13.2 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠΡΩΤΗΣΕΛΙΔΑ“Σφήνα” σε Τουρκολυβικό μνημόνιο η οριοθέτηση των δυτικών θαλασσίων ορίων της Αιγύπτου

“Σφήνα” σε Τουρκολυβικό μνημόνιο η οριοθέτηση των δυτικών θαλασσίων ορίων της Αιγύπτου

Την ανακοίνωση του Αιγύπτου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι για την οριοθέτηση των δυτικών θαλάσσιων ορίων της Αιγύπτου, καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, διαμηνύοντας πως «η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν συνεχή συντονισμό για θέματα που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε, μάλιστα, πως η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών είναι ένα λαμπρό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την πίστη της χώρας μας στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας και που συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή, σε αντίθεση με τα μνημόνια κατανόησης που υπεγράφησαν μεταξύ της διοίκησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.
Επίσης, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφερθείς στις σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, τόνισε πως έχουν εξελιχθεί σε εταιρικές σχέσεις.
Παράλληλα, έχοντας στο πλάι του τον Μπουγιάρ Οσμάνι, στις κοινές δηλώσεις τους μετά την τρίτη διμερή τους συνάντηση τους τελευταίους 7 μήνες, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το διττό μήνυμα πως η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα και συνηγορεί υπέρ του μέλλοντος των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στηρίζει τη Βόρεια Μακεδονία προκειμένου να προάγει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενταχθεί στην ΕΕ και πως «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε τρίτα μέρη, τα οποία εμπνέονται από αναθεωρητικές βλέψεις», να εκμεταλλευτούν την κόπωση από όλη αυτή τη διαδικασία.
Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυσή τους. «Η Ελλάδα είναι ο πιο στενός εταίρος και σύμμαχος στην περιοχή, χωρίς καμία κρυφή ατζέντα» κατέστησε σαφές και διαμήνυσε: «Μπορείτε πάντα να βασίζεστε στη φιλία μας και στην υποστήριξή μας». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος πνεύματος, επισήμανε πως η υποστήριξη της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε με την ξεκάθαρη θέση καθώς και με τις συνεπείς προσπάθειες υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά και μέσω της διοργάνωσης της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως υπογράμμισε, η «Πολιτική Διακυβερνητική Διάσκεψη Βόρειας Μακεδονίας – ΕΕ» απέστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, όχι μόνο για τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων.
Εστιάζοντας στη διμερή συνεργασία, συζήτησαν για θέματα ενέργειας, οικονομίας, διασυνδεσιμότητας, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο κοινών συμφερόντων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η πράσινη ενέργεια, η αμυντική βιομηχανία, «κάτι που είναι προς όφελος και των δύο χωρών, αλλά και του ΝΑΤΟ». Επίσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε πως συζήτησαν για τη στρατηγική σημασία του διανσυδετήριου αγωγού (Interconnector) μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και πόσο σημαντική είναι η εναέρια επιτήρηση της χώρας από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, που ξεκίνησε το 2019, συγχαίροντας τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας για την ευθυγράμμιση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική & Ασφάλεια της ΕΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ