12.6 C
Athens
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΡιτσώνα: Τουλάχιστον μία αποτέφρωση θύματος κορονοϊού κάθε μέρα - Πώς επηρέασαν οι...

Ριτσώνα: Τουλάχιστον μία αποτέφρωση θύματος κορονοϊού κάθε μέρα – Πώς επηρέασαν οι κανόνες κηδειών

Μία σορός ασθενή που έφυγε από τη ζωή λόγω κορονοϊού αποτεφρώνεται κάθε μέρα στη Ριτσώνα. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αποτέφρωση στη χώρα μας.
Ένα άτομο τη μέρα, κατά μέσο όρο, απ’ όσους φεύγουν από τον κορονοϊό αποτεφρώνεται, όπως δήλωσε στο Sputnik ο Αντώνης Αλακιώτης, μέλος του ΔΣ του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αποτέφρωσης.
«Ένα άτομο που πεθαίνει κάθε μέρα από COVID-19, κατά μέσο όρο, αποτεφρώνεται. Ενδεχομένως να είναι και δύο άτομα την ημέρα» δήλωσε ο κ. Αλακιώτης.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του αποτεφρωτηρίου, το 5-6% αυτών που πεθαίνουν από κορονοϊό αποτεφρώνεται, κάτι που αντιστοιχεί στο 1,5% του συνόλου των νεκρών της χώρας.
«Κάποιες οικογένειες αποφασίζουν να αποτεφρώσουν με το άγχος του τι θα γίνει στην εκταφή. Οι περιπτώσεις COVID-19 μπαίνουν σε πλαστική σακούλα και μένουν θαμμένες για 10 χρόνια, αντί 3 που θα ήταν κανονικά. Συνεπώς κάποιοι στρέφονται στην αποτέφρωση» εξηγεί ο κ. Αλακιώτης.
«Υπάρχουν λιγότερες αναστολές στις οικογένειες για την πραγματοποίηση της τελευταία επιθυμίας των αγαπημένων τους, αν αυτοί φεύγουν από κορονοϊό» προσθέτει.
Πάνω από 1.300 αποτεφρώσεις στον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Αποτεφρωτηρίου Ριτσώνας
Καθώς το πρώτο αποτεφρωτήριο της Ελλάδας κλείνει έναν χρόνο λειτουργίας, ο κ. Αλακιώτης επισημαίνει ότι δεν έχει υπάρξει τεράστια αύξηση των αιτημάτων λόγω πανδημίας.
«Μια μικρή σταδιακή άνοδο γνωρίζει η αποτέφρωση στη χώρα μας, καθώς στο αποτεφρωτήριο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά πάνω από 1.300 αποτεφρώσεις».
Ο ίδιος εξηγεί ότι σε χώρες που η αποτέφρωση είναι ανεπτυγμένη, τα ποσοστά είναι πολύ μεγάλα εν μέσω πανδημίας. Όπως για παράδειγμα στην Τσεχία όπου η αποτέφρωση ανέρχεται στο 80%. Παρόμοια ποσοστά θα συναντήσει κανείς και στην υπόλοιπη Κεντρική Ευρώπη.
Αποτεφρώσεις εν μέσω πανδημίας
Η αποτέφρωση με την COVID-19, ωστόσο, είναι διαφορετική.
«Τόσο για τις ταφές όσο και τις αποτεφρώσεις ισχύει ο αριθμός των εννέα ατόμων στις ακολουθίες. Αν όμως το θύμα είχε κορονοϊό, απαγορεύεται γίνει τελετή και να παρευρεθεί οποιοσδήποτε. Το φέρετρο είναι κλεισμένο αεροστεγώς και δεν επιτρέπεται κανείς να το ακουμπήσει. Το αναψυκτήριο είναι κλειστό σε κάθε περίπτωση, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα για καφέ» σημειώνει ο κ. Αλακιώτης.
Εξόδιος Ακολουθία για τον Μητροπολίτη Λαγκαδά
Την ίδια στιγμή, εκφράζει την απογοήτευσή του επειδή η Εκκλησία, όπως αναφέρει, εξακολουθεί να μπλοκάρει τις αποτεφρώσεις και επειδή γίνονται θρησκευτικές τελετές χωρίς μέτρα, όπως στην περίπτωση του Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, που «έφυγε» από κορονοϊό.
«Είναι αδιανόητο να υπάρχει ανοιχτό φέρετρο και να προσκυνούν και μικρά παιδιά, όπως έγινε. Είναι απορίας άξιο με ποιο υγειονομικό πρωτόκολλο επιτρέπεται να πραγματοποιηθεί λαϊκό προσκύνημα. Τα πρωτόκολλα πρέπει να ισχύουν για όλους. Ας μην εκπλαγούμε αν υπάρχουν αρκετά κρούσματα από εκεί» τονίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Sputnik είχε επισκεφτεί το αποτεφρωτήριο κατά το άνοιγμά του και αναφέρθηκε εκτενώς στα εμπόδια λειτουργίας του κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Λάμπρος Ζαχαρής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ