Η Κοινότητα Κεφαλόβρυσης (Ρίπεσι) του Δήμου Τριφυλίας, ο Σύλλογος Αποδήμων Κεφαλοβρυσητών και οι Φίλοι & Εθελοντές της Κοινότητας Κεφαλόβρυσης συνδιοργανώνουν στο Ρίπεσι το Συμπόσιο γλυπτικής «Μνήμες από την Πέτρα στο Μάρμαρο» και την έκθεση Φωτογραφιών και Έργων Τέχνης «Μύρτις: Πρόσωπο με Πρόσωπο με το παρελθόν», από την Κυριακή 31 Ιουλίου έως την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΚΕΠΠΑΠΕΔΗΤ, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας.
Τέσσερις καλλιτέχνες, οι Στέλιος Γαβαλάς, Αλέξιος Ξενίας, Στέλιος Παναγιωτόπουλος και Γιώργος Σταματόπουλος, προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος με σκοπό να φιλοτεχνήσουν τα πρωτότυπα έργα τους σε λευκό μάρμαρο Θάσου. Μαζί τους θα εργαστούν ως βοηθοί οι Αμαλία Καρκούλια (εικαστικός, απόφοιτος ΑΣΚΤ, όπου παρακολούθησε και το σπουδαστήριο ψηφιδωτού), Σοφία Κιούση (σπουδάστρια στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.), Γιώργος Παπασωτηρίου (απόφοιτος από το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου) και Fatos Kulloli, τεχνίτης πέτρας. Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, λαϊκός καλλιτέχνης από την Κυπαρισσία, θα δημιουργήσει ψηφιδωτά από πέτρες, κεραμίδια και βότσαλα.
Η έναρξη των εκδηλώσεων θα σημάνει την Κυριακή 31 Ιουλίου 2022, με τη Δημοτική Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμάτας να παρουσιάζει μία ξεχωριστή συναυλία. Εικαστικά εργαστήρια κεραμικής και ψηφιδωτού για μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθούν δίπλα στους μεγάλους γλύπτες του μαρμάρου, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται βραδιά ντοκιμαντέρ αφιερωμένη στην πέτρα και το μάρμαρο, καθώς και περιήγηση στην κοινότητα για να θαυμάσουν από κοντά οι περιπατητές δείγματα παραδοσιακής λιθογλυπτικής. Επίσης, έχει οργανωθεί επίσκεψη στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, όπου το τμήμα συντήρησης και αποκατάστασης του αρχαιολογικού χώρου θα συνομιλήσει με γλύπτες και επισκέπτες.
Παράλληλα, το Ρίπεσι έχει τη μεγάλη τιμή να φιλοξενεί τη Μύρτιδα με τη φωτογραφική έκθεση «Μύρτις: Πρόσωπο με Πρόσωπο με το παρελθόν» και μέρος της Πινακοθήκης της. Η Μύρτις, η μικρή κόρη των Αθηνών του 430 π.Χ., ξεκίνησε το ταξίδι της στη σύγχρονη εποχή από το νέο Μουσείο Ακρόπολης και, αφού πέρασε από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας, ταξίδεψε και στο εξωτερικό. Για πρώτη φορά θα τη φιλοξενήσει ένα όμορφο, πετρόκτιστο μικρό χωριό. Η φωτογραφική έκθεση αναφέρεται στο ιστορικό της ανασκαφής και της διαδικασίας που ακολουθήθηκε για την ανάπλαση του προσώπου του εντεκάχρονου κοριτσιού, που βρέθηκε σε ομαδικό τάφο του 5ου αιώνα π.Χ. από τον λοιμό της Αθήνας, με βάση το κρανίο του. Η μικρή Μύρτις δεν σταματά να εμπνέει με την ιστορία της μικρούς και μεγάλους. Ειδικά για τις εκδηλώσεις του Συμποσίου θα ακουστεί από μαθητές και σπουδαστές το παραμύθι «Από τα βάθη της Γης στο φως της Ζωής» της εκπαιδευτικού Ελένης Μαρκοπούλου, η οποία είναι εθελόντρια στη δεκαπενθήμερη αυτή γιορτή, μαζί με πολλούς άλλους εθελοντές.
Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ήδη κατασκευαστεί από τον καθηγητή Μανόλη Μαραβελάκη ειδικό προσωπείο, το οποίο θα χρησιμοποιεί η μικρή πρωταγωνίστρια που θα υποδύεται τη Μύρτιδα. Ο «πατέρας» της Μύρτιδος, καθηγητής Οδοντιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, θα παρουσιάσει τη μικρή Αθηναία στην Κοινότητα, μαζί με το παιχνίδι που συνοδεύει τη μουσειοσκευή της και απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. «Όταν μου ζήτησαν να συμμετάσχει η ‘κόρη μου’ σ’ αυτό το Εργοτάξιο Τέχνης και Πολιτισμού, δεν πέρασαν πολλά δευτερόλεπτα μέχρι να απαντήσω θετικά. Εδώ στο Ρίπεσι των 25 κατοίκων, η διάθεση όλων για τον πολιτισμό είναι εντυπωσιακή, καθώς δεν διστάζουν να είναι μπροστάρηδες σε ανατρεπτικές πολιτιστικές προτάσεις που θα τις ζήσουν όσοι βρεθούν κοντά μας. Γι’ αυτό θαυμάζω τον πρόεδρο της Κοινότητος Περικλή Κανελλόπουλο και την ομάδα του συλλόγου που τον στηρίζει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μ. Παπαγρηγοράκης.
«Είναι εντυπωσιακό πώς από μια κουβέντα για μια γιορτή στο χωριό μας, έχουμε φτάσει να οργανώνουμε το Συμπόσιο Γλυπτικής με καταξιωμένους γλύπτες, που ήρθαν να προσφέρουν στο μικρό χωριό μας μοναδικές στιγμές με τα γλυπτά που θα σμιλεύσουν, παρουσία των συγχωριανών μου. Επίσης, να σας δώσω και μια είδηση που μας τιμά ιδιαίτερα. Το έργο που θα δημιουργήσει ο Στέλιος Παναγιωτόπουλος από τα σπαράγματα των άλλων γλυπτών, δεν είναι άλλο από το γλυπτό της Μύρτιδος, που θα τοποθετήσουμε στο προαύλιο του δημοτικού μας σχολείου. Σχεδιάζουμε, δε, το Δημοτικό Σχολείο Κεφαλόβρυσης να είναι το 1ο Σχολείο της Μύρτιδος», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινότητας, Περικλής Κανελλόπουλος. «Παράλληλα με τις ως άνω εκδηλώσεις, το Κοινοτικό Γραφείο Κεφαλόβρυσης θα φιλοξενήσει μέρος της Πινακοθήκης της με 22 πίνακες ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων και την ‘παλέτα των χρωμάτων’ των τυφλών, ένα φιλόδοξο επιστημονικό εγχείρημα της ομάδας του κυρίου Παπαγρηγοράκη για τους μη βλέποντες, που με ψηλάφηση μπορούν να καταλαβαίνουν, να ‘βλέπουν’ τα χρώματα», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εθελόντρια Ελένη Μαρκοπούλου.
Οι διοργανωτές ευχαριστούν την εταιρεία Αφοί Ι. Παπαγιαννούλη Α.Ε. για την πολύτιμη προσφορά των τριών ογκομαρμάρων, χωρίς την οποία το συμπόσιο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Χορηγοί του Εργοταξίου Τέχνης και Πολιτισμού είναι το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.
ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ