8.6 C
Athens
Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIAΘανάσης Κοντογεώργης: Έχουν δαπανηθεί 200 δισ. στην περιφερειακή ανάπτυξη

Θανάσης Κοντογεώργης: Έχουν δαπανηθεί 200 δισ. στην περιφερειακή ανάπτυξη

Προβληματισμό για τα αποτελέσματα της περιφερειακής ανάπτυξης, με δεδομένο ότι έχουν διατεθεί σ’ αυτή τα τελευταία χρόνια 200 δισ. ευρώ, εξέφρασε ο Θανάσης Κοντογεώργης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, σε συζήτηση για τις περιφερειακές στρατηγικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη, που έγινε στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Βαγγέλης Γιακουμής, δημοσιογράφος, Action24 και Political.

Ο Θανάσης Κοντογεώργης σημείωσε χαρακτηριστικά πως έχουν δαπανηθεί 200 δισ. για την περιφερειακή ανάπτυξη. «Έχουν γίνει βήματα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Κάτι δεν έχει πάει καλά. Χρειάζεται δίκαιη κατανομή της ανάπτυξης. Υπάρχουν ανισότητες ακόμα και σε επίπεδο νομού» τόνισε ενώ συμπλήρωσε πως «δεν υπήρχε κουλτούρα περιφερειακής οπτικής».

«Αν μια χώρα χρειαζόταν ένα υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είναι η Ελλάδα, και δεν το είχε για διάφορους λόγους. Κάνουμε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όμως δεν μπορεί ο σχεδιασμός να γίνει στην Αθήνα. Έχουμε ξεκινήσει νομό – νομό γιατί οι πόροι είναι πεπερασμένοι, το ταμείο είναι κοινό, περιοχή – περιοχή συζητάμε με όλους, αυτοδιοίκηση, παραγωγικούς φορείς για να λύσουμε προβλήματα αλλά να βάλουμε και κατευθύνσεις για τη συνέχεια. Πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα στη χώρα -γιατί ευκαιρίες θα υπάρξουν- ώστε να αξιοποιήσουμε γρήγορα πόρους γιατί τα θέματα είναι πραγματικά επείγοντα».

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός σημείωσε από την πλευρά του πως οι Περιφέρειες είναι «δυναμικοί οργανισμοί» και συμπλήρωσε πως «χρειάζονται πόρους για να ανταπεξέλθουν στο αντικείμενό τους. Είμαστε 13 Περιφέρειες με κοινά προβλήματα αλλά και ιδιαιτερότητες. Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα προβλήματα, να αξιοποιήσουμε τους πόρους και να δυναμώσουμε το αποτύπωμά μας»

Απαριθμώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς του, ο Δημήτρης Πτωχός ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει αναλογικά τα περισσότερα μνημεία UNESCO, αλλά μόλις το 2% του τουρισμού της χώρας. «Χρειάζεται λοιπόν και προβολή για τουρισμό και εξωστρέφεια» σημείωσε.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε πως «η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος, όμως στον δείκτη ανθεκτικότητας είναι τρωτή. Νιώθει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχει έντονο δημογραφικό πρόβλημα, πολύ μεγάλη πυκνότητα ανθρώπων που φλερτάρουν με τη φτώχεια» ενώ σταχυολογώντας τις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής μίλησε για «τις υποδομές, το νερό και τη διαχείρισή του, τα σχολεία, τα κέντρα υγείας και τα αντιπλημμυρικά έργα». Συμπλήρωσε πως «πέρα από το μπετόν και το σίδερο, οι περιφέρειες μπορούν να κάνουν περισσότερα για όλους. Πρέπει να δώσουμε βάρος στην ουσιαστική αποκέντρωση, να γίνουμε ελκυστικοί. Να μειώσουμε τις ανισότητες ακόμα και στην εξυπηρέτηση του πολίτη».

Στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας στάθηκε στο γεγονός πως τα αρχικά σχέδια περιφερειακής ανάπτυξης έγιναν χωρίς να λάβουν υπόψιν τα παγκόσμια γεγονότα που θα προέκυπταν. «Τα περιφερειακά προγράμματα της Θεσσαλίας όπως και όλων είχαν μια στρέβλωση. Σχεδιάστηκαν δίχως να λάβουν υπόψιν τη μετά – covid εποχή. Σχεδιάστηκαν το 2021. Δεν ήξεραν για το ουκρανικό και εμείς είχαμε και τον Ντάνιελ», σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως στη Θεσσαλία ιεραρχείται η επισκευή ή ανακατασκευή υποδομών που κατέστρεψε η κακοκαιρία Daniel, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Σε γενικές γραμμές κινούμαστε στο να συμβάλλουμε στην αποκατάσταση των καταστροφών. Τουλάχιστον σε ένα μέρος τους γιατί δεν υπάρχει μαγικό ραβδί». Όσο για την πορεία του εν λόγω σχεδιασμού; «Αυτή η προσπάθεια πιστεύω ότι με τον προγραμματισμό μας, στο τέλος του 2026 το σύστημα θα αντέχει 40% του Daniel. Θα φτάσουμε το 78%-80% θα έχουμε ένα πολύ καλό επίπεδο. Αλλά δεν υπάρχει μαγικός τρόπος όταν για 30 χρόνια αυτά τα πράγματα δεν έγιναν. Θέλει υπομονή μεθοδικότητα και χρόνο».

«Η δίκαιη ανάπτυξη αρχικά πρέπει να είναι ανάπτυξη» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και συνέχισε: «Πώς την αντιλαμβανόμαστε στη Στερεά; Υποδομές. Υποδομές συνδεδεμένες με στόχους. Δρόμοι εκεί που χρειάζονται δρόμοι. Λιμάνια εκεί που χρειάζονται λιμάνια». Παράλληλα σημείωσε πως η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δίνει μεγάλη σημασία στη στήριξη των επενδύσεων, ενώ δίνει έμφαση σε καινοτόμα, γυναικεία, νεανική και κοινωνική – συνεταιριστική επιχειρηματικότητα». Ακόμα ανέφερε: «Είναι δουλειά των περιφερειών να προβάλλουν αυτά για τα οποία ο καθένας μας υπερηφανεύεται».

Παράλληλα σημείωσε πως η δίκαιη ανάπτυξη, εκτός από ανάπτυξη, πρέπει να είναι και «δίκαιη». Ακόμα μιλώντας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς του τόνισε χαρακτηριστικά: «Η Στερεά είναι μια μικρογραφία της χώρας. Ό,τι μπορείς να βρεις στην Ελλάδα το βρίσκεις και στη Στερεά. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε πολυδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης. Έχουμε τα Οινόφυτα, τον μεγαλύτερο θύλακα μεταποίησης της χώρας. Έχουμε πρωτογενή παραγωγή, έχουμε το 35% του εγχώριου κρέατος».

«Όλοι οι αναπτυξιακοί δείκτες είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο. Όταν αναλύεις τη δουλειά σου να μπορείς να τη συμπυκνώσεις σε μια φράση. Να βρω ένα τρόπο μια οικογένεια να θέλει να έρθει να ζήσει σε ένα χωριό, μια κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας» κατέληξε ο Φάνης Σπανός συμπυκνώνοντας σ’ αυτή τη φράση την κατεύθυνση της διοίκησής του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ