Απώτερος στόχος του Ερντογάν είναι η “επιβολή τετελεσμένων” και η “σταθεροποίηση ενός μεγάλου συνασπισμού εξουσίας με τα κυριότερα ρεύματα της τουρκικής Δεξιάς Κύπρου, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει φθορά της εξουσίας του”.
«Πρόκειται περί νέας ξεκάθαρης προσπάθειας επιβολής τετελεσμένων στην περιοχή της Αμμοχώστου» είναι η πρώτη γρήγορη ανάλυση του Ελληνοκυπρίου αρχισυντάκτη του AlphaNews.live Νικόλα Ζαννέτου, μετά τις δηλώσεις του Ερσίν Τατάρ, για το άνοιγμα του 3,5% των Βαρωσίων, κατά παράβαση των διεθνών ψηφισμάτων.
«Ο αποχαρακτηρισμός της στρατιωτικής ζώνης της συγκεκριμένης περιοχής είναι κατά παράβαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» προσθέτει ο αναλυτής.
«Προφανώς η τουρκική πλευρά κάνει άλλο ένα “προσεκτικό” βήμα στο ζήτημα της Αμμοχώστου σε μια προσπάθεια να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν και να δει κατά πόσο τον σηκώνει να κάνει και επόμενο βήμα. Παράλληλα, ασκεί με αυτό τον τρόπο πίεση στη Λευκωσία να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις ούτως ώστε να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις όπως η τουρκική πλευρά θα τις ήθελε, δηλαδή με αναγνώριση “κυριαρχίας” του ψευδοκράτους» εκτιμά ο ελληνοκύπριος συνομιλητής μας.
Λευκωσία: Σειρά διαβημάτων
«Hδη η Λευκωσία προβαίνει σε σειρά διαβημάτων με τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κράτη-μέλη της ΕΕ, ενώ αύριο θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα» συνοψίζει.
«Γενικά οι πολιτικές τοποθετήσεις Eρντογαν δεν απομακρύνθηκαν από τα πλαίσια της στρατηγικής που υιοθετήθηκε για το Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα το 2017. Υπογράμμισε την τάση για διεκδίκηση λύσης δύο κρατών και επανέλαβε ποικιλοτρόπως την προσπάθεια μιας πιο συνολικής αναδόμησης του ψευδοκράτους ούτως ώστε αυτό να αρχίσει να υιοθετεί πιο έντονα τα χαρακτηριστικά της Τουρκίας. Για αυτό ακριβώς τον λόγο αντιμετωπίζει ισχυρές αντιδράσεις από τουρκοκυπριακές δυνάμεις» σχολιάζει ο λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Κύπρου Νίκος Μούδουρος.
Στόχος η κεφαλαιοποίηση ζητημάτων εντός Τουρκίας
«Μέσα από την επίσκεψη του φαίνεται να επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει ζητήματα που έχουν σχέση με το εσωτερικό της Τουρκίας, πέραν φυσικά των στόχων του για το Κυπριακό» προσθέτει ο ελληνοκύπριος ακαδημαϊκός.
«Η σύνθεση της αποστολής του στα Κατεχόμενα δείχνει ότι επιθυμεί να σταθεροποιήσει ένα πολύ μεγάλο συνασπισμό εξουσίας με τα κυριότερα ρεύματα της τουρκικής Δεξιάς, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει φθορά της εξουσίας του. Η επιδίωξη διεύρυνσης των συνεργασιών του στοχεύει στη διάσπαση της αντιπολίτευσης με επίκεντρο τις διαφωνίες για το κουρδικό πρόβλημα. Είναι επίσης και μια κίνηση ιδεολογικού προσανατολισμού, αφού οι δυνάμεις της τουρκικής Δεξιάς έχουν όμοιες απόψεις σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού» συμπεραίνει ο κ. Μούδουρος.
Βαρώσια: Κανονικοποίηση της διχοτόμησης
«Η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είναι ένα από τα κλιμακωτά βήματα σε σχέση με την αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής και το άνοιγμα της κυρίως προς το τουρκικό Κεφάλαιο. Παράλληλα, είναι και μια μορφή δυναμικών κανονικοποίησης της διχοτομικής κατάστασης εάν ληφθεί υπόψη ότι επιδιώκεται άνοιγμα μέρους της πόλης εκτός των πλαισίων των αποφάσεων του ΟΗΕ. Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα μεταφέρει το δίλημμα απευθείας και άμεσα στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες, “προσπερνώντας” τον Πρόεδρο Αναστασιάδη» συνοψίζει ο Νίκος Μούδουρος.
Πηγή Sputniknews.gr