Συναίνεση και από Ρέγκλινγκ στην παραπάνω άποψη
Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν στο Reuters επενδυτές και τραπεζίτες που είναι κοντά στις συζητήσεις, αντλώντας κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα σε μια κίνηση που θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για να τερματίσει την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση των επίσημων δανειστών τον επόμενο χρόνο.
Η εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων BlueBay Asset Management είπε ότι το πλήθος των τηλεφωνημάτων που λαμβάνουν από τραπεζίτες για μια πιθανή συμφωνία υποδηλώνουν ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ κοντά.
«Τους τελευταίους μήνες είχαμε ένα τηλεφώνημα για αυτό κάθε δύο-τρεις εβδομάδες (από τραπεζίτες), αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες φαίνεται να είναι κάθε μέρα που παίρνω ένα τηλεφώνημα για το συγκεκριμένο θέμα», δήλωσε ο Μαρκ Ντάουντινγκ της BlueBay στο Reuters.
«Αισθάνεται κανείς ότι φθάνουμε σε ένα σημείο όπου αυτό μοιάζει να επίκειται. Θα μπορούσαμε να δούμε μια συμφωνία τις επόμενες δυο-τρεις εβδομάδες πριν οι επενδυτές αναχωρήσουν για τις θερινές τους διακοπές».
Ο Ντάουντινγκ δήλωσε ότι η BlueBay έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα και ότι θα αγοράσει μια νέα έκδοση, εάν η τιμή είναι ελκυστική.
Κ. Ρέγκλινγκ: «Για άλλες χώρες η έξοδος στις αγορές έγινε αρκετά πριν από το τέλος των προγραμμάτων »
Την άποψη ότι είναι «καλή στιγμή» προκειμένου η Ελλάδα να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την επιστροφή στις αγορές εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup.
«Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη Αυγούστου του 2018 και το παράδειγμα που έχουμε από τις υπόλοιπες χώρες είναι ότι η έξοδος στις αγορές έγινε αρκετά πριν από το τέλος των προγραμμάτων» ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι απούσα από τις αγορές από το 2009 με μια εξαίρεση το 2014. «Είναι σημαντικό να αναπτύξει η Ελλάδα μια στρατηγική επιστροφής στις αγορές, την οποία και να επικοινωνήσει» είπε σημειώνοντας πως δεν είναι «σοφό» να περιμένει το τέλος του προγράμματος. Υπογράμμισε δε πως οι αγορές πρέπει να πειστούν για το ότι δεν πρόκειται για ένα «μεμονωμένο βήμα» αλλά και για το ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε πως η Ελλάδα δε θα χρειαστεί να δανειστεί από τις αγορές για να χρηματοδοτήσει το έλλειμμά της, καθώς πλέον έχει πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο και θα διατηρήσει. Επομένως η επιστροφή στις αγορές θα χρησιμεύσει μόνο για την εξυπηρέτηση του χρέους της, όπως εξήγησε. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής προσαρμογής» υπογράμμισε ο Κ. Ρέγκλινγκ.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ