Σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζουν οι δείκτες αεροπορικών, οδικών και θαλάσσιων αφίξεων, όπως αυτό προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, Sete Intelligence, με τον Σεπτέμβριο να συνοδεύεται με επιπλέον αεροπορικές θέσεις.
Συγκεκριμένα, για τον Σεπτέμβριο του 2017, στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας έχουν προγραμματισθεί 310.000 περισσότερες αεροπορικές θέσεις (+13%), σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων – Hellenic Slot Coordination Authority), σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Sete Intelligence.
Παραμένοντας στα δημοσιευμένα στοιχεία του Sete Intelligence, στα κυριότερα αεροδρόμια καταγράφηκε τον Ιούλιο αύξηση των διεθνών αφίξεων +5,7% (+8,8% από την αρχή του έτους). Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση στα περιφερειακά αεροδρόμια ανήλθε στο +6,8% και στην Αθήνα στο +1,5%, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση ήταν στο +10,6% και +3,8% αντίστοιχα. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από τα στοιχεία προγραμματισμού θέσεων των περιφερειακών αεροδρομίων, που από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο παρουσίασαν αύξηση +9,0%.
Τονίζεται, ότι η αναμενόμενη αύξηση θέσεων σε πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 (Μάρτιος – Οκτώβριος) αναμένεται σε +10,3%.
Ο υψηλότερος ρυθμός αύξησης των αφίξεων σε σχέση με αυτόν του αριθμού προγραμματισμένων θέσεων, υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων, τονίζει το Sete Intelligence. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη (+11,6%) ήταν και η αύξηση των διεθνών οδικών αφίξεων τον Ιούλιο, ενώ από την αρχή του έτους η αύξηση ανέρχεται πλέον σε +7,8%. Στις θαλάσσιες αφίξεις από Ιταλία παρατηρείται αύξηση +14,0% τον Ιούνιο και +12,4% από την αρχή του χρόνου.
Σύμφωνα με την Ερευνα Συνόρων της ΤτΕ, τον Ιούνιο η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε +13,0% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2016 (+6,6% στο 6μηνο) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +14,2% (+7,1% στο 6μηνο), με μικρή ανάκαμψη του ΜΚΔ τον Ιούνιο και οριακή από την αρχή του έτους. Την αύξηση των τουριστικών αφίξεων και εσόδων οδηγούν οι καλοκαιρινές διακοπές από Ευρωζώνη, Ρωσία και ΗΠΑ.
Αύξηση απασχόλησης στον τουρισμό μεγαλύτερη από την συνολική, λόγω απώλειας θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους της οικονομίας
Με βάση τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», η συνολική αύξηση της μισθωτής απασχόλησης τον Ιούλιο ανήλθε σε 7.242 θέσεις εργασίας (263.145 από την αρχή του έτους), ενώ στα καταλύματα σε 8.225 και στην εστίαση σε 15.728 θέσεις.
Δηλαδή, η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό, όπως επισημαίνεται, ήταν μεγαλύτερη από την συνολική, λόγω απώλειας θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, με την λήξη του σχολικού έτους. Βελτίωση δείχνει ο Δείκτης Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού και στην πλειονότητά τους κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τον αντίστοιχο δείκτη του μέσου όρου του ΟΟΣΑ.
Δεδομένου ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πραγματοποίηση ταξιδιών αναψυχής, το στοιχείο αυτό δείχνει προοπτικές διατήρησης της ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, επισημαίνει το ινστιτούτο. Εξαίρεση αποτελούν οι -σημαντικές για την Ελλάδα- αγορές της Ιταλίας και της Βρετανίας, που ο αντίστοιχος δείκτης είναι μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Οι καλοκαιρινές διακοπές από Ευρωζώνη, Ρωσία και ΗΠΑ οδηγούν σε αύξηση τουριστικών αφίξεων και εσόδων. Η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον τουρισμό υπερκάλυψε τις απώλειες άλλων κλάδων. Τα υψηλά επίπεδα καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις περισσότερες αγορές του ελληνικού τουρισμού, δείχνουν προοπτικές ισχυρής ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ