Τρόμο προκαλεί μία ακόμη μελέτη για τη μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η βρετανική μετάλλαξη έχει εξαπλωθεί πλέον σε περισσότερες από 100 χώρες, κυριαρχώντας έναντι του αρχικού στελέχους του φονικού ιού, τον οποίο μάλιστα κάνει ακόμα… φονικότερο.
Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη νέα έρευνα, η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πιο θανατηφόρα από 30% έως και 100%.
Παράλληλα, η παραλλαγή του κορονοϊού B.1.1.7, εκτός από υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, έχει και υψηλή μεταδοτικότητα.
Βάσει της μελέτης, η οποία έβαλε στη ζυγαριά τα ποσοστά θνητότητας στη Βρετανία μεταξύ ατόμων που διαγνωστήκαν με τη βρετανική μετάλλαξη και εκείνων που προσβλήθηκαν από άλλα στελέχη, οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντικά μεγαλύτερη θνητότητα στην παραλλαγή B.1.1.7.
Η βρετανική μετάλλαξη, από όταν εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο, έχει πλέον «ριζώσει» σε περισσότερες από 100 χώρες.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ελλάδα, προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς.
Στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής 1.667 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφρικανικής.
«Οι μεταλλάξεις του ιού, που έχουν διασπαρεί πια σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, μέχρι και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τα νοσοκομεία, ιδιαίτερα στην Αττική η οποία βρίσκεται στο μάτι του Κυκλώνα, δέχονται έτσι ασφυκτική πίεση, καθώς η επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης μεταφράζεται, πλέον, σε εισαγωγές.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βρετανική παραλλαγή παρουσιάζει 23 μεταλλάξεις του γενετικού κώδικα του ιού. Ενας σχετικά μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων, ορισμένες από τις οποίες χαρακτηρίζονται από πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι αυτή κυμαίνεται από 40% έως 70% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κυρίαρχες παραλλαγές του κορονοϊού.
Στη βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην British Medical Journal, η βρετανική μετάλλαξη οφείλεται για 227 θανάτους σε δείγμα 54.906 ασθενών COVID-19, ενώ 141 έχασαν τη ζωή τους σε ίδιο δείγμα ασθενών που είχαν προσβληθεί από άλλα στελέχη.
«Σε συνδυασμό με την ικανότητά της να μεταδίδεται με ταχύτητα, αυτό καθιστά την B.1.1.7 απειλή που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν», δήλωσε ο Ρόμπερτ Τσάλεν, ερευνητής του Exeter University που συμμετείχε στην έρευνα.
Πηγή: Sputniknews
Θανάσιμη απειλή η βρετανική μετάλλαξη του κορονοϊού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ