17.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗΗ πρώτη φωτογραφία της παραλλαγής Όμικρον από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Η πρώτη φωτογραφία της παραλλαγής Όμικρον από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο

Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία της παραλλαγής Όμικρον από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.
Την πρώτη φωτογραφία που απεικονίζει την παραλλαγή Όμικρον κάτω από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να λάβουν μια ηλεκτρονική μικρογραφία από κύτταρο του νεφρού ενός πιθήκου που είχε μολυνθεί από την Όμικρον.
Υπενθυμίζεται ότι η παραλλαγή Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, στα τέλη Νοεμβρίου. Η Όμικρον περιλαμβάνει περισσότερες μεταλλάξεις από κάθε άλλο στέλεχος, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μεταδίδεται πιο εύκολα.
Το νέο στέλεχος έχει σημάνει παγκόσμιο «συναγερμό».
Επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εν μέσω των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Έχουμε εξαιρετικά αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά απέναντι σε όλες τις μεταλλάξεις, μέχρι στιγμής, από την άποψη σοβαρής νόσησης και νοσηλείας» σημείωσε συγκεκριμένα ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, Μάικλ Ράιαν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
«Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε ότι δεν θα ισχύει αυτό» και στην περίπτωση της Όμικρον, επεσήμανε ο επιδημιολόγος του ΠΟΥ.
Πάντως, ο ίδιος αναγνώρισε ότι υπάρχει η πιθανότητα τα υπάρχοντα εμβόλια να αποδειχθούν λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον. Εντούτοις, τόνισε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο» η παραλλαγή Όμικρον να μπορέσει να ξεφύγει πλήρως από την προστασία των εμβολίων.
Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε στις πιθανότητες επαναμόλυνσης που είναι αυξημένες σε ό,τι αφορά την Όμικρον, σημειώνοντας: «Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η επαναμόλυνση από την Όμικρον είναι πιο κοινή από προηγούμενα κύματα ή άλλες μεταλλάξεις».
Εντούτοις, υπογράμμισε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσο.
Πηγή Sputniknews.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ