17.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤαχεία απεμπλοκή του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ ζητά η Γερμανία

Ταχεία απεμπλοκή του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ ζητά η Γερμανία

Η Γερμανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζήτησε χθες «ταχεία απεμπλοκή» του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνη» την παράλυση στην οποία έχει περιέλθει η διαδικασία εξαιτίας των βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση περιμένει «συμφωνία ή ξεκάθαρα μηνύματα» από τις δύο χώρες, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη. Στην αντίθετη περίπτωση θα κινηθεί προς το Plan B για να υπερκεράσει τα βέτο, προωθώντας μία λύση που θα αφήνει εκτός την Βουδαπέστη και την Βαρσοβία. Το θέμα θα απασχολήσει την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
«Οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης γίνονται κάθε μέρα και περισσότερο ορατές», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, πριν από τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του.
«Θα ήταν ανεύθυνο να καθυστερήσει περισσότερο αυτή η ουσιαστικής σημασίας υποστήριξη προς τους πολίτες μας. Οφείλουμε θα ξεμπλοκάρουμε γρήγορα αυτήν την οικονομική υποστήριξη, την τόσο κρίσιμης σημασίας για τα κράτη μέλη», είπε.
Βαρσοβία και Βουδαπέστη, οι οποίες κατηγορούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για συστηματική παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, εννοούν να επιτύχουν την κατάργηση του νέου μηχανισμού που συνδέει την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση του κράτους δικαίου, η εφαρμογή του οποίου θα τους στερούσε τα ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία τους εξασφαλίζουν πλουσιοπάροχη υποστήριξη.
Υπόλογα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ελευθερία του Τύπου…) προβάλλουν το βέτο τους στην απόφαση για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία απαιτεί ομοφωνία των 27, και στον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ, που συνδέεται με το σχέδιο ανάκαμψης.
Για να παρακάμψει τα βέτο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα αποκλείσουν την Ουγγαρία και την Πολωνία από το σχέδιο ανάκαμψης, μέσω μίας διακυβερνητικής συμφωνίας ή μίας συμφωνίας «ενισχυμένης συνεργασίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ