12.5 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο Ιδρυμα Ωνάση μας προσκαλεί στην πιο ιστορική «μάντρα» της πόλης

Το Ιδρυμα Ωνάση μας προσκαλεί στην πιο ιστορική «μάντρα» της πόλης

Η Μάντρα, ένα ιστορικό σημείο στην καρδιά της Αθήνας, επανασυστήνεται στους Αθηναίους από το Ιδρυμα Ωνάση, με ένα «Εργο για έναν άνθρωπο μονάχα» του Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη.
Ανεβαίνοντας τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δίπλα από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, συναντά κανείς μία μάντρα που αποτελεί το μοναδικό δείγμα σκηνής της belle epoque στην Αθήνα. Εκεί, στη «Μάντρα», το θέατρο ανοιχτού χώρου που ενεργοποιεί μετά από χρόνια το Ιδρυμα Ωνάση, γεννιέται μία νέα στέγη πολιτισμού και έκφρασης. Από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 14 Νοεμβρίου, ένα black box μάς προσκαλεί σε μία φορτισμένη εμπειρία με μία ξεχωριστή εγκατάσταση, ένα Terrarium, του εικαστικού Ιώκο Ιωάννη Κοτίδη με τίτλο «Εργο για Εναν Ανθρωπο Μονάχα».
Το έργο είναι μία τριλογία, σύνθεση εικαστικών, μουσικών και παραστατικών τεχνών, με θέμα την εξομολόγηση. Το πρώτο μέρος, που παρουσιάζεται στο κέντρο της Αθήνας, στο μοναδικό σωζώμενο θέατρο-μάντρα των αρχών του προηγούμενο αιώνα, είναι εμπνευσμένο από το σπουδαιότερο ποίημα της πρώτης Ελληνίδας υπερρεαλίστριας, Μάτσης Χατζηλαζάρου.
Η «Αντίστροφη Αφιέρωση» της Μάτσης Χατζηλαζάρου στον Ανδρέα Εμπειρίκο, μία εκ βαθέων ερωτική εξομολόγηση, ακούγεται δυνατά στο έργο του Κοτίδη. Η φωνή της Χατζηλαζάρου αντηχεί σε έναν σκοτεινό θάλαμο-εγκατάσταση για μόνο έναν παραλήπτη κάθε φορά, με την drag περφόρμερ Imiterasu να δανείζεται τη φωνή και τους στίχους της ποιήτριας, δίχως να μιμείται το φυσικό πρόσωπο, αλλά να λειτουργεί ως φορέας μνήμης, λόγων, βλεμμάτων, δακρύων, χειρονομιών, που μεταφέρει την ανάμνηση σε ένα οξύ παρόν.
Μέσα από ένα video art, ο εικαστικός Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα του κυνισμού, μιλώντας για όλα όσα μας δυσκολεύουν, όλες τις εξομολογήσεις που δεν έγιναν. Προσπαθεί να διαφυλάξει με κάθε δυνατό τρόπο τη σχεδόν χαμένη τρυφερότητα του σήμερα, βάζοντας τους θεατές να αναρωτηθούν για όλα όσα εκείνοι δεν πρόλαβαν να πουν.
Στις 7 Φεβρουαρίου 1985, η Μάτση Χατζηλαζάρου μάς παραδίδει το ποίημα «Αντίστροφη Αφιέρωση», με αποδέκτη τον αγαπημένο της Ανδρέα Εμπειρίκο, δέκα χρόνια μετά τον θάνατό του. Και μπορεί το ζευγάρι να είχε χωρίσει δεκαετίες πριν, αφού είχε ζήσει έναν θυελλώδη έρωτα, αλλά, όπως είπε και η ίδια η Μάτση Χατζηλαζάρου σε συνέντευξή της, «ίσως είμαστε πολύ εγωιστές και όχι όσο πρέπει γενναιόδωροι […]».
Οπως αναφέρει ο δημιουργός της βίντεο-εγκατάστασης, το έργο είναι «μία προσπάθεια “μοιρασιάς” αυτού του ποιήματος με κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη να γίνει ένα Εσύ για κάποιον. Μία δυνατότητα να ακουστεί το ποίημα αυτό στο σήμερα, να συνεχίσει να ακούγεται, να μην ξεχαστεί. Ούτε εκείνο, ούτε η δημιουργός του, ο κόσμος και η αφορμή της. Σε ποιον απευθύνω αυτήν τη de profundis εξομολόγηση, τώρα που ο πρώτος παραλήπτης της δεν είναι εδώ; Εις Eαυτόν. Γιατί Εσύ και Εγώ πλέον είναι το ίδιο. Εις το διηνεκές… ».
To video art προβάλλεται σε σκοτεινό θάλαμο-εγκατάσταση, ένα Terrarium σε μεγάλο μέγεθος, σαν σπόρος που αποκαλύπτεται σταδιακά. Όπως αναφέρει το Δελτίο Τύπου του Onassis Culture, «με έναν τόπο ιδιωτικό μέσα στη σφαίρα του δημόσιου, επιχειρείται η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου συλλογισμού και αναστοχασμού για τον καθένα μας χωριστά. Μία προσωπική σύνδεση μεταξύ του έργου και του αποδέκτη του. Στο τέλος, ο θεατής καλείται να γράψει μία δική του αφιέρωση, εάν το επιθυμεί».
Είσοδος ελεύθερη με προκράτηση θέσης στο https://tickets.onassis.org/showProductList.html?idEvent=2005533.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε ΑμεΑ.
Ν.Μπ.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ