13.1 C
Athens
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑΣτουρνάρας: Αύξηση του ΑΕΠ ετησίως λόγω πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης

Στουρνάρας: Αύξηση του ΑΕΠ ετησίως λόγω πόρων του Ταμείου Ανασυγκρότησης

Πρόσθετη αύξηση που προσεγγίζει το 2% ετησίως θα προκύπτει για το ΑΕΠ της Ελλάδος από τους πόρους του Ευρωπαικού Ταμείου Ανασυγκρότησης (Next Generation) σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας οι υπηρεσίες της Τράπεζας εκτιμούν ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν της χώρας θα ενισχύεται κάθε χρόνο κατά 1,9% από τους πόρους των 30,2 δισ. ευρώ του Ταμείου που αντιστοιχούν στην Ελλάδα. Οπως διευκρίνισε ο ίδιος μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που διοργάνωσε το e-kyklos,gr, οι πόροι που αντιστοιχούν στην Ελλάδα είναι αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας, σχεδόν διπλάσιοι, αν συγκριθούν για παράδειγμα με τον όγκο των ομολόγων που αγοράζει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) από τη δευτερογενή αγορά. Με τους πόρους αυτούς μπορεί να ολοκληρωθεί ο παραγωγικός μετασχηματισμός της οικονομίας, ανέφερε ο ίδιος, στην περίπτωση που απορροφηθούν έγκαιρα και διοχετευτούν σε εξωστρεφείς τομείς.
Για το 2019 το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει πλέον ύφεση 7,5% έναντι συρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 5,8% που προέβλεπε μέχρι πρότεινος η Κεντρική Τράπεζα, ενώ για το δυσμενές σενάριο προβλέπει ύφεση της τάξεως του 9,4%. Για το 2021 το βασικό σενάριο της ΤτΕ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,6%. Οπως εξήγησε ο διοικητής της ΤτΕ η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο covid 19 είναι τοσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις που γίνονται από όλους τους φορείς να είναι αρκετά επισφαλείς, για το λόγο αυτό γίνεται πλέον λόγος μόνο για σενάρια.
Οσον αφορά στο δημοσιονομικό αποτύπωμα που θ΄αφήσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι φέτος ο προυπολογισμός θα καταγράψει πρωτογενές έλλειμμα 6% με αποτέλεσμα το Δημόσιο Χρέος να ξεπεράσει ελαφρώς το 200% του ΑΕΠ. Ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει τη βιωσιμότητα του Δημόσίου Χρέους. Οπως εξήγησε η σημαντικότερη προυπόθεση είναι ο ρυθμός ανάπτυξης να παραμείνει υψηλότερος από το μέσο επιτόκιο δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες πλέον στο Ευρωπαικό πεδίο με την ανάληψη κοινής δράσης καθιστούν πιο εύκολη την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Οσον αφορά στις τραπεζικές εξελίξεις ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμήσε ότι η κρίση θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8 με 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στα 60 δισ. ευρώ που ήταν ο όγκος των κόκκινων δανείων στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του έτους. Για το λόγο αυτό καθίσταται αναγκαία όπως είπε μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ να προχωρήσει η δημιουργία της λεγόμενης κακής τράπεζας στην οποία τα πιστωτικά ιδρύματα θα μεταφέρουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10 έως 45 δισ. ευρώ. Οπως είπε ο κ. Στουρνάρας η σχετική πρόταση θα κατατεθεί προς την κυβέρνηση στο τέλος του μήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα την αγκαλιάσει». Αλλωστε όπως είπε ό ίδιος στην Ευρώπη ήδη λειτουργούν με επιτυχία δέκα περίπου τέτοιου είδους εταιρείες «διαχείρισης ενεργητικού». Τόνισε δε ότι οι ζημιές που θα προκύψουν από την μεταφορά των κόκκινων δανείων θα επιβαρύνουν τους μετόχους των Τραπεζών και όχι το Ελληνικό Δημόσιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ