11 C
Athens
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΠρόβες αναβίωσης Ψυχρού Πολέμου από τον Μπάιντεν μετά τη συνάντηση με τον...

Πρόβες αναβίωσης Ψυχρού Πολέμου από τον Μπάιντεν μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν στη Γενεύη;

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Γενεύη όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει συνομιλίες με τον Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα όμως με τους ειδικούς αμέσως μετά την κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να φανούν οι προθέσεις του Αμερικανού προέδρου.
Βρισκόμαστε ante portas για την αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου, όπως προειδοποιούν ακόμη και ουδέτεροι αναλυτές;
Βγαίνουν ξανά οι «σκελετοί» απ’ τη ντουλάπα και νεκρανασταίνεται το μανιχαϊστικό μοντέλο της καλής Δύσης και της κακής Ανατολής, μετά τις ψυχροπολεμικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου, μεταξύ άλλων, εξαπέλυσε νέο κυνήγι… μαγισσών, υποστηρίζοντας ότι «η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να σπείρουν τη διχόνοια στη διατλαντική αλληλεγγύη» προτρέποντας τους υπόλοιπους ηγέτες «να αντισταθούν στον αυταρχισμό και την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας» και προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν αν «η Ρωσία συνεχίσει τις επιζήμιες δραστηριότητές της»;
Αναβιώνει ο Ψυχρός Πόλεμος μετά και από το αμερικανοκίνητο ανακοινωθέν της Νατοϊκής Συμμαχίας, όπου -τι ειρωνία!- ιδρύθηκε για να αποκρούσει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που συμπεραίνει ότι «οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες της Κίνας και η δυναμική στάση της συνιστούν συστημικές προκλήσεις για τη διεθνή, βασιζόμενη σε κανόνες, τάξη και για τους τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια της συμμαχίας» και ότι η Μόσχα, επιδίδεται σε «επιθετικές ενέργειες που αποτελούν απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια»;
«Αν ξεκινήσει Ψυχρός Πόλεμος αυτό θα γίνει μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιες αποφάσεις ακριβώς θα πάρει η κυβέρνηση Μπάιντεν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής με τη Ρωσία. Είναι κρίσιμο προκειμένου να αποφανθούμε με ασφάλεια αν αναβιώνει ο Ψυχρός Πόλεμος ή όχι. Για την ώρα η διαφορά των ΗΠΑ με την Κίνα και τη Ρωσία έγκειται στο κατά πόσο οι τρεις κυρίαρχες υπερδυνάμεις είναι και οικονομικές υπερδυνάμεις, με την Αμερική να βρίσκεται οικονομικά στα 20 τρισ. δολάρια» επισημαίνει στο Sputnik, ο Γιάννης Καμπόλης, συντονιστής Τεχνικών Ομάδων και Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Electrosonic Inc., με πελάτες μεταξύ άλλων το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, τη NASA, την Disney και τη Microsoft.
Για την ώρα, πάντως, τη σύγκρουση τη βλέπει να εξαντλείται σε επίπεδο οικονομικών ανταγωνισμών.
«Οι θέσεις που παίρνουν γενικότερα αυτή τη στιγμή, παρ όλη τη ρητορική, δεν συνιστούν ακριβώς αναβίωση του Ψυχρού Πολέμου» προσθέτει.
«Ας περιμένουμε την επόμενη κίνηση Μπάιντεν όμως, μετά τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο. Μπορεί όντως να αναδεικνύονται κάποιες ψυχροπολεμικές πτυχές αλλά κατά τη γνώμη μου μιλάμε για πλευρές ενός τριγώνου (ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία) με ανταγωνιστικές ιστορικά μεταξύ τους θέσεις» υπογραμμίζει ο κ. Καμπόλης.
«Οι θέσεις αυτές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Μεταξύ άλλων, “τοπικούς”, και οικονομικούς, λόγω της παγκοσμιοποίησης. Το κάθε κράτος, έχει κάποια κίνητρα “δυσπιστίας” έναντι των υπολοίπων. Στην Αμερική αυτό έγινε ιδιαίτερα ξεκάθαρο από την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ κυρίως έναντι της Κίνας. Με τη νέα σημερινή κυβέρνηση αυτό επεκτείνεται και έναντι της Ρωσίας. Η αδιάλειπτη διαμάχη για γεωπολιτική και οικονομική υπεροχή αποτυπώνει τη διαμάχη εντός του τριγώνου».
Ακόμη και η αμερικανική κοινή γνώμη στρέφεται κατά της Κίνας, «ενδεχομένως και λόγω της COVID-19», παραδέχεται ο συνομιλητής μας, καθώς ο μέσος Αμερικανός «έχει πειστεί ότι ο ιός παρασκευάστηκε σε εργαστήρι της Κίνας και επηρέασε οικονομικά με δραματικό τρόπο τις ΗΠΑ. Επιπλέον, οι εξωτερικές αναθέσεις προς την Κίνα και τώρα τα προβλήματα με τις μεταφορές (chip-shortage), που επηρεάζουν την τιμή αγαθών όπως τα αυτοκίνητα, είναι ένας ακόμη λόγος για το αντικινεζικό κλίμα στην Αμερική» συνοψίζει ο κ. Καμπόλης.
Πηγή sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ