8.6 C
Athens
Πέμπτη, 10 Απριλίου, 2025
spot_img
ΑρχικήOIKONOMIASebastian Kurz: Κακή ιδέα οι δασμοί, τι πρέπει να γίνει σε Ουκρανία...

Sebastian Kurz: Κακή ιδέα οι δασμοί, τι πρέπει να γίνει σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή

 Τον τρόπο σκέψης και τις προθέσεις του Donald Trump για τα «καυτά» ζητήματα της παγκόσμιας επικαιρότητας επιχείρησε να αναλύσει ο Sebastian Kurz, Καγκελάριος της Αυστρίας (2017-2019 & 2020-2021), Συνιδρυτής της Dream Security. «Στον Πρόεδρο Trump αρέσει να κλείνει συμφωνίες. Επιλέγει να κάνει κάτι που είναι αδιανόητο για τους περισσότερους» τόνισε ο κ. Kurz στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 9- 12 Απριλίου.

Συζητώντας με την Ηλιάνα Μάγρα, Δημοσιογράφο και Παρουσιάστρια, Καθημερινή/ΣΚΑΪ, ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας εξήγησε πως από τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας κατάλαβε ότι δεν ήταν ένας τυπικός πολιτικός, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό «ζώο» με την έννοια ότι του αρέσουν τα πολιτικά παιχνίδια. «Δεν έχω εκπλαγεί ούτε με τη νίκη του στις εκλογές ούτε με τις πολιτικές του. Κάνει αυτά που είχε πει πριν εκλεγεί, οτιδήποτε κάνει το έχει προετοιμάσει καλά» υποστήριξε ο κ. Kurz.

Εξέφρασε πάντως τη αντίθεσή του στην επιβολή δασμών, λέγοντας ότι δεν είναι καλή ιδέα. «Είμαι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Ο προστατευτισμός δεν ωφελεί. Οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να φοβούνται τον ανταγωνισμό» σημείωσε ο κ. Kurz, εκτιμώντας ότι η επιβολή των δασμών ξεκίνησε ως απάντηση στην Κίνα. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να βρει κοινό έδαφος με τις ΗΠΑ για το θέμα των δασμών, παρά το γεγονός ότι η προσωπική σχέση του Trump με τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.

Ο κ. Kurz χαρακτήρισε τεράστιο πρόβλημα την παράνομη μετανάστευση, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει πλέον να αλλάζει άποψη και πλησιάζει στην οπτική που είχε η Αυστρία επί των ημερών του, οπτική που τότε την χαρακτήριζαν ακροδεξιά. Όπως είπε, θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι είναι απαραίτητο να ελέγξουν τη μετανάστευση, λέγοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να ελέγχει ποιος μπαίνει.

Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην καγκελάριος δήλωσε πως ποτέ δεν πίστεψε ότι θα το πάει τόσο μακριά η Ρωσία, δηλώνοντας βαθιά σοκαρισμένος για το πόσοι άνθρωποι πέθαιναν κάθε μέρα. Τον τελευταίο καιρό όμως προβληματίζεται για το πώς θα τελειώσει όλο αυτό, εκτιμώντας ότι η Ρωσία δεν θα υποχωρήσει και δεν θα τα παρατήσει, τη στιγμή που η Ουκρανία δεν μπόρεσε να περιέλθει σε καλύτερη κατάσταση. «Δεν βλέπω σενάριο που είτε η Ρωσία είτε η Ουκρανία θα κερδίσουν τον πόλεμο» τόνισε ο κ. Kurz, θεωρώντας ως πιθανό το σενάριο η Ουκρανία να συνεχίζει να υποφέρει.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ έκαναν αυτό που δεν έκανε κανένας άλλος, να πιέσουν δηλαδή για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Είπε πως κατανοεί τη δύσκολη θέση του προέδρου Zelenskyy, σημείωσε όμως ότι δεν βλέπει άλλη διέξοδο. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο γενικευμένης πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη, ο κ. Kurz υπογράμμισε ότι είναι ένα σενάριο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα γίνει, στο χέρι όλων όμως είναι να μη γίνει. Εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα καταφέρουν να διαχειριστούν τον Putin, να κατευνάσουν τα πράγματα και να βρουν μια λύση, που θα οδηγήσει σε ανακωχή και επίτευξη ειρήνης.

Σχετικά με την πολιτική Trump στη Μέση Ανατολή, ο κ. Kurz δήλωσε ευτυχής που η αμερικανική πολιτική είναι προστατευτική στο Ισραήλ κι εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη διπλωματικής λύσης. Χαρακτήρισε απειλή το Ιράν, που εξακολουθεί, όπως είπε να στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις σαν τη Χαμάς, λέγοντας ότι αυτοί που προσπαθούν να κτίσουν κάτι κι όχι να καταστρέψουν κάτι είναι η πλειονότητα στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Kurz, η ιδέα του Αμερικανού Προέδρου να επενδύσει στη Γάζα έχει σωστή βάση, εκφράζοντας την ελπίδα να στηρίξουν κι άλλοι την προοπτική οικοδόμησής της με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τη σημερινή εικόνα. Συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή η περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει μεγάλη δυναμική, τονίζοντας ότι πριν από κάποια χρόνια θεωρούνταν αδιανόητο οι μουσουλμανικές χώρες του Κόλπου να έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, όπως συμβαίνει σήμερα. Σχολιάζοντας τέλος τη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον χαρακτήρισε φίλο, δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ