Τις δυσκολίες και τις προκλήσεις της κομματικής συναίνεσης, καθώς και το ορατό ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας στις επόμενες εκλογές έθεσαν στο επίκεντρο εκπρόσωποι των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου στη συζήτηση που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Σε σχόλιο της Δημοσιογράφου για τη δημοσκοπική παρουσία της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, πρώτος έλαβε τον λόγο ο Θάνος Πλεύρης, Βουλευτής Α’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της διακυβέρνησης της ΝΔ. Για εκείνον, μάλιστα, τότε θα είναι η στιγμή για να αποτυπωθούν τα ποσοστά κάθε κόμματος.
Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι οι συγκυβερνήσεις έχουν νόημα όταν στηρίζονται σε κοινό πρόγραμμα και σε αυτή την περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά στην Αριστερά. Πρόσθεσε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία έχει σκληρό πυρήνα κόσμου που την ακολουθεί σε δύσκολες στιγμές και ότι το κόμμα θα προχωρήσει στις επόμενες εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία.
Για τον Μιχάλη Κατρίνη, Βουλευτή Ηλείας, Επικεφαλής Τομέα Εθνικής Άμυνας, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τρία στοιχεία: Ότι ο κόσμος επιθυμεί πολιτική αλλαγή, ζητά πρόωρες εκλογές και μια άλλη κυβέρνηση από τη σημερινή. Όπως δήλωσε ο κ. Κατρίνης, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ξεκάθαρα ότι δεν μπαίνει σε διακυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και έχει υιοθετήσει τη λογική της αυτόνομης πορείας. «Αποκλείουμε τη συνεργασία με την κυβέρνηση, καθώς έχουμε ριζικές διαφορές σε σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει. Δεν υπάρχει διαδικασία προεκλογικών συμπράξεων, η συναίνεση θέλει προγραμματική σύγκλιση και αξιόπιστα πρόσωπα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Καραμέρος, Βουλευτής και Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε ότι το κόμμα του «απέδειξε την περίοδο 2015-2019 ότι μπορεί να κυβερνήσει με σταθερότητα, σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και αυτό ήταν ένα στοίχημα που πέτυχε».
Κατά τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι η λύση για την επόμενη ημέρα και μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να δώσει απάντηση στην αγοραστική δύναμη και στα καρτέλ, αλλά και σε συνθήκες αποδυνάμωσης της δημοκρατίας.
Για τη διαφορά της Ευρώπης, όπου υπάρχει ήδη παγιωμένη κουλτούρα πολιτικών συνεργασιών σε σχέση με την Ελλάδα, αναφέρθηκε στην εισήγησή της η Έφη Αχτσιόγλου, Βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2016 – 2019).
Κατά την ίδια, υφίσταται πολιτική ρευστοποίηση τα τελευταία χρόνια και είναι αυτή μια διαδικασία που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, όπου, όμως, έχει διαμορφωθεί κουλτούρα συνεργασιών, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο το ζήτημα των συνεργασιών, παρότι ανέφερε ότι υπάρχουν δυσκολίες σε σχέση με το Σύνταγμα και τις προγραμματικές συγκλίσεις πριν και μετά τις εκλογές και τίθεται χρονικό ζήτημα.
Συμπλήρωσε, δε, ότι ακόμα και αν η συνεργασία έχει σωστή βάση και στηρίζεται στον διάλογο, χρειάζεται μια κουλτούρα εμπέδωσης, ενώ μίλησε για τρία πιθανά σενάρια συνεργασιών: Της δεξιάς με την ακροδεξιά, του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και ενός λαϊκού πολιτικού μετώπου προοδευτικών δυνάμεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και πιθανόν το ΠΑΣΟΚ, το Πολιτικό Κίνημα Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη, αλλά και μέρος του ΜέΡΑ25.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Γιάννης Μειμάρογλου, Εκδότης πολιτικού περιοδικού ‘’Μεταρρύθμιση’’ επεσήμανε ότι η εμπειρία από τις κομματικές συνεργασίες που υπήρξαν μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι δεν υπάρχει συναινετική κουλτούρα, όπως αποτυπώνεται στις ψηφοφορίες της Βουλής.
Για τον εκδότη, το κρίσιμο διακύβευμα για πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας θα έρθει στην επόμενη εκλογική διαδικασία, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση με τη συμμετοχή λαϊκιστικών κομμάτων, αλλά με στέρεη προγραμματική βάση και αξιόπιστα πρόσωπα. «Η χώρα χρειάζεται να αλλάξει πολιτική, αλλά όχι με τεχνητές συγκολλήσεις και αυτό θα γίνει με εντολή λαού και θα γίνει στην κάλπη», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Συντονίστρια η Δημοσιογράφος του Alpha TV, Λώρα Ιωάννου.