«Η αγροτική παραγωγή στην ΕΕ αποτελεί μια αγορά 180 δισ. ευρώ με μερίδιο 14% στην απασχόληση, τόνισε o Alasdair Ross, διευθυντής του The Economist Intelligence Unit και πρόεδρος του 5ου συνεδρίου Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας το στίγμα ενός τομέα με εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην οικονομία.
Το ίδιο ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως σημείωσε, εξηγώντας τον αντίκτυπο της πρωτογενούς παραγωγής σε μια σειρά από πεδία, από την ποιότητα της ζωής μέχρι τις χρήσεις γης και τη διαχείριση του νερού. Μιλώντας για τις προκλήσεις που αναδεικνύονται εν μέσω πανδημίας ανέδειξε επίσης θέματα όπως η μείωση των εισοδημάτων, η επάρκεια προϊόντων, η κρίση στην αγορά εστίασης και φιλοξενίας και οι δυσκολίες στη μετακίνηση εποχικού προσωπικού για τις γεωργικές εργασίες. Εισήγαγε δε τους ομιλητές στο θέμα της βιωσιμότητας της γεωργίας με επίκεντρο την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Τα προϊόντα agribusiness κράτησαν όρθιες τις ελληνικές εξαγωγές στην πανδημία, τόνισε ο καθηγητής του Σουηδικού Πανεπιστημίου Γεωργικών Επιστημών (SLU) Κώστας Καραντινινής. Ωστόσο, επεσήμανε ότι δεν υπάρχει περιθώριο για πανηγυρισμούς, γιατί η πανδημία συνεπάγεται μείωση της ζήτησης για αγροδιατροφικά προϊόντα από τον κλάδο HORECA (Hotel-Restaurant-Cafe). Εδωσε έμφαση στις νέες απαιτήσεις των καταναλωτών και τις απαιτήσεις που τίθενται από τη στρατηγική της Ε.Ε., για τις οποίες είπε ότι απαιτούν συντονισμό από όλο το αγροδιατροφικό σύστημα. Μίλησε για έναν γενικότερο μετασχηματισμό της γεωργίας και του αγροδιατροφικού κλάδου, που όμως δεν μπορεί να γίνει ερήμην των γεωργών. Ο κ. Καραντινινής τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης των αγροτών, της συλλογικότητας, της σωστής κατανομής των κονδυλίων, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για έργα υποδομής που ξεπερνούν τη θητεία μιας κυβέρνησης και στην αναγκαιότητα ενός κέντρου agro-logistics με μονάδες εντός και εκτός Ελλάδας.
Μεσούσης της διαπραγμάτευσης για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) ο διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής, Απλοποίησης και Αναλύσεων Πολιτικής της ΓΔ Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης σημείωσε ότι προετοιμάζονται οι συστάσεις προς τα κράτη μέλη αναφορικά με τους τομείς στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουν, ώστε να εντάξουν αποτελεσματικά τους στόχους στα εθνικά τους σχέδια ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ από το 2023. Οπως εξήγησε, οι ποσοτικοί στόχοι, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και ανάλυση επιπτώσεων, αφορούν την ΕΕ στο σύνολό της και δεν αφορούν τα κράτη μέλη, τα οποία ωστόσο πρέπει να δεσμευτούν σε συγκεκριμένες πολιτικές για να επιτευχθεί η γενική κατεύθυνση, έχοντας ταυτόχρονα ευελιξία σε επίπεδο εφαρμογής.
Μ. Βορίδης: «Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα οδεύει προς ισοσκελισμό»
Τη διαπίστωση ότι η χώρα μας οδεύει με σταθερό ρυθμό στον ισοσκελισμό του ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της, εξέφρασε από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
«Ο ελληνικός πρωτογενής τομέας έδειξε ισχυρές αντοχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, με τον κ. Βορίδη να σημειώνει πως η παραγωγική διαδικασία στην Ελλάδα όχι μόνο συνεχίστηκε ομαλά πλην ορισμένων εξαιρέσεων, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, πέτυχε ρεκόρ χωρίς προηγούμενο, κυρίως στον εξαγωγικό τομέα.
Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την αύξηση που καταγράφηκε στις εξαγωγές κερασιών, η οποία ανήλθε στο 61% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αλλά και την αύξηση που σημείωσαν η εξαγωγή εσπεριδοειδών, ρυζιού και ακτινιδίων.
Ο κ. Βορίδης μίλησε για τις παρεμβάσεις του ΥΠΑΑΤ στους κλάδους οι οποίοι επηρεάστηκαν από την πανδημία, αξιοποιώντας πόρους από το πακέτο ενίσχυσης ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώθηκε για αυτόν τον σκοπό, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει διασφαλιστεί συνολικά το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του πρωτογενούς τομέα.
Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επήλθε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και για τη διασφάλιση σταθερών κοινοτικών πόρων προς τους Ελληνες αγρότες. Ακόμη, χαρακτήρισε πρόκληση την υλοποίηση των υψηλών φιλοπεριβαλλοντικών φιλοδοξιών της Ενωσης σε συνδυασμό με την αύξηση της παραγωγικότητας που επιδιώκει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωσε ότι εξακολουθούν να ισχύουν οι συμφωνίες που διέπουν τα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) και Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία, στη μετά Brexit εποχή.
Τέλος, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στον πρωτογενή τομέα, φέρνοντας ως παράδειγμα το αναγκαιότητα εντατικοποίησης της διασυνοριακής συνεργασίας για την καταπολέμηση του φαινομένου της απάτης στα τρόφιμα και επισημαίνοντας ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διεθνικά χαρακτηριστικά και ένα κράτος δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνο του.
Τα αγροτικά προϊόντα κράτησαν όρθιες τις ελληνικές εξαγωγές στην πανδημία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ