14.9 C
Athens
Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΘα χτυπήσει η Τουρκία τη πόρτα του ΔΝΤ;

Θα χτυπήσει η Τουρκία τη πόρτα του ΔΝΤ;

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η στρατηγική που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος, όπως εκτιμά ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, προκαλεί μεγαλύτερη εσωτερική αστάθεια.
Με την οικονομία της Τουρκίας να βυθίζεται και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική περίοδο έως τις προεδρικές εκλογές σε 18 μήνες.
Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα και την ικανοποίηση του για την ανάπτυξη που όπως είπε στο τρίτο τρίμηνο του έτους έφτασε το 7,4%, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί αγγίζοντας τα 225 δισ. δολάρια.
Για τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Πετράκη, οι εξαγωγές της Τουρκίας είναι όντως μεγάλες «και όλη η πολιτική εκεί στοχεύει», όμως οι «εξαγωγές δεν είναι όλη η οικονομία είναι μόνο ένας τομέας και όλοι οι πολίτες δεν δουλεύουν στα εργοστάσια που εξάγουν προϊόντα».
«Τα μέτρα που είχε πάρει πρόσφατα ο Ερντογάν είχαν μοναδικό στόχο τη διακοπή της δολαριοποίησης των τουρκικών καταθέσεων και λόγω του συγκεκριμένου τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκαν, το πέτυχε. Όμως αυτό το μέτρο που είχε πάρει, δηλαδή να αποζημιώνονται οι κάτοχοι των καταθέσεων από τη μεταβολή της ισοτιμίας, προφανώς αφήνει έξω δύο πράγματα. Πρώτον, το δημόσιο έλλειμα το οποίο θα εκτιναχθεί από το 40% στο 50% του ΑΕΠ και δεύτερον, τον πληθωρισμό» είπε ο κ. Πετράκης.
Επιπλέον, ο διπλασιασμός των ημερομισθίων που έχει υλοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος όπως αναφέρει ο καθηγητής «έχει δημιουργήσει ένα κύμα πληθωρισμού».
«Το είχα αναφέρει εδώ και καιρό πως όταν αυξάνεις τους μισθούς και διπλασιάζεις τον κατώτατο μισθό, τότε οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις τιμές. Προέβλεπα τότε μια έκρηξη του πληθωρισμού και πράγματι ήρθε» τόνισε.
Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης, καθώς η υποτίμηση του νομίσματος ευνοεί τους κατόχους κεφαλαίων στο εξωτερικό που μπορούν να αγοράσουν φθηνά τα assets της χώρας δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία.
«Αυτό (σ.σ. ο πληθωρισμός) είναι ένα οικονομικό πρόβλημα το οποίο προφανώς ευνοεί κατόχους κεφαλαίων στο εξωτερικό διότι υπάρχει μια πολύ σημαντική υποτίμηση άρα αυτοί αγοράζουν πολύ φθηνά τα assets που υπάρχουν στην Τουρκία. Δεύτερον, διογκώνεις τον πληθωρισμό με αποτέλεσμα να δημιουργείς μια εσωτερική οικονομική αστάθεια» λέει ο κ. Πετράκης προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν κάνει λάθος ακολουθώντας αυτή την πολιτική στην οικονομία.
«Δεν νομίζω ότι όλος ο κόσμος ο οποίος δεν ακολουθεί αυτές τις μεθόδους κάνει λάθος κι έχει βρει ο Ερντογάν την “πηγή του καλού”, το” μαγικό νερό”. Νομίζω ότι ναι μεν ευνοείται ο εξαγωγικός τομέας, αλλά οι πολίτες θα βρεθούν σε πολύ δυσμενέστερη θέση».
Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τουρκικής οικονομίας
Όσον αφορά το πώς θα συνεχιστεί το 2022 η οικονομική πορεία της Τουρκίας και αν τελικά ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο κ. Πετράκης εκτιμά ότι θα μπορούσε να το αποφύγει αυτό «ανά πάσα στιγμή, αυξάνοντας άμεσα τα επιτόκια».
«Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί πλέον να επανορθώσει μετά τις αυξήσεις που έκανε στα ημερομίσθια. Τι θα κάνει τώρα; Θα τις πάρει πίσω; Νομίζω ότι την επόμενη περίοδο θα έχει (σ.σ. η τουρκική οικονομία) καλή αύξηση του ΑΕΠ, θα έχει πολύ καλή αύξηση των εξαγωγών, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός, θα φτωχοποιηθούν περαιτέρω οι Τούρκοι και δεν θα πάνε νέα κεφάλαια από το εξωτερικό. Τώρα αν προλαβαίνει να πάει μέχρι τις εκλογές κάπως ανεκτά δεν το ξέρω» κατέληξε ο κ. Πετράκης.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ