Σημαντικό «έλλειμμα γνώσης» σε οικονομικά θέματα κατέγραψε σχετική έρευνα της Mastercard που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Όπως αποκάλυψε ο Παναγιώτης Πολύδωρος, Country Manager για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα στη Mastercard, στη συζήτηση με θέμα « Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική ένταξη», οι Έλληνες σκοράρουν πολύ χαμηλά (11,7 στα 21) στον οικονομικό εγγραματισμό, στην οικονομική ευημερία (8 στα 20) και στο πεδίο της γνώσης οικονομικών όρων (1,7 στα 8). Παρόλα αυτά, παραμένουν συντηρητικοί στις οικονομικές αποφάσεις τους και το 71% «ζυγίζει κάθε έξοδο πολύ προσεκτικά» όπως ανέφερε ο κ Πολύδωρος.
Ο οικονομικός αναλφαβητισμός αποτελεί βασική αιτία του υψηλού χρέους των πολιτών σημείωσε ο Μάρκος Βερέμης, Συνιδρυτής και Πρόεδρος της Upstream, Εταίρος στην BigPi Venture Capital ενώ προσέθεσε ότι το χρέος αποτελεί βασική αιτία πολλών ψυχικών παθήσεων. «Είναι συγκλονιστικά τα επίπεδα οικονομικού αναλφαβητισμού στα ελληνικά σχολεία» ανέφερε ο κ Βερέμης ιδρυτικό μέλος της προσπάθειας Junior Achievement που έχει στόχο να εκπαιδεύσει τους νέους μαθητές στην οικονομική διαχείριση.
Ανάλογες προσπάθειες πραγματοποιεί και η ERGO Academy, που εκδίδει δύο οικονομικά εγχειρίδια: ένα για καθηγητές και ένα για γονείς, για να τους βοηθήσει να μεταφέρουν απαραίτητες γνώσεις στους νέους. Η Μαρία Λυκίδου, Επικεφαλής Ανάπτυξης Προγραμμάτων & Επικοινωνίας της ERGO Academy, ανέφερε ότι σχετική έρευνα της εταιρείας αποκάλυψε ότι «το υφιστάμενο πρόγραμμα σπουδών καλύπτει κάτω από 50% των αναγκών για οικονομικό αλφαβητισμό».
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος του Capital.gr, Ματίνα Χαρκοφτάκη, που τόνισε τη σημασία του να γνωρίζουν οι πολίτες βασικές έννοιες όπως πληθωρισμός, επιτόκια, προϋπολογισμός, κλπ.
Η έρευνα παρουσιάστηκε στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών