Η πομπή έφτασε πεζή προς το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ πραγματοποιήθηκε μια μικρή στάση έξω από τη Βουλή. Ο Κώστας Σημίτης θα ταφεί σε χώρο δίπλα στο μνήμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με την απόδοση τριών τιμητικών βολών, αποχαιρετώντας έναν πολιτικό που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας και στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Η μπάντα του Ναυτικού παιανίζει το εμβατήριο της σημαίας κατά τον ενταφιασμό του Κώστα Σημίτη, με βάση το πρωτόκολλο της νεκρώσιμης τελετής.
Αφού ολοκληρώθηκε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών, στην οποία χοροστατούσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ξεκίνησαν οι επικήδειοι με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στη μεταπολίτευση. (…) Με κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και τον εκσυγχρονισμό. (…) Έθεσε ψηλά και τολμηρά τον πήχη και υπηρέτησε το όραμα μιας ισότιμης Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη».
- K. Σακελλαροπούλου: O K. Σημίτης άφησε το βαθύ αποτύπωμά του στη Μεταπολίτευση με το δικό του, ξεχωριστό και διαχρονικό, πολιτικό παράδειγμα
Έπειτα τον λόγο πήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Μαχητής κατά της δικτατορίας, άξιος υπηρέτης της Δημοκρατίας. Ευγενής αντίπαλος, με τον οποίο η παράταξή μας συναντήθηκε δύο φορές. Η ιστορία θα ζυγίσει την πολυσήμαντη διαδρομή του».
- Κ. Μητσοτάκης: Αποχαιρετούμε έναν μαχητή κατά της δικτατορίας, άξιο υπηρέτη της Δημοκρατίας, αλλά και ευγενή αντίπαλο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι ο Κώστας Σημίτης έκανε πράξη το «ισχυρή Ελλάδα» στην Ευρώπη. Ο κ. Ανδρουλάκης, συνέχισε λέγοντας: «Με δημιουργικές ρήξεις, πολλές φορές κόντρα στο ρεύμα, έκανες πράξη την Ελλάδα της εθνικής αυτοπεποίθησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εξωστρέφειας.
Γι’ αυτές τις αξίες αγωνίστηκες από τα μετεμφυλιακά χρόνια, τα χρόνια της χούντας αλλά και αργότερα στη μεταπολίτευση μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Συσπείρωσες μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία γύρω από το Πολιτικό Όραμα του Εκσυγχρονισμού. Δίνοντας του όμως ξεκάθαρα προοδευτικό περιεχόμενο, όπως πιστοποιεί το έργο σου, πολύ πριν οι λέξεις χάσουν το πραγματικό τους νόημα».
- Ν. Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο καταλληλότερος ηγέτης σε μια εποχή ραγδαίων μεταβολών
Ο κ. Τάσος Γιαννίτσης τόνισε κατά τον επικήδειο: «Η παρουσία όλου του πολιτικού φάσματος αποδεικνύει το μέγεθος της τιμής για τον Κώστα Σημίτη. Μας έκανε υπερήφανους, μας έδωσε υπόσταση. Αφιέρωσε τη ζωή του για να πάει η Ελλάδα πολύ ψηλότερα. Και την πήγε.
Κατανόησε ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη βασιζόταν στο να κατανοήσει το σφυγμό της εποχής και να τον μεταβιβάσει στο κόμμα του και την κοινωνία. Και το πέτυχε. Πήγε μόνο μπροστά, συχνά με προσωπικό και πολιτικό κόστος».
Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Γιάννης Βούλγαρης είπε, μεταξύ άλλων, κατά τον επικήδειο που εκφώνησε, ότι η οχταετία Σημίτη ήταν κάτι παραπάνω από μια οχταετία ΠΑΣΟΚ. «Το 2004 παρέδωσε μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή που είχε παραλάβει. Ο Κώστας Σημίτης γνώρισε την πολιτική ως ρίσκο. Παιδί αριστερών γονέων γνώρισε την ταραχώδη περίοδο του εμφυλίου. Όταν η προσδοκία έφερε τις προσδοκίες στο μέτρο του εφικτού, ο Σημίτης δεν υποτάχθηκε. Υπηρέτησε το ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος της ζωής του. Η 8ετια Σημίτη ήταν κάτι παραπάνω από μια περίοδος του ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνία τον επέβαλε στο ΠΑΣΟΚ».
O ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς μίλησε για την ακαδημαϊκή πορεία του Σημίτη αλλά και για τον «Κωνταντίνο» όπως είπε χαρακτηριστικά καιτη σχέση που είχαν. Υπογράμμισε ότι αποχαιρετά μια ολόκληρη εποχή. «Ένα θυμάμαι με ακρίβεια, πως όταν σε πρωτογνώρισα Κωνσταντίνε, επέτρεψέ μου να σε αποκαλώ Κώστα όπως σε γνώρισα, ο αδελφικός μου φίλος Κωνσταντίνος Πουλαντζάς ήρθε και με βρήκε και μου είπε έλα θα παίξουμε ποδόσφαιρο και θα γνωρίσεις ένα εξαιρετικό παιδί, τον Κώστα Σημίτη.
Και παίξαμε ποδόσφαιρο στην πλατεία Δεξαμενής και έτσι άρχισα να συναγελάζομαι με τον Κώστα Σημίτη.
Αυτό ήταν μια αρχή που δεν οδηγούσε πουθενά. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η υπό δημιουργία παρέα θα διαλύονταν κατά έναν περίεργο τρόπο.
Ο μεν Πουλαντζάς αυτοκτόνησε από το σπίτι μου, ο Σημίτης έγινε πρωθυπουργός κι εγώ βρίσκομαι μετά από 50-60 χρόνια να τον αποχαιρετήσω αλλά μαζί και μια ολόκληρη εποχή και έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια» είπε μεταξύ άλλων.
H απόδοση τιμών τη στιγμή που καταφθάνει η σορός του Κώστα Σημίτη στη Μητρόπολη
Η σορός του Κώστα Σημίτη έφτασε στη Μητρόπολη στις 11. Από λίγο νωρίτερα βρισκόταν εκεί η οικογένειά του, η σύζυγός του Δάφνη, οι δύο κόρες του, η εγγονή του και αμέσως μετά άνοιξαν οι πόρτες για τους προσκεκλημένους, την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία, τους φίλους και συνεργάτες του.
Η Μητρόπολη γέμισε απο ανθρώπους του πολιτικού χώρου τόσο Έλληνες όσο και ξένους, αλλά και πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να πουν το τελευταίο αντίο στον Κώστα Σημίτη.
Στη Μητρόπολη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου κι έτσι ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία.
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφθασε στη Μητρόπολη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στη Δάφνη Σημίτη.
Λίγο μετά, στη Μητρόπολη έφτασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.
Λίγο πριν από τις 11:30 έφτασε η Κοινοβουλυετική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να αποδώσει τιμή στον Κώστα Σημίτη. Λίγο αργότερα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στη Μητρόπολη.
Επίσης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έφτασε στη Μητρόπολη για να αποδόσει φόρο τιμής στον Κώστα Σημίτη.
Η μακρά διαδρομή με το έντονο αποτύπωμα στην μεταπολιτευτική ιστορία και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας
Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και στην Αγγλία, όπου γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Σημίτη, το γένος Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Φιόνα και τη Μαριλένα.
Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα (1967-1974), το 1970 στη Γερμανία έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμβάλλοντας καθοριστικά και στην διατύπωση της «Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη». Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.
Στις 18 Ιανουαρίου του 1996 διαδέχτηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία μετά από ψηφοφορία της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Στο 4ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης εξελέγη πρόεδρος τους ΠΑΣΟΚ έναντι του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο του 1999 επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του Κινήματος.
Στις 7 Ιανουαρίου 2004, με στόχο την ομαλή πολιτική διαδοχή, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας όμως πρωθυπουργός μέχρι τη λήξη και της δεύτερης θητείας του και τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών στις 7 Μαρτίου 2004.
Ανάμεσα στις σημαντικότερες επιτυχίες της θητείας του θεωρείται η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, ενώ η οκτάχρονη πρωθυπουργική θητεία του συνδέθηκε επίσης με τα μεγάλα έργα υποδομής για την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως σημειώνεται στην επίσημη ιστοσελίδα του πρώην πρωθυπουργού, «επί πρωθυπουργίας του επεδίωξε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας, ιδιαίτερα για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ενδυνάμωση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον διεθνή περίγυρο της».
Μετά το πέρας της πρωθυπουργικής θητείας και ως μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου συνέχισε να παρεμβαίνει στην δημόσια ζωή με ομιλίες και αρθογραφία.