12.6 C
Athens
Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΤα Δυτ. Βαλκάνια επιθυμούν διακαώς την Ευρωπαϊκή ένταξη

Τα Δυτ. Βαλκάνια επιθυμούν διακαώς την Ευρωπαϊκή ένταξη

«Είμαστε στο ίδιο σημείο στην ενταξιακή διαδικασία και στις σχέσεις των Βαλκανίων με την ΕΕ όπως και πέρυσι», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama κατά τη διάρκεια του 25ου συνεδρίου του Economist στο Grand Resort Lagonisi.Και συνέχισε τονίζοντας: «Η ενταξιακή διαδικασία γίνεται όλο και λιγότερο προβλέψιμη, όλο και πιο άδικη, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να επιμείνουμε, να κάνουμε την προετοιμασία μας, τις μεταρρυθμίσεις μας, όχι γιατί κάποιος μας το επιβάλλει, αλλά γιατί αυτό πρέπει να κάνουμε για τις επόμενες γενιές. Εν τω μεταξύ, εντείνουμε τη μεταξύ μας συνεργασία», σημείωσε ο κ. Rama. «Έχω συναντήσει τον κ. Zaev περισσότερες φορές τελευταία από κάποιους υπουργούς μου. Και αυτό δεν είναι είδηση, είναι η νέα μας κανονικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
Από τη πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev, δήλωσε ότι η πανδημία μάς έδειξε ότι δεν υπάρχει καμία απομονωμένη χώρα και ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι αλληλέγγυες. Θεωρώντας σημαντική τη συνεργασία στους δύσκολους καιρούς, ο κ. Zaev είπε ότι εδώ στα Δυτικά Βαλκάνια αναπτύσσουμε πρακτικά εργαλεία για το πώς θα βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Αναφερόμενος στη Βόρεια Μακεδονία, μίλησε για νέα φάση οικονομικής ανάπτυξης. «Η οικονομία μας είναι σταθερή και αναπτυσσόμενη. Αναπτύξαμε εργαλεία προσέλκυσης επενδύσεων, περιλαμβανομένων και φορολογικών κινήτρων. Το 2021 ήδη υπογράψαμε 15 νέες συμφωνίες με επενδυτές. Σήμερα θα υπογράψουμε μία συμφωνία με τη ΔΕΣΦΑ της Ελλάδας για ένα μεγάλο project 100 εκατομμυρίων ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Οι έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν μία κοινή περιφερειακή αγορά βασισμένη στους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ, με στόχο να διευκολύνει τις μεταφορές και το εμπόριο μεταξύ τους και με την ΕΕ, σημείωσε. «Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που άνοιξε τον «πράσινο διάδρομο» μαζί μας, ενθαρρύνοντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να ακολουθήσουν», υπογράμμισε ο κ. Zaev.
Albin Kurti, πρωθυπουργός του Κοσόβου
Στην επιτυχή διαχείριση της κυβέρνησής του τόσο στον έλεγχο της πανδημίας όσο και στον εμβολιασμό αναφέρθηκε στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Albin Kurti. Η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει σκληρά τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι θέλει να ενδυναμώσει το σύστημα υγείας της χώρας. Ο κ. Kurti εκτίμησε ότι οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενταχθούν στην ΕΕ. Ερωτηθείς για τη σχέση με τη Σερβία είπε ότι ο πρώτος του στόχος είναι η ενδυνάμωση του Κοσόβου, αλλά δεν παραγνωρίζει την ανάγκη του διαλόγου. Ο στόχος του παραμένει η αμοιβαία αναγνώριση των δύο χωρών, υπογράμμισε.
Kolinda Grabar-Kitarovic, τέως πρόεδρος της Κροατίας
«Για μένα το μόνο μέλλον για την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ», υπογράμμισε η τέως πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarovic, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ πρέπει να βρει μια κοινή γλώσσα για να συζητήσει την ένταξη. «Το κενό που δημιουργείται από την ημιτελή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πρέπει να καλυφθεί με ουσιαστικό τρόπο, περιλαμβανομένων επενδύσεων, για να αποκρουστούν κινεζικές και ρωσικές προσεγγίσεις όπως ο πρόσφατος ατυχής δρόμος στο Μαυροβούνιο», είπε η κ.Grabar-Kitarovic. Τόνισε επίσης την προετοιμασία που πρέπει να κάνουν οι προς ένταξη χώρες, περιλαμβανομένων μεταρρυθμίσεων και στην αγορά εργασίας, περιορίζοντας, μεταξύ άλλων, και το brain drain. Ανέφερε ότι οι χώρες που ασχολούνται με τη διεύρυνση της ΕΕ είναι πολύ λίγες. Η Κροατία έχει πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, αλλά αυτές δεν υποκαθιστούν τον μοναδικό τελικό στόχο που έχει σημασία, την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, σημείωσε η τέως πρόεδρος της Κροατίας.
Γιώργος Κατρούγκαλος
«Οι διεθνείς σχέσεις δεν είναι παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Η ΕΕ πρέπει να διευκολύνει, όχι να εκβιάζει συνεργασίες», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι έχουν αναληφθεί κάποιες δεσμεύσεις και ότι πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη. «Αυτό είναι μεγάλη πρόκληση για την ΕΕ και όχι μόνο όσον αφορά τα Βαλκάνια», είπε ο κ. Κατρούγκαλος αναφέροντας ως παράδειγμα ότι ενώ οι ΗΠΑ πρότειναν την κοινή χρήση της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων, η ΕΕ δεν συντάχθηκε. «Η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε τους θεσμούς μας. Η δημοκρατία είναι σε πτώση, ήδη πριν από την πανδημία. Πρέπει να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να ξεφύγουμε από τη δοξασία ότι τα κέρδη είναι ο μόνος σκοπός της οικονομίας», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η πρόκληση για την ΕΕ πρέπει να είναι να έχει μία ενωμένη και ισχυρή φωνή και να βάλει στην άκρη εθνικιστικές αντιλήψεις.
Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος της ΕΕ, είπε τα πράγματα με το όνομα τους: «Είναι σημαντικό να πούμε ότι υπάρχουν προβλήματα και διαφωνίες και μέσα στην ΕΕ σχετικά με την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ». Μετά από δύο πολέμους, η Ευρώπη αποφάσισε να μετατραπεί σε χώρο ευημερίας και δημοκρατίας, είπε, με εργαλεία τη διεθνή βοήθεια και το εκ νέου χτίσιμο των θεσμών. «Τα εργαλεία περιλαμβάνουν τη CEFTA, αλλά δεν φτάνει», είπε η πρώην Επίτροπος. «Πρέπει να παρουσιάσουμε στον κόσμο μια άλλη εικόνα για τα Βαλκάνια. Στα μάτια του κόσμου τα Βαλκάνια είναι χώρος σύγκρουσης και θανάτου. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την ταυτότητα της περιοχής», τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, ενώ αναρωτήθηκε πώς μπορούν τα Δυτικά Βαλκάνια να εφαρμόσουν την πράσινη ατζέντα τη στιγμή που η Ρωσία και η Κίνα επενδύουν στη βιομηχανία της ενέργειας με τον παλιό τρόπο. «Η χώρα μας θα πρέπει να δουλέψει με τις γείτονες χώρες για να τις βοηθήσει στην ενταξιακή τους πορεία», υπογράμμισε κλείνοντας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ