7.3 C
Athens
Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣυνεχίζεται η έκθεση της Ντίνας Αναστασιάδου

Συνεχίζεται η έκθεση της Ντίνας Αναστασιάδου

Στο νεοκλασικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά συνεχίζεται η έκθεση της γλύπτριας, Ντίνας Αναστασιάδου, γλύπτριας, δασκάλας e-sumi

 

Στο νεοκλασικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά συνεχίζεται η έκθεση της γλύπτριας, Ντίνας Αναστασιάδου, γλύπτριας, δασκάλας e-sumi. Eκθέτει έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων που αποτελούν μία συνεχή ροή δουλειάς.Ζωγραφική με sumi e και γλυπτά ανανεώνουν την ιστορία της τέχνης του παρελθόντος.

Η σύγχρονη πλαστικότητα του σχεδιασμού των ζωγραφικών έργων όσο και των γλυπτών, αναδεικνύουν την άποψη της δημιουργού σε όλο το εύρος της .Η νέα πνοή της αισθητικής των έργων ακουμπά στους μεγάλους δασκάλους της Ιαπωνίας και αποτελούν κρίκο της συνέχειας της καλώς εννοούμενης τέχνης. Η φύση κυριαρχεί με τα χρώματα των ανθισμένων Ιαπωνικών κήπων των ναών και του χώρου που τα περιβάλει. Η ζωγραφική της αυτή ακολουθεί τους κανόνες sumi e με προσωπικά στοιχεία γραφής .

Οι κεραμικές κολοκύθες δυναμιτίζουν με την ομορφιά της πλαστικότητας τους και τα επίπλαστα μικρά κομψοτεχνήματα. Έργα που χρειάστηκαν επιζωγράφισμα και διπλό ψήσιμο στους 1000 και 1200 βαθμούς θερμοκρασίας. Η λάμψη και η αντοχή τους είναι τα χαρακτηριστικά της ποιότητας που μένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Οι αλεπούδες ένα ξεχωριστό ζώο για τους Ιάπωνες παίρνουν την θέση τους και συνομιλούν με τις κουκουβάγιες το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.

Τα πουλιά ένα όμορφο και δυνατό άγγιγμα ψυχής δίνουν με την αφαιρετικότητα τους την δική τους πνοή ελευθερίας . Έργο μεγάλης έμπνευσης αποτελεί το γλυπτό με την Σφαίρα – ΓΗ και τα πουλιά που την προσεγγίζουν παραθέτουν την αναζήτηση της ελευθερίας της ειρήνης της αγάπης και της χαράς.

Ο Μορφωτικός Ακόλουθος της Ιαπωνικής Πρεσβείας κ. Σιρατόρι Κο

 

Τα ζωγραφικά έργα αποτελούν ακολουθία της Nihonga σε πολύ ελεύθερη γραφή καθαρά προσωπική. Χρώματα ακουαρέλες και βιολογικά, μεγάλης αντοχής δημιουργούν μια εναρμονισμένη άποψη τέχνης για το ταξίδι στην Ιαπωνική κουλτούρα .Τα περίτεχνα ελληνικά σύμβολα γλυπτικής με μικρά ζώα και πουλιά προσυπογράφουν την ωραιότητα και την φιλοσοφική τους άποψη.

Η Πρόεδρος Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών κα Σοφία Παυλάκου

Η Πρόεδρος κ.Σοφία Παυλάκου της Εταιρείας Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά ,η Πρεσβεία της Ιαπωνίας Αθήνας με τον εκπρόσωπο της κ.Σιρατόρι Κο ,ο Δήμος Πειραιά ,από κοινού συνέργησαν ώστε να έχουμε μια όμορφη και χρήσιμη συνάντηση με την τέχνη. Ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος της Ιαπωνίας Ιαπωνικά και Ελληνικά όπως και παραδοσιακά τραγούδια της Ιαπωνίας. Αυτός ο συγκερασμός συνέδεσε την σύγχρονη Ελλάδα με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας τον οποίο απόλαυσαν όλοι οι επισκέπτες .

Από δεξιά: Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Νίκος Ευσταθίου, Ντίνα Αναστασιάδου, Λουίζα Καραπιδάκη

Η φιλία των δυο λαών έχει μακράν πορεία και ο συνδετικός κρίκος η τέχνη πρέσβης της αληλοκατανόησης και της αγάπης για την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Η Ντίνα Αναστασιάδου μας δίνει τα φώτα της αλληλεπίδρασης των δύο πολιτισμών . Με την δουλειά της έχει δημιουργήσει γέφυρα επικοινωνίας και αποτελεί ενδιαφέρον για τους φιλότεχνους. Η καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Αθήνα
Μάγδα Καραγιαννιώτου-Μυστικού
Δημοσιογράφος f.i.j.e.t World. ,εικαστικός συντάκτης

Από δεξιά: Μάγδα Μυστικού, Αθηνά Καζαντζίδου, Ντίνα Αναστασιάδου, Ίριδα Καραπέτσα

Βιογραφικό

Γλύπτρια- Ζωγράφος (sumi-e)

1980-1986 Αποφοίτησε (με άριστα 10/10) από το τμήμα γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. (Ήταν μαθήτρια του Γιώργου Νικολαίδη και Θόδωρου Παπαγιάννη).

1989-1991 Έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας (Monbusho) και παρακολούθησε μαθήματα Ιαπωνικής ιστορίας τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Τμήμα Φιλοσοφίας. Από το 1986 έως το 1992 ήταν στην Ιαπωνία και έμαθε ιαπωνικά, καλλιγραφία και τεχνικές ζωγραφικής (sumi-e) δίπλα στον ιστορικό και καλλιγράφο Mitsuo Takaoki. Η σχέση της με την οικογένεια Takaoki – που ξεκίνησε το 1980 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα – ήταν ιδιαίτερα καθοριστική για την καριέρα της ως καλλιτέχνη.

2012-2014 Έλαβε υποτροφία από την κυβέρνηση της Ινδίας (I.C.C.R.). Είναι κάτοχος Master of Fine Arts (M.F.A.) από το Πανεπιστήμιο Rabindra Bharati στην Καλκούτα. Το 2014 βραβεύτηκε από το ίδιο Πανεπιστήμιο για την σχεδιαστική της ικανότητα.

Από το 2019 υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, διδάσκει ιαπωνικές τεχνικές ζωγραφικής sumi-e στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα.

Ντίνα Αναστασιάδου, Μάγδα Μυστικού

Το 2020 φιλοτέχνησε την προτομή του Μωυσή Αλλατίνη, απογόνου της οικογένειας Dassault (Γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα rafale ). Το έργο βρίσκεται στην Νομαρχία της Θεσσαλονίκης.

Το 2021 βραβεύτηκε με Έπαινο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ως αναγνώριση της πολυετούς εργασία της για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και των φιλικών διμερών σχέσεων μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδας.

Τον Μάιο του 2024 φιλοτέχνησε δύο πορτρέτα (μελάνι sumi-e) της Πριγκίπισσας Κάκο κατά την επισκεψή της στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εορτών “2024, έτος Πολιτισμού & Τουρισμού, Ελλάδας – Ιαπωνίας”. Τα πορτρέτα τα προσέφερε η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Πριγκίπισσα σαν δώρο εκ μέρους του Συλλόγου των πρώην Ελλήνων & Κυπρίων υποτρόφων της Ιαπωνικής Κυβέρνησης (MEXT)

Υπό την αιγίδα της Ιαπωνικής Πρεσβείας διδάσκει Ζωγραφική Ζεν (sumi-e) στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στο Σύνταγμα και απευθύνεται σε ενήλικες. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί σειρά ομιλιών για τον πολιτισμό και τις τέχνες της Ιαπωνίας.

Είναι Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Ιαπωνικού Συνδέσμου στην Ελλάδα.

Έχει πραγματοποιήσει περίπου είκοσι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ινδία και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές εκθέσεις στις προαναφερθείσες χώρες.

Έργα της βρίσκονται στις κάτωθι συλλογές:

Sanskriti Foundation / Sanskriti Museums, New Delhi, India.
India International Centre, New Delhi, India.
Indian Council of Cultural Relations (I.C.C.R.), Rabindranath Tagore Center,
Calcutta, India.
Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα.
Πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα.
Πρεσβεία της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Ινδία.
Μουσείο Ηρακλειδών Αθήνα.
Συλλογή Πολιτιστικού Κέντρου Βαφοπουλείου, Θεσσαλονίκη.
Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.
Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών.
Μουσείο Ασιατικής τέχνης, Κέρκυρα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η κ.Λουίζα Καραπιδάκη, ιστορικός τέχνης μέλος της AICA

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ