσαρίδη, φαίνεται να αγγίζει τα ευαίσθητα σημεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και προτάσεις υπέρβασης των χρόνιων αγκυλώσεων», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και του ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης.
«Το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη, που δόθηκε στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση είναι γεγονός πως περιλαμβάνει βαθιές τομές στη φορολογία και το ασφαλιστικό, αλλά και δραστικές παρεμβάσεις στην παραγωγική και επενδυτική βάση της οικονομίας. Οι εκσυγχρονιστικές συστάσεις της έκθεσης, που αποτελούν και το προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, εστιάζουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, στην εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, την υλοποίηση επενδύσεων στον κλάδο της ενέργειας και την ανάπτυξη της καινοτομίας στην Ελλάδα», προσθέτει.
«Συνιστά τη μετατόπιση των επιβαρύνσεων με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων και την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Προτείνει την απαλλαγή υπερφορολόγησης των μισθών, λιγότερες επιβαρύνσεις στην εργασία και ένα νέο μοντέλο για επικουρικά ταμεία. Ερωτηματικό παραμένει η δημοσιονομική ελευθερία εφαρμογής τους, όμως η αφετηρία της έκθεσης μάς ενθαρρύνει να προσθέσουμε στον δημόσιο διάλογο τις παρεμβάσεις μας με ρεαλιστικές προτάσεις για ένα αναπτυξιακό, παραγωγικό, φιλικό και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον», υπογραμμίζει ο κ. Κορκίδης.
Κ. Μίχαλος: «Ισχυρό πλαίσιο συναίνεσης για την αξιοποίηση των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη»
Να διαμορφωθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ και ισχυρό πλαίσιο συναίνεσης για την εφαρμογή των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη ζητά ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος.
«Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αποτελούν πάγιο αίτημα των Επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δομικές στρεβλώσεις του παρελθόντος και να καταστεί δυνατή η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης», αναφέρει ο κ. Μίχαλος.
«Είναι ώρα ευθύνης για όλα τα κόμματα και τους φορείς που θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ και ισχυρό πλαίσιο συναίνεσης, για την εφαρμογή αυτών των προτάσεων. Είναι η ώρα της τόλμης για την κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει την τελική ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου, ώστε οι απαραίτητες τομές να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν, χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές», προσθέτει.
Ο κ. Μίχαλος υπογραμμίζει, ακόμη, ότι είναι σημαντικό ένα μεγάλο μέρος των προς αξιοποίηση πόρων να διατεθεί με έξυπνο, στοχευμένο και συνεκτικό τρόπο για την υποστήριξη ιδιωτικών επενδύσεων, που θα επιταχύνουν την αλλαγή του αναπτυξιακού προσανατολισμού της χώρας και θα επιτρέψουν να στηριχθεί η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, στην παραγωγή περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών με εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλή προστιθέμενη αξία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ