11.2 C
Athens
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΣτη Βουλή τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Στη Βουλή τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Στη Βουλή η ρύθμισης σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων εργασιακών κατηγοριών.
Κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζομένων.
Στη ρύθμιση, ορίζεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στις εξής κατηγορίες:
Εργαζομένους σε γηροκομεία
Εργαζομένους σε δομές ΑμεΑ
Υγειονομικούς
Σημειώνεται πως οι πρώτες δύο κατηγορίες έχουν προθεσμία έως και τις 16 Αυγούστου ώστε να κάνουν έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους υγειονομικούς αναμένεται να αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου.
«Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου» έχει σημειώσει ο πρωθυπουργός για τους εργαζόμενους σε μονάδες ευπαθών, ενώ σχετικά με τους υγειονομικούς είχε πει:
«Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή».
Οι κυρώσεις
Η ρύθμιση δίνει τη δυνατότητα του εργοδότη να μαθαίνει αν ο εργαζόμενος είναι εμβολιασμένος καθώς θα μπορεί να ζητά το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, όταν χρειαστεί η αναπλήρωση ατόμου που αρνείται να κάνει το εμβόλιο, τότε θα υπάρξουν τρίμηνες συμβάσεις άνευ αποδοχών, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και χωρίς πλαφόν ως προς τη χρονική διάρκεια της αναστολής.
Παράλληλα, δεν υπάρχει σύνδεση της αναστολής παροχής υπηρεσιών με τα πειθαρχικά συμβούλια, όσον αφορά το δημόσιο τομέα, και με την απόλυση στον ιδιωτικό.
Ωστόσο, να σημειωθεί, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων σε περίπτωση που μία «επιχείρηση κινδυνεύει να καταστραφεί».
«Ως ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει απόλυση από κάποια επιχείρηση για μη εμβολιασμό κατά του κορονοϊού, είναι κάτι που συμβαίνει και όχι εφεύρεση δική μου. H κείμενη νομοθεσία υπάρχει άρθρο που λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο και να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς αποζημίωση. Εάν ο εργαζόμενος το αμφισβητήσει, θα πάνε σε δικαστήρια. Συζητάμε για το αν δουλεύεις σε μια επιχείρηση, και η επιλογή σου να μην εμβολιαστείς σε καθιστά κίνδυνο για τη λειτουργία της επιχείρησης, είναι ή όχι σπουδαίος λόγος. Κατά τη γνώμη μου, υπό συνθήκες, αν δουλεύεις σε πόστο με επαφή με κόσμο, ασφαλώς είναι σπουδαίος λόγος. Είναι πράγματα που θα συμβούν» επεσήμανε προ ημερών.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ