Οι επιδόσεις των φαρμακευτικών εταιρειών στο χρηματιστήριο συνδέονται απευθείας με τις ανακοινώσεις τους για τα εμβόλια ή τις θεραπείες για την Covid-19 ή στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα; Ας ρίξουμε μια ματιά στους κερδισμένους, τους χαμένους και τους άλλους.
Κερδισμένοι;
Η επιχείρηση ανάπτυξης εμβολίου κατά της Covid είναι ένα στοίχημα που μπορεί να φέρει κέρδη, κυρίως για τις εταιρείες βιοτεχνολογίας όπως η Moderna, που εκτοξεύθηκε στο χρηματιστήριο.
Μέχρι τον Δεκέμβριο 2020, η αμερικανική εταιρεία δεν είχε θέσει σε κυκλοφορία κανένα σκεύασμα, αλλά εργαζόταν στην εν δυνάμει πολλά υποσχόμενη τεχνολογία του mRNA. Η ανάπτυξη του εμβολίου εκτόξευσε την μετοχή της. Από λιγότερο από 20 δολάρια στο τέλος του Δεκεμβρίου 2019 βρέθηκε στα 156 δολάρια δώδεκα μήνες αργότερα.
Αντίστοιχη ήταν η πορεία της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία ανέπτυξε επίσης εμβόλιο με βάση την τεχνολογία mRNA και συνεργάσθηκε για την παραγωγή του με την αμερικανική Pfizer. Η τιμή της μετοχής της στον Nasdaq της Νέας Υόρκης πέρασε από τα 35 δολάρια στον τέλος του Δεκεμβρίου 2019 στα 125 δολάρια δώδεκα μήνες αργότερα.
Η πορεία για την καταξιωμένη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, τα αποτελέσματα είναι λιγότερο θεαματικά. Ωστόσο, κατά τους δώδεκα τελευταίους μήνες, η αμερικανική εταιρεία καταγράφει κεφαλαιοποίηση σε άνοδο κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια υπενθυμίζει ο Κριστόφ Ντομπού, αναλυτή της Portzamparc.
«Η Pfizer προβλέπει πωλήσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων του εμβολίου της το 2021, ένα επίπεδο που φθάνουν λίγα blockbusters».
Ωστόσο, για να ανέβει κανείς στο χρηματιστήριο δεν χρειάζεται να έχει περάσει από τα στάδια της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών. Ετσι, η γαλλοαυστριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας Valneva, που αναπτύσσει ένα εμβόλιο που βρίσκεται στην φάση των κλινικών δοκιμών είδε την τιμή της μετοχής της να πενταπλασιάζεται από το τέλος του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021.
Οι χαμένοι
Αυτοί συναντώνται στην ομάδα των φαρμακευτικών ομίλων που αναπτύσσουν θεραπείες – και όχι εμβόλια – κατά της νόσου. Η γαλλική εταιρεία Abivax, που απέπτυσσε πιθανή θεραπεία είδε την τιμή της μετοχής της να ανεβαίνει σταδιακά κατά την διάρκεια του 2020, πριν από την πτώση κατά 25% μέσα σε μία συνεδρίαση τον Μάρτιο. Ακολούθησε η ανακοίνωση τερματισμού των κλινικών δοκιμών της.
Σύμφωνα με έρευνα της GlobalData, οι επιδόσεις διαφέρουν πολύ ανάμεσα σε εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια από εκείνες που αναπτύσσουν θεραπείες. Το δεδομένο ότι θα εγκριθούν περισσότερα εμβόλια οδηγεί σε πτώση κεφαλαιοποίησης των εταιρειών που αναπτύσσουν θεραπείες λόγω της χαμηλότερης ζήτησης των προϊόντων τους.
Κατά το 4ο τρίμηνο του 2020, η μετοχή της αμερικανικής Regeneron υποχώρησε κατά περισσότερο του 13%, την ώρα που το σκεύασμά της μονοκλωνικών αντισωμάτων έπαιρνε άδεια επείγουσας χρήσης στις ΗΠΑ.
«Λογικό είναι ότι η πρόληψη μίας νόσου είναι αποτελεσματικότερη από την φαρμακευτική αγωγή μετά την εκδήλωσή της. Με το πέρασμα του χρόνου, η αγορά των φαρμάκων κατά της Covid θα τείνει να συρρικνώνεται», παρατηρεί ο αναλυτής της Portzamparc.
Ωστόσο, η εμφάνιση των παραλλαγών του ιού και οι δυσκολίες στην παραγωγή εμβολίων είναι πιθανόν να δώσουν μια ανάσα στους κατασκευαστές θεραπευτικών αγωγών.
Και οι πιο πολύπλοκες περιπτώσεις
Για τις μεγάλες εταιρείες, τα πράγματα είναι πολύπλοκα, διότι συχνά τα εμβόλια δεν συνιστούν τον κεντρικό πυρήνα της δραστηριότητάς τους.
Η γαλλική Sanofi επλήγη από καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της Covid-19. Αν την ημέρα της ανακοίνωσης τον περασμένο Δεκέμβριο ότι ξεκινά την διαδικασία ανάπτυξης εμβολίου από την αρχή η μετοχή της υποχώρησε κατά 4%, αυτό δεν είχε συνέπειες στα οικονομικά της αποτελέσματα που ενισχύθηκαν από άλλα προϊόντα της και έκτοτε η μετοχή της ξανακέρδισε έδαφος. Πάντως είναι σαφές ότι ο φαρμακευτικός όμιλός που δεν ανέπτυξε ούτε διαγνωστικό τεστ, ούτε εμβόλιο, ούτε θεραπευτική αγωγή, έμεινε στο περιθώριο των ευκαιριών που δημιούργησε η πανδημία.
Οσο για την AstraZeneca, που πέρασε αρκετές αναταράξεις ανάμεσα σε καθυστερήσεις παραδόσεων και διακοπές στους εμβολιασμούς, η πορεία της στο χρηματιστήριο δεν θεωρείται θετική. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο του 20% έπειτα από το υψηλό του Ιουλίου 2020. Ωστόσο, την Τρίτη, την επομένη της διακοπή του εμβολιασμού στην Γερμανία και την Γαλλία, η μετοχή ανέβηκε κατά περισσότερο του 3% στο Λονδίνο. Αναλυτής της Jefferies προέβλεψε ανάκαμψη της μετοχής λόγω της διαφοροποίησης της δραστηριότητας του ομίλου.
Τα εμβόλια κατά της Covid δεν θα είναι πιθανότατα βασική κινητήριος δύναμη ανάπτυξης στο μέλλον για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που ειδικεύονται κατά παράδοσιν στα εμβόλια, σύμφωνα με τον Ζαν-Ζακ λε Φουρ της Bryan, Garnier & Co.
Και αυτό, χωρίς να υπολογίζεται ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάκαμψη. Και στην ανάκαμψη, οι επενδυτές τείνουν να παίρνουν περισσότερα ρίσκα στο Χρηματιστήριο εις βάρος των μετοχών που θεωρούνται «αμυντικές». Τέτοιες είναι οι μετοχές της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Τζάκποτ ή παγίδα η πανδημία για τις φαρμακευτικές εταιρείες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ