Τρία χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών η παραβίαση όρων, όπως έγινε πρόσφατα με τις φανέλες της εθνικής ομάδας στο Euro 2020, φέρνουν στην επιφάνεια σειρά ζητημάτων.
Λένε ότι μία μπάλα είναι αρκετή για να ξεχάσουν δύο άνθρωποι τις διαφορές τους και να αρχίζουν να παίζουν. Να όμως που μια ποδοσφαιρική διοργάνωση, αυτή του Euro 2020, ήταν αρκετή για να θυμηθούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών -όπου Αθήνα και Σκόπια συμφώνησαν στο όνομα της γείτονας χώρας και υπογράφτηκε στις 17 Ιουνίου του 2018 στο χωριό Ψαράδες των Πρεσπών- παραμένει κενό γράμμα αφού τελικά δεν ελέγχεται όπως θα έπρεπε.
Οι γείτονες κατέβηκαν στο γήπεδο με το έμβλημα της «Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μακεδονίας» και όχι της Βόρειας Μακεδονίας όπως θα έπρεπε να λέγεται μετά τη Συμφωνία.
Η επιστολή διαμαρτυρίας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στον ομόλογό του, Μπουγιάρ Οσμάνι, έτυχε μιας απρόσμενης απάντησης που όμως φανερώνει τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν.
«Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και, ως εκ τούτου, δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση. Από τη στιγμή που η FFM δεν λαμβάνει λεφτά από το κράτος, δεν έχει υποχρέωση να προσαρμοστεί στη Συμφωνία των Πρεσπών» ανέφερε ο κ. Οσμάνι.
Τι προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών για ιδιωτικές οντότητες
Ο επικεφαλής της «Ελληνικής Πολιτικής Συνείδησης» (ΕΠΟΣ) και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Ελεύθεροι Άνθρωποι, Μιχάλης Πατσίκας, μιλώντας στο Sputnik χαρακτήρισε απαξιωτική την απάντηση του Οσμάνι στον Δένδια.
«Η απάντηση στον υπουργό Δένδια ήταν τελείως απαξιωτική διότι ενώ τους λέει ότι πρέπει να τηρήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτοί του απαντούν ότι δεν οφείλουν να επιβάλλουν στις ιδιωτικές οντότητες που είναι η Ομοσπονδία αυτά που ορίζει η Συμφωνία για τις κρατικές οντότητες. Αυτό σηματοδοτεί παραβίαση της Συμφωνίας διότι στο άρθρο 6 αναφέρεται ρητά ότι το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει σε ιδιωτικές οντότητες» τόνισε ο κ. Πατσίκας.
Πράγματι, το άρθρο 6 παρ. 2 της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρει ότι «Έκαστο Μέρος θα λάβει αμελλητί αποτελεσματικά μέτρα για να αποθαρρύνει και να αποτρέπει οποιεσδήποτε πράξεις από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν τη βία, το μίσος ή την εχθρότητα εναντίον του άλλου μέρους….» καθώς επίσης και στην παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι: «Έκαστο Μέρος θα αποτρέπει και θα αποθαρρύνει ενέργειες περιλαμβανομένων των προπαγανδιστικών, από ιδιωτικές οντότητες που πιθανόν υποδαυλίζουν τον σωβινισμό, την εχθρότητα, τον αλυτρωτισμό και τον αναθεωρητισμό σε βάρος του άλλου Μέρους».
Παράλληλα, ο κ. Πατσίκας θεωρεί «υποκριτική» την αντίδραση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών που έστειλε απλά μια επιστολή «για να ρίξει στάχτη στα μάτια», ενώ όπως τονίζει θα έπρεπε να προχωρήσει σε καταγγελία παραβίασης της Συμφωνίας.
«Είναι όλα υποκριτικά. Αυτό που έκανε ο υπουργός (σ.σ. η επιστολή) είναι για να ρίχνει στάχτη στα μάτια των Ελλήνων, δηλαδή “ορίστε διαμαρτυρήθηκα”. Ενώ θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να έχει καταγγείλει σε όλα τα διεθνή φόρα σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ότι παραβιάστηκε κατάφωρα για άλλη μία φορά η Συμφωνία των Πρεσπών» υπογράμμισε ο κ. Πατσίκας προσθέτοντας ότι «στη θέση του θα ενημέρωνα και τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάιντεν μιας που έβγαλε διάταγμα για να λάβουν οι ΗΠΑ μέτρα εναντίον των Σκοπίων διότι παραβιάζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Ο κ. Πατσίκας κατέληξε ότι «αυτό που πρέπει να κάνει ο κ. Δένδιας είναι να καταγγείλει την κυβέρνηση των Σκοπίων και να μην φέρει τα μνημόνια συνεργασίας που ακολουθούν την Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στο ελληνικό κοινοβούλιο και να σταματήσουν να στηρίζουν την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ».
«Μη τήρηση της Συμφωνίας υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό»
Σύμφωνα με τον διδάκτορα του LSE Λεωνίδα Μακρή, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος κυρίως της Ελλάδας με την έννοια ότι «μια μεγαλύτερη χώρα όπως είναι η Ελλάδα όταν ανοίγει συνεργασία σε σχέση με μια μικρότερη όπως είναι η Βόρεια Μακεδονία, τότε η Ελλάδα μπορεί εύκολα να “κυριαρχήσει” στη μικρότερη χώρα» επισημαίνοντας δηλαδή ότι διά της Συμφωνίας, μπορεί η Ελλάδα να δημιουργήσει μια χώρα δορυφόρο μέσω της οικονομικής εξάρτησης.
Ο κ. Μακρής αναφέρει επίσης ότι η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών υποδαυλίζει τον αλυτρωτισμό στη γείτονα χώρα και επισημαίνει ότι η Συμφωνία έχει μια περίοδο τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων όπως εμπορικά σήματα, σχολικά εγχειρίδια, κ.ά., περίοδο που δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια.
Ελλάδα.
Πηγή Sputniknews.gr