«Είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο έρευνας, αλλά υστερούμε στο κομμάτι της μετατροπής της έρευνας σε καινοτομία», δήλωσε ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Δήμας, στην ψηφιακή εκδήλωση «Greece: Competing for Global Talent» που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Δήμας τόνισε πως εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης των φορο-εκπτώσεων στις δαπάνες έρευνας και επεσήμανε τη σημαντική συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας. Ο υφυπουργός έγραψε στο twitter σχετικά με όσα ανέφερε στο φόρουμ: «Οι ταλαντούχοι και εξειδικευμένοι επαγγελματίες γίνονται το κέντρο ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού για το ποιος μπορεί να τους προσελκύσει πιο αποτελεσματικά. Μπορεί η Ελλάδα να ανταπεξέλθει σε αυτήν την πρόκληση;».
Nondom
Πώς μπορεί η Ελλάδα να επεκτείνει τον κλάδο του τουρισμού, συμπεριλαμβάνοντας το καθεστώς των «nondom», δηλαδή τους πολίτες που δεν έχουν ελληνική ιθαγένεια, αλλά θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, τον ασημένιο τουρισμό, την golden visa κτλ;
«Η χώρα μας δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών στον τουρισμό της υγείας και της τρίτης ηλικίας» ανέφερε ο κ. Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Διευθυντής Περιεχομένου, διαΝΕΟσις.
Πρόκειται πράγματι για μια χαμένη ευκαιρία αν αναλογιστεί κανείς ότι αν η Ελλάδα εκμεταλλευόταν αυτή την αγορά, θα μπορούσε να έχει έσοδα 13,6 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία και πάνω από 105.000 θέσεις εργασίας.
Υπάρχει, όμως, θέληση να έρθουν οι άνθρωποι αυτοί στην Ελλάδα; Σύμφωνα με την κ. Έρη Μητσοστεργίου, Πρόεδρος, ULI Greece & Cyprus, η χώρα μας μπορεί να αποκτήσει έναν καινούριο ρόλο στον επενδυτικό χάρτη, καθώς η εικόνα της ενισχύεται από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχει η ανάγκη για ένα νέο προϊόν που θα περιλαμβάνει τις νέες κατηγορίες τουριστών (ανθρώπους τρίτης ηλικίας, φοιτητές) αλλά και την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος.
Φυσικά, για την προσέλκυση των digital nomads, σημαντικός παράγοντας είναι η ύπαρξη ακινήτων και κατάλληλων υποδομών. Σύμφωνα με την κ. Μητσοστεργίου, μέχρι πρόσφατα τον ρόλο αυτό έπαιξε το Airbnb, αλλά το ζήτημα από εδώ και πέρα απαραίτητη είναι η εγκαθίδρυση δομών που προσφέρουν μια ποικιλία υπηρεσιών και τη γρήγορη συνδεσιμότητα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την έλευση του 5G και της ευνοϊκής φορολογίας.
Στην έρευνα πάμε καλά, στην καινοτομία υστερούμε
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ