11.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΟ "Πύργος της Ελευθερίας": Ο ουρανοξύστης σύμβολο που αντικατέστησε τους Δίδυμους Πύργους

Ο “Πύργος της Ελευθερίας”: Ο ουρανοξύστης σύμβολο που αντικατέστησε τους Δίδυμους Πύργους

Είναι ο ουρανοξύστης, ο οποίος αντικατέστησε τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη.
Το One World Trade Center εγκαινιάστηκε το 2014 και σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο για την πόλη της Νέας Υόρκης και τις ΗΠΑ– ένα σύμβολο της Νέας Υόρκης που αντιστέκεται μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα.
Το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου με ύψος 540 μέτρα, που έχει γίνει γνωστό ως “Πύργος της Ελευθερίας”, είναι το υψηλότερο κτίριο της Αμερικής (541 μέτρα), ενώ βορειοανατολικά του στεγάζεται το Μνημείο και το Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου, στο σημείο εκείνο όπου τουλάχιστον 2.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους
Ενώ το Μουσείο Μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου συμβολίζει “το κενό”, που προκάλεσαν οι επιθέσεις, ο “Πύργος της Ελευθερίας” συμβολίζει “το θετικό”, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Κένεθ Λούις. “Ένας τόπος καινοτομίας και στοχασμού, σύγχρονων ιδεών για την ασφάλεια».
Από τους πρώτους ενοίκους του είναι ο εκδοτικός κολοσσός Cond? Nast, ο οποίος στέγασε το παγκόσμιο αρχηγείο του περιοδικού από τον 20ο έως και τον 44ο όροφο, ενώ περισσότεροι από 3.400 δημοσιογράφοι και διαφημιστές, εργαζόμενοι των περιοδικών «New Yorker», «Vogue» και «Vanity Fair», άφησαν πίσω τους την Times Square και μετακόμισαν εκεί.
Όπως εξηγεί ο Λούις, ένας από τους αρχιτέκτονες του κτιρίου, το σκεπτικό ήταν ο νέος πύργος να είναι ένα μνημείο της ανθεκτικότητας της Νέας Υόρκης, που ατενίζει το μέλλον παρά την τραγωδία.
Για τους αρχιτέκτονες της εταιρείας SOM, η οποία κατασκευάζει ουρανοξύστες ανά τον κόσμο, η ανέγερση ενός ουρανοξύστη στο σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι ήταν μια ευκαιρία να υλοποιήσουν ιδέες που μελετούσαν επί χρόνια.
“Σκεφτόμασταν ότι είναι η αρχή της νέας χιλιετίας, σκεφτόμασταν ότι αυτή θα έπρεπε να είναι η επόμενη γενιά κτιρίων, τόσο ως προς την ασφάλεια όσο και ως προς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο”, λέει ο Λούις.
Ανάμεσα στις πιο εφιαλτικές εικόνες από την ημέρα των επιθέσεων ήταν οι άνθρωποι που πηδούσαν από τα παράθυρα των φλεγόμενων Πύργων.
Οι αρχιτέκτονες πρότειναν λύσεις για τους τρόπους εκκένωσης του κτιρίου, αλλά όχι από το κλιμακοστάσιο. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν μια γιγιαντιαία τσουλήθρα και ένας ιμάντας αιώρησης, του οποίου έκανε παρουσίαση ένας αλεξιπτωτιστής, θυμάται ο Λούις.
Τελικώς, η μοναδική λύση ήταν να θωρακιστεί η καρδιά του κτιρίου με ενισχυμένο τσιμέντο, και να είναι “αρκετά ευρύχωρη ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εξέρχονται από εκεί”, εξηγεί ο Λούις.
Ανάμεσα στα άλλα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν είναι ένα μεγαλύτερο κλιμακοστάσιο ώστε να μπορεί η εκκένωση του πύργου των 104 ορόφων να γίνεται γρηγορότερα, φωτεινή σήμανση στο πάτωμα, όπως αυτή που έχουν τα αεροπλάνα, κάμερες και όργανα επικοινωνίας ανθεκτικά στη φωτιά σε κάθε όροφο που να επιτρέπουν στους διασώστες να ελέγχουν διαρκώς την κατάσταση.
“Είχαμε έναν στόχο, ο οποίος ήταν η μια ώρα ως συνολικός χρόνος για τη εκκένωση ολόκληρου του κτιρίου”.
Στις συναντήσεις για τον σχεδιασμό του κτιρίου κλήθηκαν και πυροσβέστες. Εκείνοι ήταν που εισηγήθηκαν ένα υποστηρικτικό σύστημα ικανό να αντισταθμίζει την αδυναμία των εφεδρικών γεννητριών την ημέρα των επιθέσεων να παρέχουν ηλεκτροδότηση για αρκετό χρόνο ώστε να προλάβει να εκκενωθεί το κτίριο.
“(Οι πυροσβέστες) υπέστησαν τέτοια ψυχικά τραύματα που χρειάστηκε να γίνουν μέρος των λύσεων”.
Δεν ήταν όμως η μοναδική ανησυχία η φωτιά: το φθινόπωρο του 2001 πολλές ανώνυμες επιστολές που περιείχαν άνθρακα εστάλησαν σε μέσα ενημέρωσης και σε πολιτικούς με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.
“Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το σύστημα φιλτραρίσματος και την ποιότητα του αέρα. Σκέψου το χειρότερο δυνατό σενάριο, τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει και μετά προετοιμάσου”, συνεχίζει ο Λούις εξηγώντας την μεθοδολογία που ακολούθησαν οι αρχιτέκτονες.
Σχεδόν 20 χρόνια μετά, η πανδημία άφησε το One WTC και τους περισσότερους ουρανοξύστες του Μανχάταν άδειους επί μήνες.
“Ο κόσμος σκεφτόταν ότι θα επιστρέφαμε πολύ γρηγορότερα απ΄ό,τι επιστρέψαμε. Αρχίσαμε αμέσως να εξετάζουμε τα συστήματα φιλτραρίσματος που βρίσκονται σε αυτά τα κτίρια και τα περισσότερα νέα κτίρια διαθέτουν φίλτρα υψηλής απόδοσης, σωματιδιακά φίλτρα προστασίας που επίσης αντιμετωπίζουν τους ιούς”.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ