Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι ειδικοί όσον αφορά στο σύστημα «ακορντεόν», την επιβολή δηλαδή κυλιόμενων lockdown στη χώρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.
Οι επιστήμονες φαίνονται να έχουν μοιραστεί σε όσους προκρίνουν ως καλύτερο αυτό το σενάριο και σε όσους θεωρούν ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες από τα οφέλη.
Σύψας: «Ακόμη και αν ανοίξουμε, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο»
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί, χαρακτήρισε τον εγκλεισμό «το μόνο ισχυρό όπλο που έχουμε», καθώς δοκιμάστηκαν όλα, αλλά απέτυχαν.
«Ακόμη και αν ανοίξουμε, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μία ή δύο εβδομάδες. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη».
Σημείωσε, δε, πως για να ελαττώσουμε τα μέτρα θα πρέπει να σταματήσει η τεράστια πίεση στο Σύστημα Υγείας και υπάρχει διαθεσιμότητα σε απλές κλίνες αλλά και σε ΜΕΘ.
Σαρηγιάννης: «Θεωρώ ότι το σύστημα «ακορντεόν» είναι το πιο ασφαλές»
Σε χθεσινή του τοποθέτηση ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκρινε το σύστημα «ακορντεόν» ως το πλέον ασφαλές.
«Εγώ θεωρώ ότι το σύστημα ακορντεόν είναι το πιο ασφαλές» είπε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία αυτού του σεναρίου. «Επιτρέπει να κρατήσουμε τις ΜΕΘ σε καλύτερο επίπεδο» είπε και προσέθεσε πως κατ’ αυτόν τον τρόπο «νομίζω ότι είναι εφικτό να λειτουργήσει και η οικονομία».
Οπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το σενάριο αυτό ορίζει πως η χώρα θα μπαίνει σε lockdown για τρεις εβδομάδες και θα είναι ανοιχτή για δύο έως και τον Μάρτιο του 2021.
Ο Μάρτιος, έκρινε πως είναι μήνας-κλειδί και λόγω του ότι έως τότε μπορεί να έχουμε εμβόλιο, αλλά και λόγω του καιρού. «Το πρόβλημα είναι ο χειμώνας. Τον Μάρτιο βγαίνουμε περισσότερο έξω και αερίζουμε περισσότερο τους χώρους».
Γώγος: «Το «ακορντεόν» δεν είναι η καλύτερη λύση»
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, με τη σειρά του, επεσήμανε πως το σενάριο του «ακορντεόν» δεν συνιστά την καλύτερη λύση.
«Οταν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία, ελπίζω όσο το δυνατόν συντομότερο, με βάση τη βελτίωση των υγειονομικών παραμέτρων και ανοίξουν μερικά πράγματα και μερικές δραστηριότητες, θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, με όλα τα μαθήματα που έχουμε πάρει από το παρελθόν, με μεγάλη προσοχή και μεγάλη τήρηση των μέτρων» σημείωσε στον ΑΝΤ1, σχετικά με το άνοιγμα της χώρας.
«Η καλύτερη λύση δεν είναι το «ακορντεόν», φυσικά» υπογράμμισε, εξηγώντας πως στόχος είναι να «συνεχίσει η λειτουργία της κοινωνίας, σε ένα επίπεδο παράλληλο με τον κορονοϊό, με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα μέτρα και μεγάλη συμμόρφωση και τήρηση από τον γενικό πληθυσμό». Αυτό, όμως, θα γίνει «αφού μαζέψουμε τα πράγματα και περιορίσουμε τη μεγάλη διασπορά».
Ξεκαθάρισε, όμως, πως «αν χρειαστεί να επαναληφθούν αυτού του τύπου τα μέτρα (σ.σ. lockdown), θα το κάνουμε, δεν θα το ρισκάρουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί».
Δερμιτζάκης: «Το lockdown μπλοκάρει τον ιό, αλλά συνιστά ήττα»
«Οσο περισσότερα lockdown κάνουμε, τόσο περισσότερο δηλώνουμε ήττα στην προσπάθεια να συγκροτήσουμε τον ιό. Για εμένα είναι προφανές ότι το lockdown μπλοκάρει τον ιό, είναι, όμως, μια ήττα. Είναι ότι έχουμε κάνει όλα τα αλλά και δεν έχουμε πετύχει» τόνισε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
Ξεκαθάρισε πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο επέμεινε πως το αποτύπωμα είναι πολύ βαρύ και για την κοινωνία και για την οικονομία.
«’Η θα πάρουμε ένα σχετικό ρίσκο -νομίζω ασφαλές ρίσκο- να ανοίξουμε χρησιμοποιώντας τα κρούσματα ως μια ένδειξη του τι θα συμβαίνει στο σύστημα υγείας αργότερα ή θα περιμένουμε να τα δούμε όλα αυτά να συμβαίνουν» τόνισε εξηγώντας ότι για να υπάρχει βεβαιότητα για την πορεία της πανδημίας, απαιτείται lockdown πέντε εβδομάδων έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Πηγή: Sputniknews