14.3 C
Athens
Παρασκευή, 11 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΤο greenfield development στην Ελλάδα είναι ένα μακρύ ταξίδι

Το greenfield development στην Ελλάδα είναι ένα μακρύ ταξίδι

Τις γραφειοκρατικές δυσκολίες αλλά και τη χρηματοδότηση επενδύσεων από τις τράπεζες έθιξαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση γύρω από την ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος.

«Ήμουν ο πρώτος ξένος που πήγα στη Μύκονο να αγοράσω στην κορυφή του βουνού. Δεν υπήρχε δρόμος ή ηλεκτρικό. Σχεδίασα μια οικολογική μαρίνα στη Μύκονο, είναι φουτουριστικά τα σχέδια. Η Ελλάδα έχει κάτι που δεν έχει κανείς άλλος, πολιτισμό, κλίμα, ιστορία, θάλασσα. Είναι ο καλύτερος τουρισμός στον κόσμο. Να μπεις στο σκάφος και να πας από το ένα νησί στο άλλο», ανέφερε ο Jean-Pierre Heim, Ιδιοκτήτης της Jean Pierre Heim & Associates και Αρχιτέκτονας.

Μιλώντας για την τουριστική επένδυση της εταιρείας του στη Βόρεια Εύβοια, όπου όπως δήλωσε, «είχαν γίνει επενδύσεις μόνο σε ανεμογεννήτριες», ο κ.Πάνος Παναγιωτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Grivalia Development, ανέφερε ότι «το “greenfield development” στην Ελλάδα είναι ένα ταξίδι. Κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα τελειώσει. Σήμερα μετά από 2,5 χρόνια γραφειοκρατίας καταφέραμε η επένδυση να εγκριθεί. Με το πιο αισιόδοξο σενάριο ελπίζουμε σε εγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα τους επόμενους 12 μήνες. Σε περίπου 2 χρόνια θα έχουμε εκδώσει οικοδομική άδεια. Σε 8,5 χρόνια από την αρχή της διαδικασίας θα μπορούμε να μιλάμε για λειτουργία της επένδυσης».

Από την πλευρά του ο Θάνος Βλαχόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Head of Large Corporate & Wholesale Products της Τράπεζας Πειραιώς, σημείωσε: «Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν μια πολύ δύσκολη 15ετία. Είτε ήμασταν στο σύστημα είτε ήμασταν εκτός, το βιώσαμε. Στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Έχουν επίγνωση του ρόλου που πρέπει να παίξουν». Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι «Προσπαθούμε να παίξουμε αυτό το ρόλο ώστε να κατευθύνουμε σε επενδύσεις με θετικό αντίκτυπο. Η Πειραιώς το 2024 μεγάλωσε το δανειακό βιβλίο κατά 3,6 δις. Το μεγαλύτερο μέρος πήγε σε εταιρικές χρηματοδοτήσεις. Σε real estate πήγε περίπου 1 δις. Η ζήτηση για στεγαστικά είναι πολύ μικρή. Αλλά στο εταιρικό κομμάτι υπάρχει κινητικότητα. Στο κομμάτι των στεγαστικών δεν υπάρχει ζήτηση από ιδιώτες. Το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών που γίνεται, γίνεται με μετρητά που διαθέτει στην τράπεζα ο αγοραστής».

Τέλος, ο Σωκράτης Μπαλτάς, Πρόεδρος Δ.Σ. – Operations Director της ReDePlan AE Consultants, ανέφερε ότι: «ελπίζουμε να έχουμε μια πολύ πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο κοσμοπολίτικη, πιο έξυπνη πόλη που θα πολλαπλασιάζει την αξία της. Οι πολύ μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη, είναι προϋποθέσεις για μια φυγή προς τα εμπρός. Το επόμενο σημείο που θα δοκιμαστεί η επενδυτική συνέπεια θα είναι ο Ελαιώνας. Θα έχουμε μια μεγάλη αλλαγή στον αστικό ιστό». Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι, «για να λειτουργούν οι επενδύσεις πρέπει να βλέπουμε πώς θα αξιοποιήσουμε την υπεραξία που παράγουν. Πρέπει να δούμε πώς θα φτιάξουμε πόλεις που θα έχουν κατοίκους. Να αναπτύξουμε την κοινωνική κατοικία. Οι Άγγλοι το λένε affordable housing. Εδώ είμαστε ακόμα στο επίπεδο της ορολογίας, αλλά βρίσκονται έντονα στον δημόσιο διάλογο. Στην Αθήνα πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα για την αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων».

Την συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Λαμπίρης, Δημοσιογράφος, Powergame.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ