Με αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποίησε «μια σειρά από συναντήσεις με ηγέτες κρατών. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα».
Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν επεσήμανε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με τη Δύση και το γεγονός ότι οι επιθετικές πρακτικές και ρητορικές έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργούν ένα μομέντουμ το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί κι έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας». Πρόσθεσε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών «πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Οι αρχηγοί των δύο κρατών συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο κρατών το θετικό κλίμα να έχει συνέχεια και συνέπεια και πως η επόμενη συνεδρίαση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη».
Οι τρεις άξονες
Το πλαίσιο στο οποίο θα προχωρήσει με την Τουρκία αυτή η διάθεση για μια καλύτερη συνεργασία, έχει ουσιαστικά τρεις άξονες.
Ο πρώτος είναι ο πολιτικός διάλογος, υπό την καθοδήγηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, στον οποίον θα τεθούν τα σημαντικά, γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο δεύτερος δίαυλος είναι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία μπορούν να αποδώσουν περισσότερους καρπούς χτίζοντας πάνω στο θετικό μομέντουμ των τελευταίων μηνών.
Και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα. Αφορά ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ενεργειακής συνεργασίας, συνεργασίας ενδεχομένως σε τομείς όπως η πολιτική προστασία. Είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούμε -και σχετικά γρήγορα- να έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα, ώστε αυτά να μπορούν να επισημοποιηθούν, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη πριν τα τέλη του χρόνου.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε τρεις άξονες η συνεργασία με Τουρκία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ