11.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΤραμπ σε Πούτιν: «Να αποφύγεις την κλιμάκωση στην Ουκρανία»

Τραμπ σε Πούτιν: «Να αποφύγεις την κλιμάκωση στην Ουκρανία»

Ρεπορτάζ σε αμερικανικά μέσα για το τι συζήτησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Ρώσο πρόεδρο στην πρώτη τους τηλεφωνική επφή μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.

«Να αποφύγει την κλιμάκωση στην Ουκρανία» φέρεται να συμβούλευσε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία μετά τις αμερικανικές εκλογές.

Σύμφωνα με την Washington Post, που επικαλείται πρόσωπα με γνώση του θέματος, η επαφή των δύο ηγετών έγινε την περασμένη Πέμπτη και σε αυτήν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ υπενθύμισε στον Ρώσο πρόεδρο «την ευμεγέθη στρατιωτική παρουσία της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη».

Το Κίεβο διέψευσε τις πληροφορίες, που περιλαμβάνονται στο ίδιο ρεπορτάζ και σύμφωνα με τις οποίες το Κίεβο είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για την Τραμπ – Πούτιν, επισημαίνοντας ότι «η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει ή αντιταχθεί στο τηλεφώνημα»

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα βρει μια λύση για να τερματίσει τον πόλεμο «μέσα σε μία ημέρα», αλλά δεν εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο θα το πετύχει.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε την Τετάρτη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με ρεπορτάζ μέσων ενημέρωσης.

Την Παρασκευή, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, αλλά διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πρόθυμος να αλλάξει τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Στις 14 Ιουνίου, ο Πούτιν έθεσε τους όρους του για τον τερματισμό του πολέμου: η Ουκρανία θα πρέπει να παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της απ’ όλα τα εδάφη τεσσάρων περιφερειών που διεκδικεί η Ρωσία.

Η Ουκρανία απέρριψε τους όρους αυτούς λέγοντας ότι ισοδυναμούν με συνθηκολόγηση και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρότεινε ένα «σχέδιο νίκης» που περιλαμβάνει αιτήματα για πρόσθετη στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση.

Συμφωνούν «για την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη» Τραμπ και Σολτς

Στον πρώτο κύκλο επαφών που έχει με ηγέτες σε όλο τον κόσμο ο Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε και με τον Γερμανός καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με την γερμανική κυβέρνηση οι δυο ηγέτες δήλωσαν «έτοιμοι να συνεργαστούν για την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη».

Ο καγκελάριος κι ο εκλεγμένος πρόεδρος «αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ και τα τρέχοντα γεωπολιτικά προβλήματα», ανέφερε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δήλωσαν επίσης έτοιμοι να συνεργαστούν για την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ζοζέπ Μπορέλ από το Κίεβο: «Η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει»

Η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Ουκρανία και να πληρώσει για τις καταστροφές που έκανε όποια κι αν είναι η μελλοντική συμφωνία ειρήνης, δήλωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η ειρήνη, για να είναι ειρήνη και όχι απλώς μια κατάπαυση του πυρός, οφείλει να είναι δίκαιη και διαρκής», υπογράμμισε ο Μπορέλ, ο πρώτος υψηλόβαθμος ευρωπαίος ηγέτης που μετέβη στην Ουκρανία μετά την εκλογή στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, η υπόσχεση του οποίου για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου κάνει τους Ουκρανούς να φοβούνται ότι θα υποχρεωθούν να υποκύψουν στις εδαφικές απαιτήσεις της Ρωσίας.

«Είναι μια προειδοποίηση σ’ αυτούς που λέγουν ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει και πως συνεπώς πρέπει να τον τελειώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν, χωρίς να έχει σημασία το πώς», πρόσθεσε ο Μπορέλ στη διάρκεια επίσκεψής του στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ (βόρεια Ουκρανία).

«Αυτό που μετράει είναι να τελειώσει ο πόλεμος με τρόπο ώστε να υπάρξει λογοδοσία, να μην είναι μόνο μια οικονομική ανοικοδόμηση, αλλά καθένας να είναι υπόλογος» για τις πράξεις του, δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο υπόγειο ενός σχολείου του χωριού Γιαχίντνε, όπου 300 άμαχοι Ουκρανοί είχαν κρατηθεί επί ένα μήνα σε φρικτές συνθήκες από τα ρωσικά στρατεύματα μετά την εισβολή του 2022.

Σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου, 11 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια αυτής της αιχμαλωσίας, η οποία έληξε όταν οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν.

Ο Μπορέλ πρότεινε επίσης τα περίπου 300 δισεκ. δολάρια κεφαλαίων του ρωσικού κράτους, τα οποία έχουν παγώσει οι Δυτικοί, να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο. «Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και για την αποζημίωση των ανθρώπων που υπέφεραν, για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή», δήλωσε ο Μπορέλ.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 140.000 υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου έχουν ανοίξει από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Σε βάρος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και υψηλόβαθμων ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αξιωματικοί έχουν ήδη δικαστεί ερήμην στην Ουκρανία για μεμονωμένες πράξεις. Για το Κίεβο, το ζήτημα των διώξεων για τα εγκλήματα που αποδίδονται στη Ρωσία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα οποιασδήποτε ενδεχόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.

Πηγή:euronews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ