Σε συμφωνία κατέληξαν οι 27 χώρες μέλη για την παροχή επιπλέον 50 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ να εγκρίνει την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ σε διάστημα τεσσάρων ετών στη χώρα του, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.
«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε ανακοινώσει στην ίδια πλατφόρμα ότι οι 27 χώρες μέλη κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα, ξεπερνώντας τις αντιρρήσεις της Ουγγαρίας.
«Έχουμε συμφωνία. Ενότητα», τόνισε ο Μισέλ στην ανάρτησή του. «Όλοι οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στο επιπλέον πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ».
«Αυτή η συμφωνία εγγυάται μια σταθερή, προβλέψιμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο και (επιδεικνύει) υπευθυνότητα στηρίζοντας την Ουκρανία. Γνωρίζουμε τι διακυβεύεται», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο σε αυτό το πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο.
Ουκρανός αξιωματούχος απειλεί ότι θα «πολλαπλασιαστούν» οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του ουκρανικού στρατού (GUR) Κιρίλο Μπουντάνοφ απείλησε σήμερα ότι θα «πολλαπλασιαστούν» οι επιθέσεις κατά υποδομών σε ρωσικό έδαφος, χαρακτηρίζοντας «χρήσιμο» το γεγονός ότι οι Ρώσοι «βλέπουν τελικά την πραγματικότητα του πολέμου».
«Ο αριθμός των επιθέσεων κατά ρωσικών υποδομών πιθανόν θα πολλαπλασιαστεί … Πιστεύω ότι αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει όλες τις βασικές υποδομές κρίσιμης σημασίας και τις στρατιωτικές υποδομές της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπουντάνοφ μέσω Telegram.
Αυτούς τους τελευταίους μήνες, το Κίεβο έχει πολλαπλασιάσει τα χτυπήματα κατά ρωσικών υποδομών πετρελαίου και αερίου έπειτα από επιθέσεις της Μόσχας κατά των ενεργειακών του υποδομών.
Η Ουκρανία έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις με drones κατά εγκαταστάσεων στην περιφέρεια του Λένινγκραντ γύρω από την Αγία Πετρούπολη, τον Ιανουάριο.
Την νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, η GUR επιτέθηκε με drone σε διυλιστήριο στην Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας που απέχει περίπου 1.000 χλμ από τα ουκρανικά σύνορα.
«Ο ρωσικός άμαχος πληθυσμός βλέπει τελικά την πραγματικότητα του πολέμου. Βλέπει αποθήκες πετρελαίου να φλέγονται, κτίρια εργοστασίων και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων κατεστραμμένα…όλα αυτά είναι χρήσιμα», ανέφερε ο Μπουντάνοφ σε γραπτό μήνυμα που σχετίζεται με συνέντευξή στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
Αυτή η στρατηγική του Κίεβου αναμένεται να του επιτρέψει να αποδεσμευθεί από την πίεση του ρωσικού στρατού, προκειμένου να τον ωθήσει να απομακρύνει μέρος του οπλοστασίου του και των δυνάμεών του από το μέτωπο.
Η Ουκρανία έχει επίσης ορίσει έναν ακόμα στόχο για το 2024: να κυνηγήσει τους Ρώσους από τους αιθέρες της, παρόλο που η ίδια δεν διαθέτει ακόμα τα αεροπλάνα που της υποσχέθηκαν οι δυτικοί της σύμμαχοι το 2023.
Ο Μπουντάνοφ εκτιμά επίσης ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη επίθεσης A-10 θα βοηθούσαν να «προκληθεί στρατιωτική ήττα» για τη Ρωσία.
«Τα αεροσκάφη επίθεσης Α-10 θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες της Ουκρανίας στη γραμμή του μετώπου … Μπορούν στην ουσία να συνεισφέρουν στην πρόκληση στρατιωτικής ήττας στη Ρωσία», ανέφερε ο ίδιος στο Telegram.
Οι ΗΠΑ είναι ο βασικός στρατιωτικός και οικονομικός υποστηρικτής του Κιέβου, αλλά το τελευταίο πακέτο βοήθειας παραμένει μπλοκαρισμένο στο Κογκρέσο λόγω διαφωνιών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.