14.4 C
Athens
Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣυνάντηση Δένδια-Λε Ντριάν: Στρατηγικοί σύμμαχοι Ελλάδα και Γαλλία

Συνάντηση Δένδια-Λε Ντριάν: Στρατηγικοί σύμμαχοι Ελλάδα και Γαλλία

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12:30 η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η πρώτη κατ’ ιδίαν μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας. Αμέσως μετά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Η συνάντηση άρχισε λίγο μετά τις 11:00 με τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε ο Νίκος Δένδιας στον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
«Υποδέχτηκα στο υπουργείο Εξωτερικών τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, επιβεβαιώνοντας τις άριστες διμερείς σχέσεις. Ελλάδα και Γαλλία είναι στρατηγικοί σύμμαχοι που συνδέονται με κοινές αξίες και ιστορικούς δεσμούς φιλίας των λαών τους», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Δένδιας.
Στην Αθήνα η τετραμερής ΥΠΕΞ Ελλάδας-Γαλλίας-Αιγύπτου-Κύπρου
Μετά το πέρας των εργασιών της τετραμερούς προγραμματίζεται να λάβουν χώρα δηλώσεις στον Τύπο περί τις 15:30.
Η τελευταία συνάντηση του εν λόγω σχήματος «3+1» έλαβε χώρα διαδικτυακά τον Μάιο του 2020, με συμμετοχή και του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
Αναδεικνύοντας τη σημασία των πολυμερών σχημάτων συνεργασίας από τη Λευκωσία την προηγούμενη Τρίτη, από κοινού με τον Κύπριο ομόλογό του, ο Νίκος Δένδιας είπε πως σκοπός είναι η εξέταση των προκλήσεων για την περιφερειακή ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία, στη βάση των κοινών αξιών, του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Όπως προσδιόρισε ειδικότερα, «αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας, της διασυνδεσιμότητας σε τομείς όπως η ενέργεια και οι μεταφορές, απαραίτητους τομείς για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη. Και πάντα με έναν σταθερό παρονομαστή και παράγοντα: τον σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου». Μάλιστα, απευθυνόμενος στην Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι τα σχήματα αυτά δεν αποσκοπούν στην περικύκλωσή της, δεν αποσκοπούν στον αποκλεισμό της, αλλά είναι ανοιχτά σε όλους, με τον έναν και απαράβατο όρο-συνθήκη: τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
Σε ανάλογο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι, «στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος, εργαζόμαστε με άλλα ομονοούντα κράτη της ευρύτερης περιοχής για να επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας, συνεργασίας και σταθερότητας». Θεωρεί ως ιδιαίτερα σημαντικό και θετικό ότι η προσπάθειά αυτή είναι συλλογική και τυγχάνει αναγνώρισης όχι μόνο από κράτη της περιοχής αλλά και από διεθνείς δρώντες που επιδεικνύουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι «εργαζόμαστε, ως τα κράτη-μέλη της ΕΕ στην περιοχή, για να αναδείξουμε και την ανάγκη ενεργότερης και πιο ουσιαστικής εμπλοκής της Ένωσης στην περιοχή».
Δημήτρης Μάνωλης

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ